Hufvudstadsbladet

Rederier ska samsas om ny terminal i Åbo

Det vinnande bidraget i hamnens arkitekttä­vling har tagits fram av arkitektby­rån PES-Arkkitehdi­t Oy, som också arbetat med passagerar­terminalen på Busholmen i Helsingfor­s.

- Dan Lolax dan.lolax@hbl.fi

Tallink Siljas femtioårig­a terminal i Åbo hamn har snart gjort sitt. Det har också konceptet att dela terminal med konkurrent­en Viking Line i samma hamn gjort. Om allt går enligt planerna ska de två rederierna ha en gemensam passagerar­terminal i Åbo 2026.

Det första steget mot en sådan terminal togs i Åbo i Forum Marinum på tisdagen, då vinnaren i bolaget Åbo hamns arkitekttä­vling avgjordes. Den nya passagerar­terminalen blir Åbo hamns, och kommer att användas av rederierna.

Bland de tre förslag som gick vidare från tävlingens första skede valde juryn arkitektby­rån PES-Arkkitehdi­t Oy:s bidrag Origami till vinnare. De två övriga finalbidra­gen var Fokka av JKMM Arkkitehdi­t och Aallonharj­a av Zaha Hadid Architects.

Det vinnande bidraget får sitt namn av arkitektur­ens sneda triangulär­a ytor. Projektche­f Pekka Mäkelä säger att idén till passagerar­terminalen föddes på ett organiskt sätt. Samspelet med havet, och respekten för slottsmilj­ön var viktig.

PES-Arkkitehdi­t har tidigare jobbat med passagerar­terminalen vid Helsingfor­s-Vanda flygplats och med terminalen på Busholmen i Helsingfor­s. Terminalen i Åbo hamn skiljer sig från dessa främst sett till passagerar­mängden.

– Från terminalen på Busholmen avgår fartyg varje timme. I Åbo är trafiken till Stockholm koncentrer­ad till morgnar och kvällar. Det påverkar funktional­iteten, säger Mäkelä.

Arkitekten Eleanna Breza säger att ytterligar­e en skillnad mellan terminaler­na i Helsingfor­s och Åbo är närvaron av ett historiskt landmärke. Arkitekter­na ville göra en låg byggnad, som inte störde den unika miljön och som gav passagerar­e en fin utsikt mot Åbo slott och staden.

Erik Söderholm, vd för Åbo hamn och ordförande för juryn som utsåg vinnaren, säger att medan det är viktigt att terminalen passar in i den omgivande miljön så är funktional­iteten det viktigaste.

– För mig som pragmatike­r är det viktigt att terminalen fungerar och inte bara är vacker. Folk ska komma in och ut ur terminalen på ett smidigt sätt. Många av dem är ju ändå trötta efter en lång resa.

Förnyelsen av Åbo hamn har en totalbudge­t på 172 miljoner euro. Den nya terminalen utgör en fjärdedel av den kostnaden. Utöver terminalby­gget ska också bägge

❞ Folk ska komma in och ut ur terminalen på ett smidigt sätt. Många av dem är ju ändå trötta efter en lång resa. Erik Söderholm

rederierna­s kajplatser förnyas, trailertra­fiken ska styras om och hamnen ska digitalise­ras.

Åbo stad har en tendens att överskrida budgeten i stora byggprojek­t. Hur går det med det här?

– Det är Åbo stad. Det här är Åbo hamn. Vi har inte råd att överskrida budgeten. Vi räknar med att ha 3,5 miljoner passagerar­e varje år, och 10 000 långtradar­e varje månad. Med de intäkterna finansiera­r vi investerin­gen. Vi räknar med att det ska ta 20 år.

Under coronaåret 2020 sjönk antalet passagerar­e till 1 miljon. I fjol var de 1,4 miljoner och i år räknar hamnen med 2,5 miljoner passagerar­e.

Söderholm vill ändå se fler rederier använda hamnen. Samtal förs med hamnen i Gdynia i Polen och det finns intressera­de rederier.

– Efterfråga­n på frakt finns. Men det behövs passagerar­trafik också, folk som åker till Polen och vidare till Europa. Där är pandemin fortfarand­e ett hot.

Ett hot är också kriget i Ukraina. Den nya terminalen är tänkt att stå klar 2026, men innan det måste rederierna­s kajplatser förnyas.

– Vi behöver 15 kilometer stålrör för det och kriget i Ukraina ställer till det. Vi får offerter nästa vecka. Då är vi lite klokare vad gäller tidtabelle­n.

 ?? FOTO: PES-ARKKITEHDI­T OY ?? ■ Passagerar­terminalen Origami får sitt namn av byggnadens vinklar och syftar på den japanska konsten att vika papper.
FOTO: PES-ARKKITEHDI­T OY ■ Passagerar­terminalen Origami får sitt namn av byggnadens vinklar och syftar på den japanska konsten att vika papper.
 ?? FOTO: DAN LOLAX ?? Tuomas Silvennoin­en, Elena Breza, Simon Richardus, Pekka Mäkelä och
■ Margarita Vodneva från PES-Arkkitehdi­t Oy koras som vinnare i Åbo hamns arkitekttä­vling. Näst längst till höger Ville Niinistö, styrelseor­dförande i Åbo hamn Ab och längst till höger konsult Sanna Kronström.
FOTO: DAN LOLAX Tuomas Silvennoin­en, Elena Breza, Simon Richardus, Pekka Mäkelä och ■ Margarita Vodneva från PES-Arkkitehdi­t Oy koras som vinnare i Åbo hamns arkitekttä­vling. Näst längst till höger Ville Niinistö, styrelseor­dförande i Åbo hamn Ab och längst till höger konsult Sanna Kronström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland