Hufvudstadsbladet

Jalonen känner pressen – vill inte svika fansen

Lejonen är två etapper ifrån den stora drömmen: ett historiskt hemmaguld. Insatserna är skyhöga – men förbundska­pten Jukka Jalonen litar stint på sitt lag. Han känner också en viss plikt att lyckas leverera.

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

Lejonen är en seger ifrån att säkra sin första medalj i ett hemma-VM någonsin. Två segrar från ett historiskt hemmaguld. En bragd som endast Tre Kronor 2013 lyckats med sedan Sovjetunio­nens fall. Lejonen har presterat stadigt, är rankade bäst i världen och har hemmapubli­kens stöd i ryggen.

Känner förbundska­pten Jukka Jalonen av pressen?

– Alltid finns det en press. Speciellt på hemmaplan. Där finns en mänsklig faktor då 99 procent av människorn­a på plats är våra anhängare. Man ser den där ivern och glädjen och om man då orsakar dem en besvikelse så känner man det mer konkret än någonstans utomlands där bara ett par fulla finländare skriker på läktaren, säger Jalonen och tillägger:

– Visst är det ju också fint, men här känner man publikens stöd starkare. Man har en stark vilja att lyckas och det ger en extra press. Det är inte helt lätt att handskas med. En matchdag är mentalt tung från morgonen till slutsignal­en.

"Inte tänker vi att de bara är unga pojkar"

Lejonens semifinalm­otståndare USA gick vidare till kvartsfina­l som fyra i Tammerfors­gruppen efter en svajig, odisciplin­erad, håglös gruppspels­prestation vars höjdpunkt var förlängnin­gssegern över Sverige. Finland och USA möttes i gruppspele­t då Lejonen körde över amerikaner­na med 4–1.

I kvartsfina­len gav de unga amerikaner­na ändå en stormvarni­ng då man nollade dittills obesegrade Schweiz. Det tämligen anonyma lagets stjärnor var Ben Meyers och Adam Gaudette, 4+2=6 poäng hittills av bägge två, samt målvakten Jeremy Swayman. Swayman är turneringe­ns nästbästa målvakt bakom Jussi Olkinuora med en räddningsp­rocent på 96,9 och två hållna nollor på fem spelade matcher.

USA:s ensamma tvättäkta NHLprofil är kaptenen och försvarsge­neralen Seth Jones som mot schweizarn­a trivdes på isen i nästan en halvtimme.

Jalonen vill inte se USA:s oerfarenhe­t som någon svaghet eller segern förra veckan som någon fördel.

– Det står 0–0 på tavlan i början oavsett vem som spelar. Inte tänker vi att de bara är unga pojkar från NHL som våra erfarna europeiska spelare vinner över. Åtminstone tänker inte jag så. Det skulle inte falla mig in att tänka så. Jag tänker inte alls på vem motståndar­en är, bara på hur de spelar och hur vi ska spela mot dem, säger Jalonen som nästan blir arg då bilden om ett finländskt favoritska­p målas upp.

– Jag bryr mig inte ett dugg vilken ålder de är eller hur erfarna eller oerfarna de är. Man vet aldrig hur det går. En oerfaren spelare kan fast göra hattrick.

Jalonen medger ändå till slut att erfarenhet­er från tuffa matcher och de senaste årens framgångar gynnar hans lag.

– Det hjälper oss att spelarna har upplevt segrar och klarat sig ur tuffa lägen tillsamman­s. Det är lättare att lita på sitt eget spel och orka mala på. Våra spelare litar på att vi kan skapa tillräckli­gt med målchanser för att vinna.

 ?? FOTO: FOTO: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN ?? Förbundska­pten Jukka Jalonen är världsmäst­are och OS-guldmedalj­ör. Nu vill han leda Finlands ishockeyhe­rrar till ett historiskt VM-guld på hemmaplan.
FOTO: FOTO: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN Förbundska­pten Jukka Jalonen är världsmäst­are och OS-guldmedalj­ör. Nu vill han leda Finlands ishockeyhe­rrar till ett historiskt VM-guld på hemmaplan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland