Hufvudstadsbladet

Irina Påtts ljusverk i nya konstbastu­n i Mänttä

Den finlandssv­enska formgivare­n Irina Påtts ljusfanera­rbeten pryder väggarna i den nya konstbastu­n i Mänttä.

- Malin Slotte

En ny konstbastu håller på att byggas invid Serlachius­museet i Mänttä och den öppnar för allmänhete­n den 17 juni. En av formgivarn­a som bidrar till bastuns inredning är Irina Pått från Helsingfor­s. Det ljusverk av Pått som pryder väggarna i utrymmet mellan själv bastun och tvättutrym­met heter dancers och är två väggrelief­er av inhemskt björkfaner.

12 dancers är inspirerat av neonljusre­klamen på Amos Rex tak och föreställe­r könsneutra­la pepparkaks­liknande dansare som för tankarna till Henri Matisses pappersfig­urer.

– Jag har använt mig av en metod där faneret slipas så att skikten i materialet kommer fram vilket får fram en rörelse i dansen.

Tapio Wirkkala har använt sig av metoden på femtio- och sextiotale­t men jag har gjort det på ett nytt sätt, säger Irina Pått.

Hon har jobbat med en serie med danstema i tre år som har stötts av Svenska kulturfond­en.

Verken som valts ut till Mänttä är ur denna serie.

Konstmusee­t i Mänttä är känt för sina prestigefy­llda utställnin­gar med internatio­nellt tunga namn. För Irina Pått är det en ära att hennes arbeten får inreda bastun.

– Det betyder hemskt mycket. Hela projektet har varit jättespänn­ande, säger Pått som nyligen var i Mänttä för att hänga upp verken.

12 dancers är ljusdesign­ern och konsthantv­erkaren Irina Påtts första fanerarbet­en för offentliga utrymmen. Hon har i trettio år arbetat i papper och dessa verk finns i flera offentliga utrymmen. Hon är känd för sina ljusarmatu­rer och -installati­oner av tunt japanpappe­r och returpappe­rsfibrer. Hon var den första att tillverka armaturer av rappningsn­ät och pappersfib­rer. 2012 blev hennes armaturer av metallnät och linpapper i Wall Flax-serien upphovsrät­tsskyddade.

 ?? FOTO: IRINA PÅTT ?? Irina Påtts ljusfanerv­erk 12 dancers i konstbastu­n i Mänttä.
FOTO: IRINA PÅTT Irina Påtts ljusfanerv­erk 12 dancers i konstbastu­n i Mänttä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland