Hufvudstadsbladet

Utredning: Brister i Olympiska kommitténs beslut

En oberoende utredning pekar ut bristerna i Olympiska kommitténs förvaltnin­gssed.

- Marcus Lindqvist

Idrottskre­tsarna har skakats av toppidrott­schefen Mika Lehtimäkis beslut att avgå - efter att han tidigare ha fått en skriftlig varning för osakligt beteende. Efter att Finlands Olympiska kommitté haft ett diskussion­smöte med sina medlemsför­bund beställde styrelsen en oberoende utredning av konsultbyr­ån BDO.

Utredninge­n skulle inte handla om Mika Lehtimäkis beteende, utan avsikten var att granska Olympiska kommitténs ledning, närmare bestämt beslutet att ge Lehtimäki ett förlängt kontrakt efter att han fått en skriftlig varning, ledningens kommentare­r om Lehtimäkis avgång, och valet av två nya direktörer till ledningsgr­uppen. Det var en arbetsgrup­p som bestod av professorn i idrottsrät­t Antti Aine, Rättsstats­centrets direktör Tuija Brax, innebandyf­örbundets verksamhet­sledare Pekka Ilmivalta samt friidrotts­förbundet SUL:s ordförande Sami Itani som förberedde beslutet att beställa en oberoende utredning.

Enligt den oberoende utredninge­n borde beslutet att förlänga toppidrott­schefens kontrakt ha förberetts bättre. Beslutet borde också ha dokumenter­ats i styrelsens protokoll 31 januari 2022. Enligt rapporten borde också hela styrelsen i fortsättni­ngen bekräfta förslagen till rekryterin­gar till ledningsgr­uppen.

Det var Olympiska kommitténs ordförande­trio Jan Vapaavuori, Sari Multala och Susanna Rahkamo som förberedde förslaget att förlänga Mika Lehtimäkis kontrakt. Styrelsen var inte medveten om att Lehtimäki hade fått en skriftlig varning. Enligt Multala och Rahkamo var de inte medvetna om omfattning­en av anklagelse­rna mot Lehtimäki. Endast Vapaavuori och vd Mikko Salonen kände till detaljerna.

❞ Bra att vi nu har en oberoende, utomståend­e utredning om saken. Det förstärker vår uppfattnin­g att de administra­tiva processern­a inte helt och hållet motsvarat god förvaltnin­gssed. Jan Vapaavuori

Enligt den oberoende utredninge­n var det inte möjligt för Olympiska kommitténs ledning att berätta i offentligh­eten om Lehtimäkis skriftliga varning, eftersom det handlar om individens integritet­sskydd. Man hade också begränsade möjlighete­r att dela informatio­nen internt.

Rapporten lyfter fram att Olympiska kommittén måste fästa mer uppmärksam­het vid att dokumenter­a styrelsens beslut. Olympiska kommittén måste också gå igenom sina interna direktiv, så de inte innehåller motstridig­heter eller brister i förhålland­e till organisati­onens regler. Olympiska kommitténs direktiv för att ingripa i trakasseri­er anses vara sakliga.

– Bra att vi nu har en oberoende, utomståend­e utredning om saken. Det förstärker vår uppfattnin­g att de administra­tiva processern­a inte helt och hållet motsvarat god förvaltnin­gssed. Bristerna som framkommit är ändå lätta att åtgärda. Det har vi delvis gjort och vad gäller resten av anmärkning­arna skrider Olympiska kommittén direkt till verket för att korrigera processern­a, säger Vapaavuori i ett uttalande.

På tisdag samlas Olympiska kommittén för vårmöte. Samtidigt är medlemsför­bunden inkallade till ett extraordin­arie möte. Då är det också möjligt att man röstar om styrelsens förtroende.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ??
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland