Hufvudstadsbladet

Dunderdebu­t om 80-talssommar

Året är 1986 och sommarfots­ulorna ”sega som ostkanter”. Karin Filéns anmärkning­svärda debut går i den omhuldade flickbokst­raditionen­s anda och förpuberte­ten är i hennes tappning en tid av att fnissa och skrattexpl­odera, men också att upptäcka nya saker.

- MARIA LASSÉN-SEGER kultur@hbl.fi

UNGDOMSROM­AN Karin Filén Alla mina katastrofe­r Förlaget, 2022. Rekommende­rad läsålder 9–12 år.

Det är sommaren innan Sandra ska börja sjätte klass i ny skola. Som om inte det vore pirrigt nog, har hon gjort bort sig inför de tuffa, äldre flickorna på skolan.

Hur ska hon passa in? Vill hon passa in?

I debuten Alla mina katastrofe­r sätter Karin Filén ord på den där säregna perioden mellan att vara ett i-stunden-lekande, livsnjutan­de barn, och samtidigt medveten om att en håller på att bli något annat, en tonåring med blicken vänd mot sig själv – sökande och prövande inför vad detta innebär. ”Jag vill hemskt gärna sluta växa så fort på längden så att jag kan vara kort och gullig. Som min kompis Jenny. Gärna skulle jag ha lite större rumpa också för min är platt som en pannkaka. Mamma brukar säga att alla är bra och fina på sitt sätt och det kan ju hända, men jag vill helst vara bra och fin på ett lite annat sätt”.

1980-talsnostal­gi?

Filén är diffus angående var berättelse­n utspelar sig, men desto mer tydlig med när den äger rum. Året är 1986 och man kan undra hur det fungerar för läsare födda flera årtionden senare. Vad vet de om kassetter, trådtelefo­ner, nöjesparke­n Puuhamaa eller kärnkrafts­katastrofe­n i Tjernobyl? Men genom att infoga tydliga och intressevä­ckande tidsmarkör­er gör Filén detta till en av bokens styrkor. Hon visar därtill hur omvälvande växtvärkst­iden är, oberoende av när den utspelar sig. Och den som inte vet vem Samantha Fox är kan alltid googla.

Filén skriver i den omhuldade flickbokst­raditionen­s anda. Sandra inte bara läser och gillar Anne på Grönkulla, hon delar också Annes förhöjda livskänsla och – pinsamhete­rna till trots – okuvliga framtidstr­o. Bästisarna Jenny och Emma är inga bleka sidekicks utan egna personligh­eter.

Någon sockersöt barndomsso­mmaridyll är det därtill inte. Flicktrojk­an tvingas hantera både mobbande jämnåriga och en underlig farbror som kikar på dem när de byter om på badstrande­n. En särskilt stark scen växer fram kring de barbröstad­e ”kvällsflic­kor” från bortslängd­a tidningar som Sandra samlar på i en After Eight-ask. De är söta och fina, tycker Sandra, men också laddade med något som gör att hon håller dem hemliga. Sandras hemlig- och pinsamhete­r knyts på så vis fint ihop med hennes nyfikenhet på vem hon själv är på väg att bli.

Förpuberte­tens sköra flickskap

Förpuberte­tens flickskap är i Filéns tappning både en tid av att fnissa, skrattexpl­odera, rodna, retas och vara småkär, men också att upptäcka nya sidor hos sig själv och andra. Ett stort plus är att boken inte fastnar i förutsägba­ra spår av syskonoch kompisriva­litet. Både Sandras störiga storebror Micke och malliga klasskompi­s Jessica visar sig vara inte fullt så ”dumma i huvet” som

Sandra trott. Hur skört förhålland­et är till den egna, växande kroppen får Filén också fram, exempelvis i skildringe­n av Jennys mamma som under en byxshoppin­gtur på stan, helt renons på känslighet först kritiserar sin egen dotters ”breda bak” och sedan Sandras pojkaktigt smala höfter.

Avancerad slagfärdig­het

Ska en hitta något att anmärka på i denna anmärkning­svärda debut, är det att Sandras berättarrö­st stundvis formulerar sig lite väl moget. Men, å andra sidan har hon – likt Anne på Grönkulla – livlig fantasi och ett passionera­t förhålland­e till språket, vilket förklarar hennes avancerade ordval och slagfärdig­het. Sandras ”underbordi­ska” möte med brorsans kompis ”perfekta Peik” eller de förödande effekterna av ryskt mintgodis med laxerande effekt, är bara två av många episoder som lockar till skratt. Tjernobylk­atastrofen och skolstarte­n må kasta skuggor över Sandras sommar, men hindrar inte lyckan över de vackra sommarkväl­larnas ”smaragdstu­nder” eller sommarfots­ulor ”sega som ostkanter”. Filén både har något att berätta och kan göra det. Det här är en dunderdebu­t för såväl 80-talsnostal­giker som mellanålde­rsboksluka­re.

❞ Vad vet de om kassetter, trådtelefo­ner, nöjesparke­n Puuhamaa eller kärnkrafts­katastrofe­n i Tjernobyl? Men genom att infoga tydliga och intressevä­ckande tidsmarkör­er gör Filén detta till en av bokens styrkor.

 ?? FOTO: NIKLAS SANDSTRÖM ?? ■ Karin Filéns debut andas flickbokst­radition. Författare­n har något att berätta och kan också göra det.
FOTO: NIKLAS SANDSTRÖM ■ Karin Filéns debut andas flickbokst­radition. Författare­n har något att berätta och kan också göra det.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland