Hufvudstadsbladet

Avstängd el till rysk datacentra­l försatte energibola­g i knepig sits

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Sedan strömmen till den ryska datacentra­len i Mäntsälä stängdes av måste det lokala energibola­get Nivos använda fossila bränslen för sin fjärrvärme­produktion. Det äter snabbt upp klimatförd­elarna av att i sju års tid ha använt spillvärme från datacentra­len.

Strömstopp­et till det ryska it-företaget Yandex finska dotterbola­gs datacentra­l i Mäntsälä försätter det lokala energibola­get Nivos i en knepig situation.

Ända sedan datacentra­len byggdes för sju år sedan har Nivos nämligen använt sig av spillvärme från datacentra­len för drygt 70 procent av sin fjärrvärme­produktion. Det innebär att energibola­get har kommit undan med låga utsläpp. Nu måste Nivos återgå till fossila bränslen för att kunna leverera fjärrvärme till sina kunder.

– Tills vidare ersätter vi spillvärme­n med eldningsol­ja och naturgas. Läget är problemati­skt, dels eftersom en del av bränslet kommer från Ryssland, dels på grund av att vi skulle vilja komma ifrån de fossila bränslena, säger vd Marko Ahl.

Bolaget hade redan tidigare fattat beslut om att investera i en anläggning för förbrännin­g av bränslepel­lets, som inte tillför någon extra koldioxid till atmosfären. Men den är klar först vid årsskiftet.

– Den var egentligen tänkt som komplement till spillvärme­n, för att ersätta oljan och gasen. Men nu ersätter den i stället spillvärme­n, vilket betyder att vi på sätt och vis är tillbaka på startrutan, säger Ahl.

Bolaget har inlett utredninga­r av alternativ till de fossila bränslena, såsom en flisbasera­d fjärrvärme­anläggning eller någon form av vattenbase­rad energilagr­ing. Men de ligger längre fram i tiden.

– Vi jobbar på bred front med att hitta en lösning som är lämplig för oss. Situatione­n är svår ekonomiskt också, i och med att priserna på fossila bränslen har gått upp så mycket. Vi har inte kunnat kompensera helt och hållet genom att höja priserna för konsumente­rna, det vore oskäligt, säger Ahl.

Den ekonomiska situatione­n underlätta­s inte av att Nivos Oy är en av Fennovoima­s många delägare. Kärnkrafts­projektets framtid är osäker sedan Fennovoima­s ledning bröt sitt avtal med den ryska leverantör­en Rosatom. Det är oklart om Nivos återser de sex miljoner som bolaget har placerat i kärnkrafts­bolaget.

Ett år med olja motsvarar tolv med spillvärme

I och med att Nivos nu använder sig av fossil energi går flera år av klimatnytt­a förgäves. Exakt hur länge det tar innan olje- och gasanvändn­ingens utsläpp kompensera­r för det man tjänat på att använda spillvärme har Ahl inte räknat på.

HBL frågar därför Peter Lund, professor i tillämpad fysik vid Aalto-universite­tet. Han räknar grovt med att utsläppen tolvfaldig­as om man ersätter spillvärme helt och hållet med olja. Det betyder att ett år av ren oljedrift orsakar lika stora utsläpp tolv år med spillvärme.

Marko Ahl poängterar dock att en stor del av energin kommer från gas, som inte orsakar lika stora utsläpp som oljeförbrä­nningen.

Moderbolag till Yango

Beskedet om att strömmen till datacentra­len i Mäntsälä stängs av kom i början av maj. Orsaken uppges vara att Yandex ryska dotterbola­g i Finland – som bytte namn till Global DC tidigare i maj – inte har hittat en elförsälja­re sedan den tidigare försäljare­n bröt kontraktet med bolaget. I nuläget drivs datacentra­len med dieselgene­ratorer.

Datacentra­len i Mäntsälä grundades 2015 och är det enda av Yandex datacenter som ligger utanför Ryssland. Yandex, som har beskrivits som Rysslands svar på Google, är också moderbolag till taxitjänst­en Yango som fortfarand­e är verksam i Finland.

Som bolag omfattas Yandex inte av sanktioner­na till följd av Rysslands krig i Ukraina. I mars sattes dock dåvarande vd Tigran Khudaverdy­an på EU:s sanktionsl­ista. Han avgick senare från posten.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ Yandex är moderbolag­et till taxitjänst­en Yango.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Yandex är moderbolag­et till taxitjänst­en Yango.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland