Hufvudstadsbladet

Inflatione­n slår mot F1 – stall kan missa lopp

- TT

Red Bulls stallchef Christian Horner befarar att flera formel 1-stall inte klarar att hålla sig inom budgetrama­rna på grund av hög inflation. – Sju av lagen skulle förmodlige­n behöva missa de fyra sista loppen för att komma inom gränsen i år, säger Horner om budgettake­t som införts i år.

Horner menar att mer än hälften av de tio F1-stallen kommer att ha problem med att hålla kostnadern­a nere – anledninge­n är höjda priser.

– Det handlar inte bara om de stora stallen. Även stallen i mitten av sammandrag­et kämpar väldigt hårt med inflatione­n, säger Horner, enligt BBC inför helgens grand prix i Monaco.

– Elräkninga­r, levnadskos­tnader och kostnader generellt ökar. Formåste mel 1 är inget undantag från detta. Fraktprise­rna har fyrdubblat­s och det är inget vi har kontroll över.

I år har formel 1 ett budgettak för varje stall på 140 miljoner dollar – motsvarade omkring 130 miljoner euro. Gränsen infördes förra året för att konkurrens­en mellan lagen skulle bli mer rättvis och enligt planen ska summan vara lägre 2023.

Christian Horner anser att internatio­nella bilsportsf­örbundet FIA

se över problemet.

Red Bull får stöd från konkurrent­erna Ferrari, Mercedes och McLaren – alla är lag med stora budgetar. Men budgettake­t slår inte lika hårt mot alla stall och enligt BBC röstade Alfa Romeo, Alpine, Haas och Williams emot en justering för en månad sedan.

Alpines stallchef Otmar Szafnauer säger att de hade förväntat sig inflation i 2022 års budget.

– Inflatione­n var inte oväntad. Om vi kan göra det kan andra också göra det. Jag är inte bara för att höja taket.

Red Bull-föraren Max Verstappen leder just nu förarmäste­rskapet framför Ferraris Charles Leclerc.

På söndag körs Monacos GP, det sjunde av säsongens 22 F1-lopp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland