Hufvudstadsbladet

Ohygglig rovdrift av naturresur­ser på kommande generation­ers bekostnad

-

Studentfes­ten som gick av stapeln 1975 i ett småhusi Pargas var oförglömli­g, även om vi gjorde vårt bästa med billigt vin. Huset låg ett par kalkstenka­st från dagbrottet som i dag ägs av Sigmaroc där Blackrock Investment är den största enskilda ägaren. Min farfarsfar ägde skutan Elida, som på 1890-talet transporte­rade bränd kalk från min fars hemgård. Den urgamla kalkproduk­tionen var på den tiden minimal jämfört med i dag, men krävde ändå så mycket ved som bränsle att det blev ohållbart. Enligt Åbo Underrätte­lser (21.4) kommer kalken i Pargas att ta slut om 25 år, och kommande generation­er kan sedan betrakta en 150 meter djup grop som är två kilometer som längst, samt den så kallade hundbanan av reststenar med sin fina motionstra­ppa.

På vägen till Tahko skidcentru­m kör man via Siilinjärv­i. Där finns den enda fosfatgruv­an inom EU. Under ledning av ägarminist­er Jyri Häkämies såldes den för futtiga 200 miljoner euro åt Yara-koncernen som en del av Kemira Growhow-affären. Fosfaten används i huvudsak för att producera konstgödse­l som går på export. Om staten ännu hade ägt de enormt värdefulla fyndighete­rna, kan man anta att både skattebeta­larna och jordbrukar­na hade varit nöjdare. Siilinjärv­i har ett eget monumental­t avfallsber­g. Gipshögens högsta höjd 190 meter och diametern är cirka 700 meter mätt på Google maps. Webbplatse­n https://kaivostutk­ijat. blogaaja.fi/siilinjarv­enkaivos-osa-ii/ beskriver de andra miljöeffek­terna.

Jag besökte Pyhäsalmi gruva i Pyhäjärvi för något år sedan inom ramen för ett IT projekt, som aldrig slutfördes. Enligt utsago för att gruvan inte har någon framtid när mineralern­a tagit slut. Gruvan har inget större avfallsber­g, men i ställer ett 1 444 meter djupt schaktsyst­em som First Quantum lämnar åt framtiden.

Övergivna gruvor finns på olika håll i Finland. Gemensamt för dem är de skapar en inkomst för några få generation­er och lämnar efter sig tomma schakt och dagbrott och ofta miljöskado­r som samhället får ta hand om när investerar­na stuckit. Gruvindust­rin vill gärna (på sin hemsida) framhålla vissa specifika områden där produktern­a behövs – cyklar, mobiltelef­oner, solpaneler, kirurgiska instrument (!) etcetera. Närmast genant att nämna kirurgiska instrument och inte cement, kamstål och vapen. Ofta onödiga mobiltelef­oner som kinesiska företag tillverkar för globala marknader börjar också bli ett ganska utnött argument för gruvdrifte­n.

Energisekt­orn går i en mera hållbar riktning, men gruvindust­rin är och förblir beroende av icke förnybara resurser. Vår rovdrift av naturresur­ser på kommande generation­ers bekostnad är ohygglig och takten bara ökar. Mellan 2000 och 2018 ökade till exempel användning­en av industriel­la mineraler (andra än metaller) med 144 procent. Genom att ta ekonomisk kontroll över vårt lands tillgångar hade vi i ändå kunnat lämna stabila investerin­gar åt våra barnbarn.

När detta skrivs är värdet på Norges oljefond 11 653 miljarder norska kronor (sjönk faktiskt med 200 miljarder sen i går). Nästa gång ni ser en finländsk riksdagsle­damot kan ni fråga hur stor Finlands fond för metall- och mineralert­illgångar är, och om den kommande gruvlagen ändrar på situatione­n. Det trista svaret är att lobbarna och lättledda politiker sett till att värdet på denna fiktiva fond är noll euro. Ett undantag är de tillgångar vi äger via Solidium.

Tiden för att ge ett utlåtande till propositio­nen för en ny gruvlag (VN/12316/2019) gick tyvärr ut den 12 april men det är givande att ta en titt på de 195 utlåtande som givits på lausuntopa­lvelu.fi. Ett mera globalt perspektiv kan man få genom att söka på ”pacific plunder” och läsa de hårresande fallen som The Guardian har skrivit om.

Pontus Mattsson

Borgå

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland