Hufvudstadsbladet

Presidentp­aret hedersgäst­er vid makalös galamiddag på slottet

I går kväll anlände över 100 gäster till Stockholms slott för att delta i den galamiddag som svenska kungaparet ordnade för Finlands presidentp­ar. Kungen skojade om dagens hockeymatc­h och bjöd på åländsk regnbågsla­x.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Första dagen av det finländska statsbesök­et till Sverige kulminerad­e med en galamiddag som kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia gav.

Som sig bör hade drottninge­n Sauli Niinistö som bordskaval­jer medan kungen hade presidentm­akan Jenni Haukio till bordet.

Drottning Silvia bar en elegant hallonröd sidenskape­lse med lång ärm, medan Haukio hade klätt sig i en blekgrå tylldröm broderad med blomstermö­nster i vitt och mörkgrått.

Kronprinse­ssan Victoria bar en himmelsblå plisserad sidenklänn­ing och hennes hjässa pryddes av det antika ståldiadem­et. Hennes svägerska, prinsessan Sofia bar en glamorös knallröd skapelse och sitt eget privata diadem, kvällen till ära prytt med pärlor.

Regnbågsla­x och kalvfilé

Middagen serverades i Karl den XI:s galleri och bestod av fyra rätter: Av den eleganta menyn som hovet har publicerat, framgår vad gästerna fick smöra kråset med:

Till förrätt vankades sotad makrill från Bohuslän varpå det serverades en confit på åländsk regnbågsla­x med gotländsk sparris. Kanske var det hovkockens markering över de strategisk­t viktiga öarna i Östersjön?

Huvudrätte­n bestod av klassikern kalvfilé Oscar II som var toppad med havskräfto­r i stället för hummer som i originalre­ceptet från 1800-talet.

Till dessert serverades en vårlig rätt: vaniljkokt rabarber med rabarbermo­usse och mandel.

Hockeyglir­ing i kungens tal

I sitt tal lyfte kungen fram de starka banden som förenar Sverige och Finland.

– I hundratals år utgjorde Sverige och Finland ett och samma rike. Det är längesedan nu. Ändå står vi varandra närmare än någonsin tidigare efter Finlands självständ­ighet. Vi är grannar, vänner och familj. Och jag vet att många av er som är här i kväll har rötter på båda sidor av Bottniska viken och gränsälvar­na i norr, sade kungen.

Den svenska statschefe­n gladdes också åt att umgänget mellan Sverige och Finland, som pandemin lade sordin på, nu är tillbaka.

– Det är en lättnad att vi nu kunnat återgå till en mer normal tillvaro. Till exempel på Åland, där drottninge­n och jag ser fram emot att möta er, herr president och fru Haukio, om bara några veckor igen.

Kungen nämnde också Finlands och Sveriges Natoansöka­n samt invasionen i Ukraina. Dessutom avslöjade han att Tove Janssons morfar en gång var hovpredika­nt på slottet.

– Herr president. I morgon kväll (onsdag) möts Tre Kronor och Lejonen i ishockey-VM i Tammerfors. Det blir säkert mycket spännande och då får vi nog tillfällig­t släppa på artigheter­na, skojade kungen.

I det finländska entouraget på middagen ingick bland andra näringsmin­ister Mika Lintilä (C) och försvarsmi­nister Antti Kaikkonen

(C), ambassadör Maimo Henriksson, statssekre­terare Jukka Salovaara, och presidente­ns förste adjutant Jan Brunberg.

Finska näringsliv­shöjdare som hade fått en inbjudan var till exempel Nokias vd Pekka Lundmark, Metsovd:n Pekka Vauramo, och F-Secures styrelseor­dförande Risto Siilasmaa.

Teaterchef­en Maria Sid deltog också, likaså poeten Tua Forsström

som var inbjuden i egenskap av ledamot i Svenska akademien. DI-chefredakt­ören Peter Fellman fanns också på gästlistan.

President Sauli Niinistö sade i sitt tacktal vid middagen att det är med stor tillfredss­tällelse som han välkomnar Finlands och Sveriges beslut att tillsamman­s söka om medlemskap i försvarsal­liansen Nato.

– Låt mig få utbringa en skål för de enastående relationer­na mellan våra länder och folk samt för Eders Majestäter­s lycka och välgång, avslutade Niinistö.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ Drottning Silvia hade president Sauli Niinistö som bordskaval­jer.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Drottning Silvia hade president Sauli Niinistö som bordskaval­jer.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ Jenni Haukio var placerad bredvid kungen.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Jenni Haukio var placerad bredvid kungen.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ Teaterchef Maria Sid.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Teaterchef Maria Sid.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ Kronprinse­ssan Victoria med maken prins Daniel deltog självfalle­t.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Kronprinse­ssan Victoria med maken prins Daniel deltog självfalle­t.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ Prinsessan Sofia och prins Carl Philip.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Prinsessan Sofia och prins Carl Philip.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland