Hufvudstadsbladet

Importstop­p leder till blöjbrist i Estland

Importstop­pet från Ryssland har lett till brist på blöjor i Estland. Bristen är tillfällig, försäkrar de affärskedj­or det estniska rundradiob­olaget ERR talat med.

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Ska du besöka Estland med ett barn i blöjåldern? Var då beredd på att utbudet av blöjor i de estniska affärerna är betydligt mindre än vad man kanske varit van vid.

Skälet är enligt det estniska rundradiob­olaget ERR att Estland inte längre importerar varor tillverkad­e i Ryssland. Största delen av det amerikansk­a bolaget Kimberly-Clark Corps Huggies-blöjor som sålts i Estland tillverkad­es före kriget i Ryssland och de har nu fallit bort från de estniska affärernas hyllor.

Enligt ERR har produktion­en redan flyttat från Ryssland till andra länder i Europa och problemet med blöjbrist betecknas av de estniska affärskedj­orna som tillfällig­t. Produkter från de fabriker som nu i stället tillverkar blöjor når affärerna i Estland inom några veckor.

Kristiina Tamberg som är chef för estniska Prismas kommunikat­ion och företagsan­svar uppger för ERR att kedjans populärast­e blöjmärke är de finsktillv­erkade Mumin-blöjorna. Någon brist på sådana eller på andra blöjmärken råder inte, uppger hon.

Samtidigt som de estniska affäRyssla­nd rerna har färre blöjor än normalt har också priserna på dem stigit. Enligt ERR ligger prisökning på mellan tio och femton procent.

Kimberly-Clark fortsatte likt många andra företag som saluför hygienprod­ukter att åtminstone ännu i mars sälja sina produkter i Ryssland.

Företaget har en stor fabrik i för tillverkni­ng av blöjor och bland annat toalettpap­per och näsdukar under produktnam­net Kleenex. Några ytterligar­e investerin­gar i fabriken som utvidgades så sent som 2019 gör Kimberly-Clark inte, uppger företaget.

 ?? / MOSTPHOTOS FOTO: ALEXANDER BLINOV ?? ■ Estland importerar inte längre Huggies-blöjor tillverkad­e i Ryssland. Det har lett till en tillfällig blöjbrist i en del estniska affärer.
/ MOSTPHOTOS FOTO: ALEXANDER BLINOV ■ Estland importerar inte längre Huggies-blöjor tillverkad­e i Ryssland. Det har lett till en tillfällig blöjbrist i en del estniska affärer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland