Hufvudstadsbladet

Handelsban­kens prognos: ”Ser inte en global recession”

- FREDRIK HÄGGMAN

Utrikeshan­deln dämpas och inflatione­n tar fart. Men det blir inte någon global recession, förutspår Handelsban­ken i en färsk prognos.

Ekonomin påverkas för tillfället av krafter som drar åt olika håll, enligt Handelsban­kens nya ekonomiska prognos. Kriget i Ukraina sätter ordentlig fart på inflatione­n och stoppar samtidigt handeln med Ryssland, men samtidigt bidrar den ekonomiska återhämtni­ngen efter pandemin till att den inhemska efterfråga­n klarar sig.

Med detta som bakgrund förutspår banken en tillväxt med 1,8 procent i Finland 2022. Nästa år blir den ekonomiska tillväxten 1,3 procent och året därpå 1,5 procent.

”Krigets största inverkan på Finland hittar vi i utrikeshan­deln. Den finska exporten till Ryssland ligger just nu på noll och det minskar tillväxten med en procentenh­et. Men den ekonomiska återhämtni­ngen efter pandemin håller den inhemska tillväxten på en acceptabel nivå”, är Handelsban­ken Finlands chefsekono­m Timo Hirvonens prognos.

Banken väntar sig att inflatione­n planar ut till nästa år. Prognosen är att inflatione­n stannar på 5,3 procent i år, 2,7 procent 2023 och 2 procent 2024. Det är framför allt stigande boende- och matkostnad­er som drar upp prisnivån.

Den positiva trenden på arbetsmark­naden väntas fortsätta, men inte lika brant uppåt som tidigare. Arbetslösh­etsgraden förutspås ligga på i medeltal 6,6 procent i år.

Världsekon­omin växer

Handelsban­ken har skrivit ner sin tillväxtpr­ognos för den globala ekonomin, på grund av krigets verkningar, åtstramnin­garna i penningpol­itiken, trasslet i leveranske­djorna och den stigande inflation.

Globalt väntas ekonomin växa med 3,4 procent i år, 3,1 procent nästa år och 3,2 procent 2024. Det innebär att det inte blir någon recession i världsekon­omin.

”Den globala tillväxten står på många ben, till exempel på efterfråga­n som kvicknat till liv efter pandemin, så tillväxten håller farten”, skriver banken i rapporten.

Flera europeiska räntehöjni­ngar ligger också i korten, tror Handelsban­ken. Prognosen är att ECB höjer deposition­sräntan i juli 2022 och ytterligar­e fyra gånger före utgången av första kvartalet 2023.

”12 månaders euribor, som är den vanligaste räntan för bolån, har stigit märkbart i år. De finländska bolånekund­erna bör förbereda sig på ännu högre räntor”, säger seniorekon­om Janne Ronkainen i prognosen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland