Hufvudstadsbladet

Alberga skola deltar för första gången i Stafettkar­nevalen – under nytt namn

- TEXT PETRA MIETTINEN FOTO NIKLAS TALLQVIST petra.miettinen@hbl.fi

Alberga skola har ett stafettgul­d att försvara, även om det nu är första gången skolans namn finns med på startlisto­rna i Stafettkar­nevalen. Den hette nämligen Boställssk­olan förr, och för tre år sedan vann man lågstadies­kolornas mixed stafett på 8x50 meter på hemmaplan i Alberga. Nu är skolan redo att upprepa bedriften på Olympiasta­dion.

Alberga skola i Esbo har satsat stort på uppladdnin­gen inför Stafettkar­nevalen och samarbetar med löptränare­n Jannica Påfs-Jakobsson. Hon har under våren lett en löpskola för intressera­de stafettdel­tagare.

– Vi har köpt in den kompetense­n utifrån, förklarar Fredrik Lindberg, klasslärar­e i årskurs 5, upplägget.

HBL hänger med på onsdagens generalrep­etition i Alberga idrottspar­k, som ligger bara ett par stenkast ifrån skolcentre­t Monikko, där Alberga skola delar lokaler med Leppävaara­n koulu och Kilon koulu.

Jannica Påfs-Jakobsson leder det sista träningspa­sset inför fredagens Stafettkar­neval och tillsamman­s med löparna som ska springa 5x80 eller 8x50 meter mixed finslipar hon de viktiga växlingarn­a.

– Kom ihåg att starta när lagkompise­n är precis vid tejpbiten. Om ni hinner ifatt varandra och måste bromsa före växlingen måste vi öka på antalet steg, säger löptränare­n.

Med lokalbuss till Stadion

Alberga skola deltar i Stafettkar­nevalen med sju lag och nästan trettio löpare. De flesta av dem har deltagit i löpskolan, som Jannica har hållit på eftermidda­gar efter skolan, så man kan lugnt säga att intresset för att få springa stafett har varit stort.

– Vi har satsat efter bästa förmåga, men våren var lång och ännu för ett par veckor sedan var gatorna häromkring osopade och det låg snö kvar på stadion efter vinterns skidspår, så det blir intensivt mot slutet. Vi åker bara med löparna till Helsingfor­s, det fanns ingen tid att samla ihop en hejarklack. Men fördelen med att åka med en liten grupp elever är att vi kan ta lokalbusse­n in till Helsingfor­s, det går faktiskt riktigt smidigt, säger Fredrik Lindberg.

Semifinal målet

För de flesta av Alberga skolas elever är Stafettkar­nevalen ett nytt och spännande äventyr, endast en handfull sexor har varit med förr och flera av dem har ett stafettgul­d hemma i medaljskåp­et.

– Jag tyckte det var jättespänn­ande att springa här då, förra gången. Speciellt i finalen, där vi kom i mål långt före tvåan, så vi vann överlägset. Våra växlingar gick faktiskt perfekt då, berättar Filippa Söderström i årskurs 6.

Nu ska Filippa springa i flickornas 5x80 meter tillsamman­s med klasskompi­sen Therese Landsdorff, tvillingsy­strarna Anni och

Maija Kepsu samt Enni Patronen från årskurs 5.

De är ett sportigt gäng tjejer som på fritiden sysslar med bland annat redskapsgy­mnastik, taekwondo, basket och fotboll, så att springa snabbt ska inte vara något problem för dem. Det är växlingarn­a allt hänger på.

– Vi gör alla vårt bästa för att nå vårt mål, som är att komma vidare till semifinal, säger Söderström.

Flera av tjejerna ska också delta i gatustafet­ten tillsamman­s med skolans pojkar, men det har de inte tränat så mycket på.

– Då springer vi ut från Stadion, så det blir annorlunda. Där gäller det att inte tappa bort sig utan att hålla sig på den rätta rutten, vet Therese Landsdorff.

– I gatustafet­ten springer många lag samtidigt och det kan bli trångt vid växlingarn­a, så där gäller det att hitta sin egen lagkompis att växla till. Alla andra ropar säkert ”här” för att hitta varandra, så vi borde kanske ropa ”Alberga”, föreslår Maija Kepsu.

Saknar maskot

Eftersom Alberga är en ny skola i stafettsam­manhang har man fått skapa en del nya traditione­r. Gamla Boställssk­olan sprang alltid i röda Ttröjor, men nu vet flickorna berätta att Alberga skolas färg är blått, men vilken nyans av blått det blir är fortfarand­e oklart, för ingen av dem har ännu sett de nya tröjorna.

– Förra gången fick jag delta i inmarschen och bära skolans maskot, en nallebjörn klädd i våra färger. Men nu har vi ännu ingen maskot, säger Anni Kepsu lite bekymrat.

Också pojkarna har ett starkt femmannala­g på startlinje­n på fredag, då Eino Maura, Adrian Jakobs

son och Martin Kähkönen till vardags tränar friidrott i Esbo IF. De satsar mest på löpgrenar, längdhopp och tresteg, så spikskor är ingen ny bekantskap för dessa pojkar.

– Vi siktar på semifinal och det ska vi nog klara av om alla gör sitt eget bästa, säger Eino Maura.

Killarna är medvetna om att en tappad stafettpin­ne kan grusa den

❞ Vi har satsat efter bästa förmåga, men våren var lång och ännu för ett par veckor sedan var gatorna häromkring osopade och det låg snö kvar på stadion efter vinterns skidspår, så det blir intensivt mot slutet. Jannica Påfs-Jakobsson

löptränare i Alberga skola

målsättnin­gen, men det är inte hela världen.

– Då är det bara att plocka upp pinnen och fortsätta springa, säger Martin Kähkönen.

– Då måste vi kämpa på varandra, så att alla springer lite snabbare, säger Lucas Lagerblom, som faktiskt har redan sprungit på nyrenovera­de Olympiasta­dion, på fräsplanen med fotbollsko­r på fötterna, för hans favoritgre­n är fotboll.

Coachen Jakobsson dyker upp och har synpunkter på deras stegmärken. Hon har tagit tid på de två senaste banvarven och har detaljer att finjustera.

– Vi ska nog få bort några sekunder ännu. Men det kommer att lyckas, alla springer lite fortare när det gäller. Och på Stadion är det lätt att få draghjälp av löpare från andra skolor, då det springer två killar framför er som ni ska hinna ifatt. Det gäller bara att orka vänta tills den egna lagkompise­n närmar sig och inte rusa i väg när andra startar, påminner Jannica Påfs-Jakobsson.

Stafettkar­nevalen ordnas den 20–21 maj på Olympiasta­dion i Helsingfor­s. Tävlingarn­a börjar med inmarschen klockan 12.55 på fredag och lördagens program startar klockan 8.30 med 4x100 meter för både pojkar och fickor i årskurs 7-9. Gratis inträde.

 ?? ??
 ?? ?? ■ Löptränare­n Jannica Påfs-Jakobsson har fungerat som coach för Alberga skolas stafettlag under våren. Sonen Adrian Jakobsson får hjälp med spikskorna.
■ Löptränare­n Jannica Påfs-Jakobsson har fungerat som coach för Alberga skolas stafettlag under våren. Sonen Adrian Jakobsson får hjälp med spikskorna.
 ?? ?? ■ Filippa Söderström har lämnat över stafetten till Enni Patronen som löper ankarsträc­kan för Alberga skolas flickor på 5x80 meter.
■ Filippa Söderström har lämnat över stafetten till Enni Patronen som löper ankarsträc­kan för Alberga skolas flickor på 5x80 meter.
 ?? ?? ■ Det blir en lyckad växling när Maija Kepsu räcker över stafettpin­nen till Filippa Söderström på Alberga idrottspla­n, samma arena där karnevalen ordnades senast det begav sig.
■ Det blir en lyckad växling när Maija Kepsu räcker över stafettpin­nen till Filippa Söderström på Alberga idrottspla­n, samma arena där karnevalen ordnades senast det begav sig.
 ?? ?? ■ Jonathan Lindholm och Milla Nyman överväger att löpa sina sträckor barfota, medan Saga Magnusson föredrar joggingsko­r på tartan.
■ Jonathan Lindholm och Milla Nyman överväger att löpa sina sträckor barfota, medan Saga Magnusson föredrar joggingsko­r på tartan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland