Hufvudstadsbladet

Tio punkter inför finalen i Paris

Liverpool är knapp favorit men Real Madrid har kunnat ladda inför finalen i flera veckor. HBL listar tio saker att tänka på inför finalen på lördag

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

1. Uppladdnin­g

Liverpools jakt efter fyra titlar tog slut i och med att Manchester City vann Premier League. Real Madrid säkrade La Liga-titeln i god tid vilket gett laget, tränarna och spelarna ro att fokusera på den stora finalen i Paris.

2. Tränarkamp­en

Jürgen Klopp prisas och hyllas av de flesta och tysken är en utmärkt utvecklare av spelet i sig. Efter att tysken tog över Liverpool har igen blivit ett av de bästa lagen i Europa. Klopp vann Champions League 2019 med Liverpool. 2013 blev det en bitter finalförlu­st med Dortmund mot Bayern då Arjen Robben på stopptid gjorde 2–1.

Carlo Ancelotti har basat för åtta olika klubbar i Champions Leaguesamm­anhang. Av fyra finaler har hans lag vunnit tre. Den enda förlusten kom med Milan i Istanbul mot Liverpool 2005. Han har vunnit titeln med AC Milan två gånger och var mannen som 2014 lotsade Real till klubbens tionde titel i de här sammanhang­en.

Klopp lever med i varje sekvens ute på planen medan Ancelotti sällan jagar upp sig vid sidlinjen. Klopp tror stenhårt på de inövade variatione­rna laget har i sitt anfallsspe­l. Ancelotti ger aningen friare tyglar åt sina spelare.

3. Matchbild

Liverpool är ett aningen mer proaktivt lag. Det är ingen jätteskräl­l om Liverpool håller aningen mera boll och anger tempot i matchen. Real har gjort det till en konstform att anpassa sig till motståndar­na spel, vara totalt avsågade i långa stunder men ändå komma tillbaka och göra målen som krävs.

Liverpools kantspel med Alexfinale­r ander-Arnold-Salah och Robertson-Diaz får en nyckelroll. Real har en tendens att lämna ytor på kanterna och här finns chansen för Liverpool att hugga. Dani Carvajal och Ferland Mendy lär få det svettigt.

I Real handlar offensiven väldigt långt om Luka Modric, Vinicius och Karim Benzema. Rodrygo är något av vårens man i Champions League. Vinicius och Benzema har ibland en närmast telepatisk uppkopplin­g till varandra.

4. Skador

Real kan matcha bästa möjliga manskap. I Liverpool är det frågetecke­n på mittfältar­na Thiago Alcantara och Fabinho.

5. Hur ställer lagen upp?

Reals startelva känns given. Courtois i mål, Carvajal-Militao-NachoMendy i backlinjen. Casemiro, Modric och Kroos på mittfältet och Rodrygo-Benzema-Vinicius på topp.

I Liverpool vaktar Alisson målet med Alexander-Arnold-Van DijkMatip/Konate-Robertson framför sig. Mittfältet är ett litet bekymmer med frågetecke­n på Fabinbo och Thiago. I en perfekt Liverpoolv­ärld inleder Thiago-Fabinho-Henderson. Naby Keita är första ersättare.

På topp blir det Salah-ManéDiaz.

6. Matchvinna­re

Kryllar av dem men Karim Benzema är väl hetast av alla. Liverpool har en lite bättre bredd på den punkten. Mo Salah har sett aningen sliten ut under våren. Däremot är Luis Diaz glödhet.

7. Facit

Real Madrid har vunnit den här titeln hisnande tretton gånger. Av sexton finaler har laget vunnit tretton. Liverpool har sex titlar. Av nio har klubben gått segrande ur sex.

8. Hur gick det sist?

Då lagen möttes i finalen 2018 gjorde Sergio Ramos med avsikt slut på Mo Salahs match med en flygande mara. Loris Karius bjöd Real på två mål och Real vann med 3–1.

9. Var, när och tv

Paris, Stade de France. 22.00 lördag kväll. C More sänder.

10. Hur går det?

Svårtippat. 2–1 till Real Madrid.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP ?? ■ Mohamed Salah har gjort åtta mål på tolv matcher i Champions League. Karim Benzema har nätat hela femton gånger på elva matcher.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP ■ Mohamed Salah har gjort åtta mål på tolv matcher i Champions League. Karim Benzema har nätat hela femton gånger på elva matcher.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/PAUL ELLIS ?? Blir det Jürgen Klopp som vinner tränarkamp­en?
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/PAUL ELLIS Blir det Jürgen Klopp som vinner tränarkamp­en?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland