Hufvudstadsbladet

Zelenskyj framförde oväntad videohälsn­ing på filmfestiv­alen i Cannes

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gjorde ett oväntat gästspel via ett förinspela­t tal till öppningsce­remonin av filmfestiv­alen i Cannes.

- GUNNAR REHLIN/TT

Volodymyr Zelenskyj bad filmbransc­hen att delta i de globala ställnings­tagandena mot Rysslands invasion och hänvisade bland annat till Charlie Chaplins film Diktatorn från 1940, där Chaplin imiterade och hånade Nazityskla­nds diktator Adolf Hitler.

– Chaplins diktator stoppade inte den riktiga diktatorn, men tack vare filmens kraft, genom den filmen, tog filmbransc­hen ställning. Vi behöver en ny Chaplin som kan visa att filmbransc­hen inte är stum, sade Zelenskyj bland annat.

Han möttes av stående ovationer från den kändistäta publiken.

Nordisk representa­tion

Tidigare under onsdagen, då filmfestiv­alen invigdes, mötte Cannesjury­n traditions­enligt världspres­sen.

I årets jury är Norden represente­rad av svenska skådespela­ren Noomi Rapace och norrmannen Joachim Trier, vars hyllade film

Världens värsta människa presentera­des på festivalen i fjol.

– Vi är båda stolta över att få vara en del av det här, och det visar på hur filmindust­rin över hela Skandinavi­en växer sig allt starkare, sade Rapace till TT.

Juryn i övrigt består bland annat av ordförande­n Vincent Lindon, den iranske regissören Ash

gar Farhadi (som kommer med ett långt försvarsta­l när han blir tillfrågad om ryktena om att han stal idén till sin film A hero från en filmskoles­tudent), den amerikansk­e regissören Jeff Nichols och den indiska skådespele­rskan

Deepika Padukone.

”Filmkonste­n lever”

Det är en klart namnkunnig jury som nu under knappt två veckor ska titta på och bedöma 22 filmer från hela världen.

– Bara det att få sitta här bredvid Asghar Farhadi är stort, han är en av mina hjältar. Den här festivalen är ett fantastisk­t sätt att hylla filmkonste­n. Att få sitta i juryn med dessa kollegor är att få en dröm uppfylld, säger Noomi Rapace.

Joachim Trier tycker att filmfestiv­alen i Cannes är ”ett sofistiker­at sätt att visa att filmkonste­n lever”.

– Tro inte på dem som säger att den är döende. Jag ser fram mot alla intressant­a och svåra diskussion­er som vi i juryn lär få uppleva. Vi kommer att vara öppna mot varandra och dela våra problem som människor. Film är en underlig maskin. Den kan framkalla känslor som du tidigare inte visste att du hade, säger den norske regissören.

 ?? FOTO: CHRISTOPHE SIMON/AFP/TT ?? ■ Volodymyr Zelenskyj talade vid öppningsce­remonin i Cannes.
FOTO: CHRISTOPHE SIMON/AFP/TT ■ Volodymyr Zelenskyj talade vid öppningsce­remonin i Cannes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland