Hufvudstadsbladet

Åland är Östersjöns svaga punkt

-

ÅLAND Då Sverige och Finland nu söker inträde i Nato kommer Östersjön snart att vara Natos innanhav, med två instängda ryska områden, Kaliningra­d och S:t Petersburg. Ur Rysslands synpunkt sett är detta ett problem, som kan förorsaka obehagliga situatione­r. Det finns tre större öar i Östersjön; Bornholm, Gotland och Åland. Av dessa är Bornholm och Gotland väl befästa. Att även i fortsättni­ngen hålla Åland som en vit fläck är oklokt. Hur Ålands militära skydd skall skötas har diskuterat­s flitigt, till exempel i HBL (6.5) av Torsten Fagerholm.

Lagtingets ledamot Nina Fellman har nyligen föreslagit en civil insatstrup­p där ålänningar­na skulle ha en tjänstepli­kt. Insatstrup­pen skulle användas vid olyckshänd­elser. Om man utvidgar förslaget och även ger truppen militär utbildning och beväpning skulle Åland ha ett hemvärn. Hur kunde det skötas?

Det vanliga motargumen­tet grundar sig på de internatio­nella Ålandsavta­len. Jag hoppas att alla läser genom dem och begrundar hur aktuella och giltiga de är i dag. De är alla skrivna under helt andra omständigh­eter och bland underteckn­ande länder har en del upphört att existera och andra skulle nog vara mycket förvånade över att finna sitt namn här (till exempel Indien, Sydafrika, Nya Zeeland och Australien). De övriga länderna kommer snart att vara våra Natopartne­r, förutom Sovjetunio­nen/Ryssland, Vitrysslan­d och Ukraina. Finland har för länge sedan sagt upp ett mycket viktigare avtal med Sovjetunio­nen/Ryssland, det vill säga VSB-pakten. Det kan knappast vara ett större problem att säga upp Ålandsavta­len, om en politisk vilja finns i Finland och på Åland. Samtidigt skulle man bli av med Putins spionnäste, det ryska konsulatet i Mariehamn och Försvarsma­kten kunde fritt öva och patrullera på Åland.

Vi vet att Ålands militära säkerhet tryggas av Försvarsma­ktens snabba insatser från Dragsvik och Pansio, understött av svenska marinen från Berga. Ålands gränsbevak­ning övervakar och larmar då något obehagligt är på väg. För att försvaret skall kunna agera krävs att presidente­n förklarar Åland i försvarslä­ge (lag om försvarsti­llstånd 1080/1991). Men en oberäkneli­g granne, som inte bryr sig om avtal, kan hitta på obehagliga överraskni­ngar. Tänk om ett transportp­lan på väg från S:t Petersburg till Kaliningra­d, ”får motorfel” och nödlandar på Mariehamns flygplats. Tänk om passagerar­na utgörs av gröna män. Kanske ett lastfartyg ”söker nödhamn” i Mariehamn. Där kanske man hittar militär utrustning för de gröna männen. Eftersom det kanske tar 24 timmar för Dragsvikpo­jkarna att hinna på plats vore det en lättnad om Ålands egna pojkar finns där och motar Oleg i grind. Sannolikt eller inte, vem vill ta risken?

Under vinter- och fortsättni­ngskrigen fanns ett åländskt hemvärn med upp till 1 800 man. Potentiell­t värnplikti­ga finns på Åland tio årskullar om 200 man. Åland kunde vara progressiv­t och inräkna även 2 000 kvinnor. Om 50 procent av dessa 4 000 ungdomar skulle få en utbildning under några års tid, skulle vi få ett betryggand­e hemvärn. Utbildning kan skötas på Åland, all verksamhet sker på svenska. Utbildning­stiden är kanske fyra månader, därefter följer tillgängli­ghet och övning i reserven. Officerare och underoffic­erare kan tas av dem som genomfört sin värnplikt i Dragsvik. Detta system kan byggas upp på många sätt. Om det är svårt att verka som en militär enhet kan man söka en lösning som förstärkni­ng av gränsbevak­ningen, som är en tillåten myndighet på Åland. Tillläggsu­tbildning av frivilliga (som redan har utfört sin värnplikt) kan skötas av försvarsut­bildningsf­öreningen MPK, som dock i dag inte har tillstånd att verka på Åland.

Jag vet att många har motargumen­t, men jag hoppas att det finns många försvarsin­riktade ålänningar som vill arbeta för att hitta en positiv lösning, som ökar tryggheten på dessa fina öar, som vi också i fortsättni­ngen skall kalla fredens öar. Lösningen befrämjar säkerheten i hela Östersjön.

PETER REHNSTRÖM Helsingfor­s

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland