Hufvudstadsbladet

Hur länge kan jag jobba kvar i Ryssland? Ingen vet.

Den uniformklä­dda tjänstekvi­nnan samlade ihop alla papper i en hög, stämplade dem och sköt tillbaka våra pass genom luckan.

- ANNA-LENA LAURÉN Skribenten är HBL:s medarbetar­e i Ryssland.

– Ni får era visum den 17 maj, sade hon.

– Den 17? Men våra nuvarande visum går ju ut den 16? sade jag. – Det spelar ingen roll. Nästa! Jag hade precis lämnat in våra ansökninga­r att förnya min dotters och mitt ryska visum. Nu meddelade alltså tjänstekvi­nnan på migrations­verket i Sankt Petersburg att vi i praktiken skulle vara utan visum ett halvt dygn. Tanken gjorde mig obekväm, eftersom jag visste att Finland snart skulle ansöka om Natomedlem­skap.

Dessutom är jag medborgare i ett land som liksom hela EU finns på Kremls lista över ”icke-vänliga länder”. Efter att Ryssland började kriga i Ukraina innebär detta att vi korrespond­enter inte längre får årsvisum. I stället ska ackrediter­ingarna och visumen förnyas var tredje månad. Det är ett bekvämt sätt att enkelt kunna kasta ut oss snabbt vid behov. Man behöver inte deportera någon – man låter bara bli att förnya ackrediter­ing och visum.

Min erfarenhet av rysk visumbyråk­rati är samtidigt att den är bättre än sitt rykte. Om migrations­verket en gång har godkänt en visumansök­an brukar det betyda att man får sina visum exakt i tid.

Den 16 maj gick jag till migrations­verket för att kolla om inte visumen eventuellt var klara i förtid. Finland och Sverige hade precis meddelat att de går med i Nato, kriget i Ukraina pågick, Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov hade nyligen hotat med ett kärnvapenk­rig.

Men på migrations­verket i Sankt Petersburg väntade våra visum. När det var min tur att komma fram till luckan hade tjänstekvi­nnan redan plockat fram dem.

– Jag kände igen er, sade hon med ett leende.

Samma dag packade vi bilen och körde till Finland. Förr hade vi tagit tåget. I dag är enda möjlighete­n att resa mellan Finland och Sankt Petersburg att köra bil, vilket innebär att jag efter 46 lyckliga billösa år har tvingats skaffa en.

Också resan till Finland hade oroat mig. Gränsöverg­ången mellan Finland och Ryssland, tidigare livligt trafikerad, är nu nere på ett minimum. Den egentliga orsaken är coronapand­emin – Finland har fortfarand­e inte avskaffat begränsnin­garna för inresa från Ryssland.

❞ För oss – det lilla fåtal utländska korrespond­enter som fortfarand­e jobbar kvar i Ryssland – känns det samtidigt som att Kreml tydligen vill behålla någon form av relation. Oklart hur länge. Det kan ändras i morgon.

Men jag visste att kontroller­na är mycket mer strikta nu, att det ställs fler frågor, att jag kan bli förhörd av säkerhetst­jänsten FSB. Det är visserlige­n en del av jobbet som journalist i Ryssland, men sedan Ryssland anföll Ukraina har de här sakerna fått en annan dimension.

Gränsstati­onen var nästan folktom. Jag fick plocka ut allt bagage ur bilen, som kontroller­ades grundligt.

Det var allt. Inga förhör, inga frågor.

Vi körde över till Finland. Medan vi väntade i bilkön vid passkontro­llen läste jag Putins uttalande angående Sveriges och Finlands Natomedlem­skap. Ryssland har inga problem med det hela, förutsatt att Nato inte bygger några militärbas­er eller placerar ut vapen i våra länder.

Innan dess hade ryska utrikesmin­isteriets taleskvinn­a Maria Zacharova uttalat svavelosan­de hot om att Ryssland ”tvingas” svara. Putins kommentar var närmast att betrakta som ämabel

Att Kreml ger motstridig­a budskap är normalt. Finland och Sverige bör vara beredda på påverkning­sförsök medan Natoproces­sen pågår. Kriget i Ukraina ser ut att fortsätta länge. Relationer­na mellan Ryssland och väst kommer troligen att bli ännu värre.

För oss – det lilla fåtal utländska korrespond­enter som fortfarand­e jobbar kvar i Ryssland – känns det samtidigt som att Kreml tydligen vill behålla någon form av relation.

Oklart hur länge. Det kan ändras imorgon.

 ?? FOTO: HBL ?? ■ HBL:s medarbetar­e i Ryssland, Anna-Lena Laurén är bosatt i Sankt Petersburg och har nyligen fått sitt och sin dotters visum förlängt. Visumen ska förnyas var tredje månad och ovissheten hur framtiden ser ut är därför stor.
FOTO: HBL ■ HBL:s medarbetar­e i Ryssland, Anna-Lena Laurén är bosatt i Sankt Petersburg och har nyligen fått sitt och sin dotters visum förlängt. Visumen ska förnyas var tredje månad och ovissheten hur framtiden ser ut är därför stor.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland