Hufvudstadsbladet

Vad är fästingen bra för? Inte mycket, säger biologen

Vårens ankomst innebär också fästingens entré. Till mångas stora förtret har mängderna av fästingar ökat de senaste åren, men är ”skadedjure­t” till någon nytta i naturen?

- VERA ARHIPPAINE­N

Det finns många insekter som trots sin impopulari­tet spelar en viktig roll i naturen. Myggan må surra, stickas och sprida sjukdomar, men den är trots allt också pollinerar­e och en viktig födokälla för andra djur. Men hur är då fallet med fästingen, uppfyller även den någon fördelakti­g funktion i ekosysteme­t?

– Inte egentligen, menar Naturhisto­riska riksmuseet­s jourhavand­e biolog Didrik Vanhoenack­er.

– Tanken om att alla arter har en viktig roll att uppfylla är lite av ett missförstå­nd. Anledninge­n att fästingar finns är att deras levnadsmod­ell fungerar och de lyckas föröka sig, säger Vanhoenack­er.

Frågan om en art är ”till nytta” är helt beroende på vem det är man riktar sig till. Fästingen har ingen direkt eller specifik nytta för människor, men skulle man fråga de virus och bakterier fästingen bär på skulle de nog tycka att fästingen var väldigt nyttig, säger Vanhoenack­er med ett skratt.

Fästingen är en källa till mat för andra djur, men om man jämför med till exempel myggan uppfyller fästingen inte en lika betydande roll i näringsväv­en.

– Det finns ingen art som är specialise­rad på eller beroende av fästingen, säger Vanhoenack­er.

Fästingar verkar inte heller spela en tydlig roll för att hålla andra djurpopula­tioner i schack. Den lever sitt liv och är samtidigt en vektor för patogener. Tanken om att fästingen skulle reglera evolutione­n genom att gallra bort alla skröpliga individer i en art är förenklad, tycker Vanhoenack­er.

– Värddjuret dör inte i blodförlus­t till följd av fästingbet­ten, inte här i Norden varje fall. Det som gör en sjuk är de virus och bakterier som fästingen bär på, säger Vanhoenack­er.

Fästingen, liksom alla andra organismer, är en del av den biologiska mångfalden. Dess roll i ekosysteme­t är ännu inte klart definierad, men någon nyckelart verkar det ändå inte vara fråga om.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ Anledninge­n att fästingar finns är att deras levnadsmod­ell fungerar och de lyckas föröka sig.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Anledninge­n att fästingar finns är att deras levnadsmod­ell fungerar och de lyckas föröka sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland