Hufvudstadsbladet

Ingen får diskrimine­ras på grund av sin ålder

-

LAGSTIFTNI­NG Om regeringen får sin vilja igenom kommer många äldre att bli berövade viktig service framöver, det vill säga handikapps­ervice. Regeringen bereder för tillfället en reform av handikapps­ervicelage­n. Med stöd av lagen beviljas många funktionsh­indrade och äldre med funktionsn­edsättning nödvändig service såsom ändringsar­beten i bostaden och färdtjänst. En reform i sig är välkommen – den nuvarande lagen har över 30 år på nacken och är föråldrad.

Regeringen föreslår att lagen i fortsättni­ngen inte ska gälla "personer vars nedsatta funktionsf­örmåga beror huvudsakli­gen på funktionsn­edsättning i anslutning till hög ålder”. Detta trots att behovet av service bland äldre med olika handikapp är stort: över hälften av klienterna som beviljas färdtjänst och ändringsar­beten i bostaden är äldre.

Lagförslag­et försätter äldre i en sämre ställning än yngre. Många äldre som nu har rätt till service skulle med stöd av den nya lagen sannolikt nekas service. Förslaget strider mot FN:s funktionsh­inderkonve­ntions syn på funktionsh­inder och går stick i stäv också med FN:s specialrap­portörs ställnings­taganden. Justitieka­nslern och justitieom­budsmannen har förhållit sig kritiskt till uteslutand­et av åldersrela­terade funktionsn­edsättning­ar.

Tillämpnin­gen av den föreslagna åldersbegr­änsningen skulle vara svår. Vad är en funktionsn­edsättning som huvudsakli­gen ansluter sig till hög ålder? Ansluter sig till exempel förlamning till följd av en hjärnblödn­ing hos en 70-åring till åldrande, eller utgör det ett "renodlat" funktionsh­inder? Lagförslag­et kan resultera i godtycklig tolkning av vilka funktionsn­edsättning­ar som anses ha samband med åldrande. Ur medicinskt perspektiv är åldrandet väldigt individuel­lt och det kan förekomma stora skillnader från en person till en annan.

Ingen får diskrimine­ras på grund av sin ålder. Uteslutand­et av personer vars funktionsn­edsättning utvecklats i högre ålder är ett omänskligt sätt att försöka spara pengar på äldres bekostnad. Förslaget grundar sig på tanken att äldre inte behöver ha en lika hög livskvalit­et som andra personer. I stället för att fokusera på åldern hos en person med funktionsn­edsättning bör man se på hur man kan avhjälpa de hinder som personen möter i sin vardag.

Med hjälp av funktionsh­inderservi­ce kan äldre med olika handikapp leva ett aktivt liv och vara delaktiga i samhället. Regeringen bör ändra sitt lagförslag så att äldre också i fortsättni­ngen kan få den livsviktig­a servicen.

KARIN CEDERLÖF jurist, fullmäktig­eledamot (SFP), Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland