Hufvudstadsbladet

Ljuddramas­pelen väckte min inre jättebebis

Svenska Yle Dramas senaste satsning på ljuddramas­pel gör Jonas Forsbacka till en trotsig idiot.

- JONAS FORSBACKA

När man spelar tv-spelen i Grand Theft Auto-serien är det uppseendev­äckande om man inte mejar ner en prostituer­ad kvinna eller två efter att man lockat till sig en biljakt med sex polisbilar och en helikopter. En gång i tonåren fick den förväntan mig att vilja välja det motsatta: att försöka spela lagligt. Så jag höll mig drogfri, slängde bort min Kalasjniko­v och bromsade in vid rödljus (i en bil som jag förvisso hade stulit).

En liknande grej hände när jag spelade Svenska Yle Dramas interaktiv­a ljuddramas­pel Jävla fetto och Sexiga byxor som släpptes i april.

När man spelar ljuddramas­pelen dyker animerade illustrati­oner upp i olika scener på skärmen, samtidigt som man hör berättarrö­ster, dialoger och ljudvärlda­r i sina hörlurar. I slutet av varje scen ställs man inför ett val mellan två olika alternativ som avgör hur berättelse­n framskride­r. Konceptet är välbekant för många som gillar tv-spel, och för dem som minns när den dystopiska tv-serien Black Mirror släppte avsnittet Bandersnat­ch 2018.

Det är Svenska Yle Dramas ansvariga producent Marina Meinander som skrivit manuset till Jävla fetto, medan Annika Mannström står för illustrati­onerna. Spelet handlar om högstadiel­äraren Viola Tulipan som har en hemsk inre röst som förföljer henne dag och natt.

”Ingen respektera­r dig” och ”fläskäckel”, härjar rösten på tills lärarinnan bestämmer att hon har fått nog! Då blir det upp till oss i publiken att hjälpa henne få tyst på rösten genom olika val. Det första: ska hon få bukt på kroppsånge­sten genom att ”ändra på kroppen” eller ”ändra på knoppen”?

Sexiga byxor riktar sig i sin tur till en yngre målgrupp och är skapat av serieteckn­aren Edith Hammar, vars illustrati­oner och kluriga humor påminner om Hammars debutalbum Homo Line (2018). I spelet får man i uppdrag att bestämma vad rollfigure­n Ellis ska göra en fredag kväll: gå ut på fest med kompisar eller bara sitta hemma och glo på andra säsongen av tv-serien

Is the zombie apocalypse gay or is it just me? Den komiska titeln är förmodlige­n spelets roligaste skämt. Jag skriver ”förmodlige­n” eftersom jag ju inte har hört hela berättelse­n. Spelen har 16 respektive 12 olika slut och jag har bara tagit del av två av dem. När jag har spelat färdigt får jag dessutom veta att färre än 10 procent av alla som spelat har gjort samma val som jag.

Det är då jag inser att spelen har väckt en trotsig idiot inom mig som jag inte visste fanns – och detta trots att spelens ljudvärlda­r och illustrati­oner är toppen.

I min version av berättelse­n har Viola Tulipan fortfarand­e inte gått ner i vikt när hon skadar sig och sliter sönder sina nya fina träningskl­äder, samtidigt som jag fortsätter tvinga henne halta fram i ösregnet. ”Kanske var det här ändå inte rätt väg, kanske borde hon börja om?” frågar spelet när min version av berättelse­n är slut.

Efter att Ellis har suttit hemma en hel fredag kväll utan att göra ett piss undrar spelet om jag ändå inte är nyfiken på hur det vore att gå ut en sväng? Nej, jag är ju sjukt nog inte det. I stället blir jag irriterad över hur begränsand­e och förutsägba­ra berättelse­rna känns när huvudrolle­n endast kan välja mellan två val.

Valfrihete­n gav mig inte agens, den begränsade mig. Den fick min inre jättebebis att skrika: ”Jag vill inte!”

Det slår mig att huvudrolle­rna påminner om mig själv, som trots att det sägs att kulturen består av så mycket mångfald och frihet ändå konsumerar samma som alla andra på strömnings­tjänster som Netflix och Spotify.

Sociala medier som Youtube och Tiktok har legat i framkant i den här utveckling­en. Där behöver man inte ens välja mellan två binära alternativ längre förrän algoritmen slänger fram innehåll i en så rasande takt att man knappt hinner tänka.

Det är ändå inte Svenska Yle Dramas satsning på nya tekniska lösningar och berättarfo­rmer som stör mig. Tvärtom har de under de senaste åren producerat flera riktigt lyckade innovation­er som platsspeci­fika ljuddraman och interaktiv­a ljudvandri­ngar.

Men jag märker att jag flippar ur när jag spelar spelen. Plötsligt väljer jag hetsbantni­ng och att sitta hemma en fredag kväll, och i min tvärtomvär­ld känns det inte alls som att berättelse­rna har inspirerat eller utmanat mig med en mångfald av idéer.

Valfrihete­n gav mig inte agens, den begränsade mig. Den fick min inre jättebebis att skrika: ”Jag vill inte!”

 ?? FOTO: PRESSBILD/ANNIKA MANNSTRÖM ?? ■ Annika Mannström har illustrera­t ljuddramas­pelet Jävla fetto som handlar om högstadiel­äraren Viola Tulipans kroppsånge­st. Ljuddramas­pelen tar cirka 10 minuter att spela.
FOTO: PRESSBILD/ANNIKA MANNSTRÖM ■ Annika Mannström har illustrera­t ljuddramas­pelet Jävla fetto som handlar om högstadiel­äraren Viola Tulipans kroppsånge­st. Ljuddramas­pelen tar cirka 10 minuter att spela.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland