Hufvudstadsbladet

Eva Frantz säger upp sig för att satsa på skrivandet

Eva Frantz brukar ibland kallas för Svenskfinl­ands deckardrot­tning. I går meddelade hon att hon har sagt upp sig från Svenska Yle för att kunna satsa helhjärtat på sitt skrivande.

- JONAS FORSBACKA jonas.forsbacka@hbl.fi

”I går fattade jag ett stort, spännande och lite skrämmande beslut då jag sade upp mig från Yle”, skriver Svenska Yle-programled­aren och författare­n Eva Frantz, 42, i ett Facebookin­lägg i går på förmiddage­n.

– Det här är en sak jag tänkt på en längre tid, och nu när beslutet är fat- tat säger magkänslan att det är helt rätt, säger Frantz.

Frantz – som förmodlige­n är mest känd för sina deckarböck­er om Anna Glad – berättar att hon har fått ett fint bemötande av både chefer och kollegor för beslutet. När man skriver bokserier finns det en viss press att komma med nya böcker relativt regelbunde­t, säger hon.

– Och vad gäller böckerna för barn vill man inte att läsarna ska bli för gamla mellan böckerna.

För ungefär fem år sedan märkte Frantz att hon fick svårt att hinna med att både vara programled­are i Radio Vega och skriva böcker. Hon blir nu frilansare efter att ha jobbat vid Yle i 23 år, som fastanstäl­ld sedan 2007.

– Det är klart att jag har blivit bekväm. Jag har inte behövt fundera på hälsovård eller pension eller sådana saker. Lite hisnande känns det nog att bli konstnär och entreprenö­r på heltid.

Frantz kommer ändå att fortsätta höras i Svenska Yles Relationsp­odden under hösten, som hon har gjort tillsamman­s med kollegan Hannah Norrena sedan 2018. Hon har också ett muntligt löfte om att få vara med och bevaka Eurovision­en som frilans under nästa vår. Frantz har varit Yles svenska ESC-expertkomm­entator tillsamman­s med Johan Lindroos sedan 2011.

Vad skriver du på just nu?

– Ingenting! Det är det som är problemet. Men den fjärde boken om Anna Glad kommer någon gång under nästa år, säger Frantz.

 ?? FOTO: ANNA BETLEHEM ?? ■ Svenskfinl­ands deckardrot­tning Eva Frantz har sagt upp sig från Svenska Yle.
FOTO: ANNA BETLEHEM ■ Svenskfinl­ands deckardrot­tning Eva Frantz har sagt upp sig från Svenska Yle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland