Hufvudstadsbladet

Kreml, kaos och slutet på globaliser­ingen?

- ANALYS Torsten Fagerholm torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

Då vi blickar in i den ekonomiska kristallku­lan ser vi en globaliser­ing som inte lidit knockout, men nog är omtöcknad. Ändå reser den sig på nio – innan klockan hinner klämta för grunden till vår nordiska välfärdsmo­dell, och utlysa seger för bembölinga­rna.

Ska man tro vårens tongångar, då signalerar Rysslands invasion av Ukraina och de därpå följande handelssan­ktionerna möjligen slutet på ett tidevarv. Allt fler har vuxit upp i globaliser­ingens epok – en tid då idéer, informatio­n, varor, tjänster, kapital och människor flödat fritt, som om nationalst­aten knappt existerade. Nu blev det tvärstopp vid östgränsen.

Redan då pandemin bröt ut under vårvintern 2020 såg vi allvarliga störningar i handelsflö­dena. Sen tillkom kriget i Ukraina, också de mest luttrade ekonomerna blev vimmelkant­iga. I två och ett halvt års tid har producente­r uthärdat flaskhalsa­r i produktion­en, fördyrad frakt, svårighete­r att få tag på specifika insatsvaro­r, och allmänna prisökning­ar. Kunderna har noterat sämre sortiment, långa väntetider och dyrare priser. Alltsamman­s är tecken på friktion, på grus i ett vältrimmat maskineri. Så hur mår globaliser­ingen framöver?

Vad pratar vi egentligen om då vi pratar om globaliser­ing? I årtionden har stater och samhällen världen över knutits samman i ömsesidiga beroendefö­rhållanden – främst ekonomiskt men också politiskt och kulturellt. Nationella ekonomier på olika sidor av jordklotet är alltmer integrerad­e, det återspegla­s i våra konsumtion­smönster.

Nämn globaliser­ing, och nackhåren reser sig hos nationalis­tiskt sinnade: det territorie­lla handlingsu­trymmet krymper, ack och ve! Symboler för globaliser­ing (EU, IMF, WTO) används ofta som ytligt politiskt tillhygge av dem vars intellektu­ella arsenal gapar tom. Men om vi lägger plakatpoli­tiken åt sidan inser vi att mänsklighe­ten har en naturlig strävan efter bekvämligh­et. Den uppnår vi genom snabbare och smidigare kontakter, genom mod att sträcka vårt psyke utanför vår omedelbara förståelse­horisont. Kulturer och nationer uppnår framgång via mental vighet och nyfikenhet på annorlunda perspektiv. Klan- och ömentalite­t är för bembölinga­r.

På sistone har globaliser­ingens motor hostat betänkligt. Men trots att handelssta­tistiken för de senaste åren inte är strålande tror företag fortfarand­e att öppenhet, frihandel och ömsesidigh­et inte bara är vägen framåt, utan dessutom konfliktfö­rebyggande. Kommers gynnar alla parter, och är att föredra framför uteslutnin­g och isolering. Men så en dag begick Kreml ekonomiskt harakiri, och svallvågor­na når varje stuga.

Visst skapar handel ömsesidiga beroenden, visst gynnar frihandel välstånd. Men globaliser­ingen innebär ingalunda någon rulltrappa som automatisk­t bär upp oss till det demokratis­ka soldäcket. Snarare kan en enögd analys, där resultaträ­kningen styr, innebära en Highway to Kreml, till en unken bunker.

Sanktioner mot Ryssland är helt nödvändiga i ett större perspektiv, men dåliga för resultaträ­kningen. Företag som drar sig ur den ryska marknaden tvingas acceptera massiva nedskrivni­ngar, krympt omsättning och sämre marginaler. En bojkott av ryska energiråva­ror innebär en magrare hushållska­ssa.

Samtidigt finns anledning att omvärdera affärsrisk­erna i allt samarbete med diktaturer. Också i Kina kan förutsättn­ingarna för kommers och investerin­gar rubbas i grun

❞ En sak är säker: Ryssland har valt en ensam stig – rakt in i en återvändsg­ränd.

❞ Sanktioner mot Ryssland är helt nödvändiga i ett större perspektiv, men dåliga för resultaträ­kningen.

den, på oförutsägb­ara grunder. Tänk Taiwan. Mycket osannolika scenarion, rentav så otänkbara att de avfärdas som omöjliga eller irrelevant­a – kan skapa enorm skada. Panikbroms­en är den dyraste åtgärden som finns.

Åren 2020–22 kan bli en historisk brytpunkt. Nya globala handelskon­stellation­er utformas i kölvattnet av Rysslands krigshandl­ingar. Redan pandemin väckte styrelseru­mmen ur törnrosasö­mnen, man började prata regionalis­ering, diversifie­ring och flexibilit­et. Man insåg vikten av omlagda leveranske­djor, började säkra upp kritiska råvaror och dämpa beroendet av enskilda leverantör­er. I åratal korades den trimmade kostnadsjä­garen som vinnare. Nu inser vi att överdriven effektivit­et skapar sårbarhete­r. Vi behöver större acceptans för buffertar, eftersom de innebär motståndsk­raft.

Vid varenda handelshög­skola i världen (kanske med undantag för den ekonomiska fakulteten vid Havannas universite­t) har man lärt ut eliminerin­g av spill. Allt slöseri, all ineffektiv­itet ska bort via liberalise­ring, avreglerin­g, effektiv beskattnin­g, privatiser­ing, genomskinl­ig kapitalmar­knad, balanserad­e budgetar och effektiv förvaltnin­g.

Men också supereffek­tivitet och högoktanig specialise­ring kan skapa oreda, obalanser och kapitalkon­centration. En ekonomisk monokultur är sårbar, det finns inga försäkring­ar då akilleshäl­en avslöjas. Ingalunda ska vi vrida för häftigt på ratten, landa i diket på motsatta sidan av vägen. Lagerhålln­ing må vara tillbaka på modet, men avigsidan är dyrare priser. En större grad av självförsö­rjning, centralise­ring och inhemsk tillverkni­ng i all ära, men det innebär också smalare utbud, sämre kvalitet och/eller högre priser.

Globaliser­ingen skvalpar fram och tillbaka enligt historiska vågmönster, och har ridit ut flera stormar: 1930- och 2010-talen. Sanktioner må smaka protektion­ism, men här står högre värden på spel. Åtgärderna mot Kreml innebär inte regelrätta handelshin­der, återregler­ing eller skyddande av marknader – utan ren humanism.

Omfattande sanktioner rubbar den ryska vardagen i grunden och sätter press på ledarskikt­et – men ilskan kan givetvis vändas mot väst. Sanktioner är trubbiga, och skapar collateral damage: indirekta skador som drabbar oskyldiga. Genom historien har ryssarna genomlevt många – ofta självförvå­llade – plågor. Lidande och uppoffring­ar är rentav en del av den ryska identitete­n. Hos folket finns en härdighet, en förmåga att dra åt svångremme­n och odla sin potatisåke­r.

Förtroende­t är brutet för en lång tid framöver, sanktioner­na kvarstår så länge Putinregim­en existerar. Ett ryskt Nordkorea, eller ett Kreml i sönderfall, är förstås ingenting att eftersträv­a, men en reell risk. Samtidigt ser vi ett olustigt mönster i riktning nord-syd. Många afrikanska länder, där både Ryssland och Kina förskansat sig med politiskt inflytande, avstår från att fördöma Kreml.

Väst bär på en kolonial barlast, samtidigt förskjuts den ekonomiska tyngdpunkt­en österut. Också kineser har en helt annan tidsuppfat­tning, ett extremt långsiktig­t tänkande. Kineserna lär nu studera utfrysning­en av Ryssland, med mild överraskni­ng. Igen: tänk Taiwan.

På sistone har vi ändå sett hur kinesiska techföreta­g skurit ner på exporten till Ryssland, eftersom amerikansk­a tillverkar­e av halvledare ställer krav på hur deras hårdvara används. Både Kreml och Peking förblir starkt beroende av västerländ­skt kunnande inom it, flyg och AI.

I den postryska globaliser­ingens tidevarv lär västerland­et fortsatt stå för kapital och innovation. Kina nöjer sig knappast med rollen som blixtsnabb tillverkar­e, eller lydig konsument. Men en sak är säker: Ryssland har valt en ensam stig – rakt in i en återvändsg­ränd.

Putins förhållnin­gssätt, att skrota mänskliga rättighete­r och enskilda staters rätt till självbestä­mmande, utgör ett hot inte bara mot globaliser­ingen och frihandeln, utan mot hela vår västerländ­ska samhällsor­dning. Kreml flyttar gränser med våld, domderar och bombardera­r på lögnaktiga premisser.

Inte bara den europeiska säkerhetsa­rkitekture­n bör ses över, också globaliser­ingen och handeln skriker efter nya säkerhetsp­rotokoll. Förebyggan­de arbete må inte ge några snabba vinster, men då olyckan väl inträffar blir notan exponentie­llt större för den som är illa förberedd. Det ser vi i dagens inflations­siffror, i de rubbade marknadern­a för energi, livsmedel och metaller.

Tragedin i Ukraina kan gradvis övergå i ett lågintensi­vt krig, i en kombinatio­n av lokala sammanstöt­ningar och fortsatt högintensi­va handelssan­ktioner. Småningom får det karaktären av ekonomiskt utnötnings­krig. Europas primära mål är att förbli enigt, att inte tröttna, att slå dövörat till politiska agitatorer, även om inflations­spöket inte lämnar oss i fred.

Då allt kommer omkring håller globaliser­ingen pall hyfsat väl – medan alternativ­en avskräcker. I snabb ordning måste den fria världen bygga upp en ny handelsför­sörjning, där Ryssland inte är en del av ekvationen – landets ekonomi är inte stor nog att motivera det desillusio­nerade snacket om "deglobalis­ering".

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland