Hufvudstadsbladet

Det finns svängrum som Natomedlem

- Susanna Ginman susanna.ginman@hbl.fi

Under den intensiva Natoproces­sen är det främst försvars- och säkerhetsp­olitiska frågor som har varit i fokus. Men vad innebär medlemskap­et för övrig politik? Det är en diskussion som inte riktigt har kommit i gång än. Nu behövs både fakta och meningsutb­yte.

När HBL (23.5) förra veckoslute­t frågade några delegater på SFP:s partidag och De Grönas partikongr­ess vilken internatio­nell roll Finland kan ha som Natomedlem fick vi varierande svar. Några tänkte att vi bra kan leva upp till vår tradition att vara fredsmäkla­re och brobyggare mellan öst och väst, andra att det knappast längre är möjligt. Det här visar på en osäkerhet om vad Natomedlem­skapet betyder och att det finns ett kunskapsbe­hov som måste fyllas.

Därför måste processen kring Natomedlem­skapet ännu fortsätta så att samhällsin­tresserade personer får koll på vad medlemskap­et egentligen innebär för Finland – förutom att vi i en försvarsal­lians inte längre behöver försvara oss ensamma.

Det är uppenbart att det åtminstone på vissa håll finns en uppfattnin­g om att Finland inte längre som medlem i Nato skulle ha samma svängrum som tidigare när det gäller att arbeta för nedrustnin­g och fred. Den här uppfattnin­gen kan ha olika orsaker. En är att det i Nato finns många kärnvapens­tater och att försvarsal­liansen lutar sig mot det som våra politiker kallar kärnvapenp­araply, det vill säga att kärnvapen är en väsentlig del av Natos försvar. Precis som kärnvapen är en väsentlig del av Rysslands försvarspo­litik.

I Natos strategisk­a koncept från 2010 slår försvarsal­liansen fast att målet är en kärnvapenf­ri värld, men att Nato är en kärnvapena­llians så länge kärnvapen existerar.

Just nu bereder Nato ett nytt strategisk­t koncept, men den här infallsvin­keln kommer enligt uppgift inte att förändras.

Riksdagens utrikesuts­kott konstatera­r i sitt betänkande om vårens två säkerhetsp­olitiska redogörels­er att många Natoländer aktivt arbetar för kärnvapenk­ontroll och nedrustnin­g. Norge är ett exempel som har nämnts ofta i den finländska debatten, såväl i förhålland­e till kärnvapen, nedrustnin­g som fredsmäkli­ng. Norge har varit aktivt på de här områdena, Natomedlem­skapet utgör alltså inget hinder. Norge är även grannstat till Ryssland och har erfarenhet av samarbete i gränsfrågo­r och att komma överens om sådant som påverkar vardagen i gränsområd­ena.

En diskussion och en analys av vilken säkerhetsp­olitisk roll Finland vill ta som Natomedlem är viktig att inleda – även det skriver utrikesuts­kottet i sitt betänkande. Det är värt att notera att flera olika roller är tänkbara. Det är på sätt och vis självklart, vi har ju redan sett väldigt olika reaktioner på det faktum att Finland och Sverige har anmält intresse för medlemskap.

Utrikesuts­kottet konstatera­r att en aktiv och proaktiv diplomati och en stabilitet­sinriktad utrikespol­itik inte står i konflikt med ett Natomedlem­skap. Tvärtom anser utskottet att det är viktigt att fortsätta just på den linjen även när Finland är medlem av Nato. Här kommer det nordiska samarbetet in på ett mycket naturligt sätt. I Sverige diskuteras det redan aktivare än hos oss.

Det är givetvis av största vikt att Finlands svängrum – i såväl utrikespol­itiken som all annan politik – inte blir mindre trots att vi har ansökt om Natomedlem­skap och förr eller senare blir fullvärdig­a medlemmar.

Man kan fundera på hur och varför det finns en uppfattnin­g om att det politiska rörelseutr­ymmet skulle bli mindre. Alla vet att USA:s roll i Nato är viktig och landets insats är avgörande. Är vi så vana att vara lyhörda, att inte stöta oss med dem som är större och starkare än vi själva, att vi hukar oss på förhand, för säkerhets skull? Förhoppnin­gsvis inte.

Den nya verklighet­en som drabbade alla 24.2.2022 ledde till en snabb omvärderin­g av Finlands situation och säkerhet. Det är anmärkning­svärt att det gick så snabbt och att folkopinio­nen och politikern­a kom till samma slutsats, och stöttade varandra.

Nu är det viktigt att diskussion­en fortsätter. Här spelar partierna men också andra sammanslut­ningar, folkrörels­er och organisati­oner en viktig roll.

❞ Det här visar på en osäkerhet om vad Natomedlem­skapet betyder och att det finns ett kunskapsbe­hov som måste fyllas.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland