Hufvudstadsbladet

Över 100 000 saknas i Mexiko

Fler än 100 000 personer är registrera­de som saknade i Mexi ko. Kriminella gäng tros ligga bakom de många bortförand­ena, och människorä­ttsorganis­ationer – som menar att mörkertale­t är stort – kräver nu krafttag för att hantera problemet.

-

Enligt det nationella registret över försvunna personer saknas nu 100 099 människor i Mexiko. Ungefär 75 procent av de saknade är män.

I april varnade FN:s kommitté mot påtvingade försvinnan­den för att det i Mexiko råder en ”alarmerand­e ökning av påtvingade försvinnan­den” och beskriver situatione­n som ”hjärtskära­nde”.

Avfärdas av presidente­n

Kriminella grupper ligger bakom majoritete­n av försvinnan­dena, enligt kommitténs rapport, som också pekar ut statstjäns­temän för att se genom fingrarna med eller aktivt medverka till bortförand­en.

Rapporten avfärdas dock av Mexikos president Andrés Manuel López Obrador som hävdar att hans regering varken tolererar straffrihe­t eller korruption.

Rättighets­grupper kräver nu krafttag för att hantera problemet, som skenat de senaste åren i takt med att drogrelate­rat våld skakat landet. Som en motreaktio­n på långsamma polisutred­ningar har sökgrupper med anhöriga till saknade bildats, som själva letar efter gömda gravar.

”Mänsklig tragedi”

FN:s högkommiss­ionär för mänskliga rättighete­r, Michelle Bachelet, instämmer i kraven från rättighets­grupperna och kallar den dystra milstolpen för en ”mänsklig tragedi av enorma proportion­er”.

Cecilia Flores, ledare för en av sökgrupper­na, menar att problemet ökar då det inte prioritera­s av myndighete­rna.

– För dem är en försvunnen person detsamma som en kriminell mindre och ytterligar­e en till statistike­n, säger hon.

Endast 35 av de registrera­de försvinnan­dena har lett till fällande domar, vilket enligt Bachelet visar på en ökande straffrihe­t och ett ineffektiv­t utrednings­arbete.

 ?? FOTO: EDUARDO VERDUGO/AP/TT ?? ■ Kvinnor med fotografie­r av saknade under en demonstrat­ion i samband med mors dag i Mexico City den 10 maj.
FOTO: EDUARDO VERDUGO/AP/TT ■ Kvinnor med fotografie­r av saknade under en demonstrat­ion i samband med mors dag i Mexico City den 10 maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland