Hufvudstadsbladet

Ishockeyfa­nsen trivs i Helsingfor­s, men: ”Ölet är på tok för dyrt”

Hockeyfebe­rn är påtaglig i Tammerfors, men hur hög är den i VM:s andra värdstad? De tillresta fansen trivs bra i Helsingfor­s och tror att Finland har goda chanser att ta guld på hemmaplan.

- JONATAN SPARV jonatan.sparv@hbl.fi

Tammerfors har äran att agera ishockeyhu­vudstad under vårens hemma-VM. Men lagen i grupp A spelar sina matcher i Helsingfor­s. HBL gav sig ut på stan för att höra vad de olika ländernas fans tycker om mästerskap­et så här långt.

På en uteserveri­ng nära Järnvägsto­rget sitter fyra män med varsin kall öl. De är danskar och de passar på att njuta av vårsolen.

– Vi har ingen match i dag, så det är det här som gäller, skämtar Hans Rurup och pekar på sitt halvfulla glas.

Han är ingen novis i VM-sammanhang. På ryggen av hans danska spelskjort­a finns en lista på alla VM-turneringa­r han varit på – hela 18 stycken.

Kvartetten är överens om att det varit bra stämning i ishallen på Nordenskiö­ldsgatan. Och supportrar­na från de olika länderna verkar ha kul ihop.

– Alla är glada och trevliga mot varandra. Det är en orsak till att jag gillar ishockey mer än fotboll. Det blir inga slagsmål fansen emellan, säger Hans Henrik Storm.

En enda sak har de att klaga på: – Ölet är på tok för dyrt, men det kan vi leva med, säger Carsten Tømrer och höjer glaset.

Hur tror ni att det går för Danmark?

– Vi tar oss till kvartsfina­l, men inte längre, säger Rurup.

Och vem vinner guldet?

– Finland eller Kanada.

Utanför Kampens köpcentrum stöter vi på ett schweizisk­t par. Eugene Mangott och Chantana Haldi är taggade inför onsdagskvä­llens match mot Slovakien. De har segervittr­ing.

– Det blir 5–3 till Schweiz, säger Mangott.

– Jag tror 5–2, säger Haldi. Även de trivs bra i Helsingfor­s. Paret kommer stanna fram till den 25 maj och planen är att kolla alla Schweiz gruppspels­matcher.

– Vi har ett bra lag. Om allt går vägen kan vi nog slåss om medaljerna, säger Mangott.

Chantana Haldi säger att det är en hel del schweizisk­a fans på plats i Helsingfor­s – närmare 1 500 stycken.

– Men även Danmark, Tyskland och Slovakien har haft bra stöd på läktarna, säger hon.

Vi frågar Eugene Mangott vem som tar hem guldet, och hans svar är ett sådant som får finländarn­a att rynka på näsan.

– Jag tror Sverige vinner finalen mot Finland, säger han.

Det tjeckiska landslaget spelar sina gruppspels­matcher i Tammerfors, men tjeckerna Pavla och Jirka Švec bor ändå på hotell i Helsingfor­s. De tar tåget till Tammerfors för att se Tjeckiens matcher.

– Jag måste säga att stämningen är på en annan nivå i Tammerfors jämfört med här. Där känner man verkligen av att det är VM, mycket tack vare de finländska fansen, säger Pavla Švec.

Tjeckiens match mot Lettland på torsdag blir parets sista innan de styr kosan hemåt.

– Det hade varit kul att se Finland-Tjeckien, men vi tyckte att de biljettern­a var för dyra. De kostar tre gånger så mycket att som de andra matcherna, säger Pavla Švec.

Hur tror ni att det går för Tjeckien i år?

– Vi vinner, såklart. Vi har ju en finsk tränare i Kari Jalonen, säger Pavla Švec med glimten i ögat.

Och hur ser ni på Finlands chanser? – De är bra, om inte Tjeckien vinner så vinner Finland.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■ Carsten Tømrer, Hans Henrik Storm, Hans Rurup och Erik Havnemark Rasmussen föredrar ishockey framför fotboll. När Danmark inte spelar koncentrer­ar de sig på ölet.
FOTO: TIMO KARI ■ Carsten Tømrer, Hans Henrik Storm, Hans Rurup och Erik Havnemark Rasmussen föredrar ishockey framför fotboll. När Danmark inte spelar koncentrer­ar de sig på ölet.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■ Chantana Haldi och Eugene Mangott har inget att klaga på i Helsingfor­s än så länge. – Förutom att det är lite kallt, säger Mangott.
FOTO: TIMO KARI ■ Chantana Haldi och Eugene Mangott har inget att klaga på i Helsingfor­s än så länge. – Förutom att det är lite kallt, säger Mangott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland