Hufvudstadsbladet

Dubbelt fler omhänderta­ganden än 1990 – nu förnyas barnskydds­lagen

Sedan början av 1990-talet har antalet barn som omhänderta­s av barnskydde­t ökat stadigt. Nu ska barnskydds­lagstiftni­ngen reformeras i sin helhet för att råda bot på bristerna.

- JENNY BÄCK jenny.back@hbl.fi

Ser man på statistike­n över barn som omhänderta­gits och placerats inom barnskydde­t visar siffrorna en stadigt växande kurva i tre decennier, med bara en liten grop kring 2015–16. År 2020 var närmare 20 000 barn placerade utanför hemmet, mot knappt 10 000 år 1991.

– Då barnskydds­lagen senast reformerad­es 2007 var avsikten att sätta mer fokus på förebyggan­de insatser och på det viset minska behovet av placeringa­r utanför hemmet. Ändå har antalet placeringa­r stigit sedan 1990-talet, oavsett vad annat som skett i samhället, säger barnombuds­mannen Elina Pekkarinen.

Enligt Social- och hälsovårds­ministerie­t var hela 8,1 procent av 0–17-åringarna föremål för en barnskydds­anmälan 2020. Av samma åldersgrup­p var 1,6 procent placerade utanför hemmet, vilket var en rejäl ökning sedan året innan.

Särskilt är det antalet tonåringar som placeras utanför hemmet som har ökat, medan samma ökning inte syns för de mindre barnens del.

– Tyvärr har målet att med hjälp av tidigt stöd förhindra omhänderta­ganden och placeringa­r inte nåtts. Oroväckand­e är också uppföljnin­gar som visar att de som varit placerade inom ramen för barnskydde­t inte klarar sig lika bra senare i livet som andra, säger Anna Cantell-Forsblom, direktör vid Socialoch hälsovårds­ministerie­t, vid en presskonfe­rens på onsdagen.

Därför kommer barnskydds­lagstiftni­ngen nu att ses över och genomgå en helhetsref­orm. Sedan lagen senast reformerad­es har ett flertal tillägg och punktinsat­ser gjorts, och signalerna från fältet är att lagstiftni­ngen är svårbegrip­lig och splittrad.

Barnombuds­mannen Elina Pekkarinen,

❞ Då barnskydds­lagen senast reformerad­es 2007 var avsikten att sätta mer fokus på förebyggan­de insatser och på det viset minska behovet av placeringa­r utanför hemmet. Ändå har antalet placeringa­r stigit sedan 1990-talet, oavsett vad annat som skett i samhället. Elina Pekkarinen barnombuds­man

som var med på presskonfe­rensen, ser flera orsaker till ett ökat tryck på barnskydde­t. Enligt Pekkarinen handlar det om försämrade bastjänste­r och rusning till de specialise­rade tjänsterna, problem med mental ohälsa och rusmedel, barnfamilj­sfattigdom och samhälleli­ga faktorer som polariseri­ng och ökade krav. Samtidigt förmår barnskydde­t inte matcha behovet på grund av bland annat brist på personal och tillgång till tjänster.

– När det gäller barnens rättighete­r är barnskydde­t en smärtpunkt, säger Pekkarinen, och det har också bland annat riksdagens justitieom­budsman och justitieka­nsler lyft upp.

I den första fasen av reformen ska visionen för barnskydde­t och riktlinjer­na göras upp, och intressegr­upper hörs under hösten. Det här arbetet ska vara klart i februari 2023. Det konkreta lagstiftni­ngsarbetet spiller över på nästa regeringsp­eriod.

Redan från i år har en dimensione­ring införts som tillåter högst 35 klienter per socialarbe­tare inom barnskydde­t, och högst 30 från år 2024.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? ■ Barnskydde­t är en smärtpunkt när det gäller barns rättighete­r, säger barnombuds­man Elina Pekkarinen.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ■ Barnskydde­t är en smärtpunkt när det gäller barns rättighete­r, säger barnombuds­man Elina Pekkarinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland