Hufvudstadsbladet

Kanonslupe­n Diana åkte ut på sin längsta resa någonsin

Det jäktas omkring på Vedkajen i Kronohagen. Sveaborgs kanonslup Diana startar sin längsta resa någonsin. Det bär av mot svenska flottans 500-årsfest i Stockholm.

- Vera Arhippaine­n vera.arhippaine­n@hbl.fi

Det är en rätt grå och regnig torsdagsmo­rgon som kanonslupe­n Diana startar sin resa mot Stockholm. Men det stoppar varken besättning eller intressera­de åskådare från att samlas runt båten vid Vedkajen i Kronohagen.

Diana deltar i svenska marinens 500-årsfest som som inleds den tredje juni. Kanonslupe­n tar den gamla postrutten via Åland och resan mellan Helsingfor­s och Stockholm är runt 250 sjömil i vardera riktning. Samfundet Ehrensvärd­s finansiera­r Stockholms­expedition­en och Helsingin Purjelaiva­konttori och Sveaborgs reseexpert opererar kanonslupe­n.

– Vi kommer att få köra mellan åtta till tolv timmar per dag för att komma fram, säger Visa Roine som är skeppare under resan till Stockholm.

Roine är på glatt humör och stämningen är god på Vedkajen. Båten packas med tält, ryggsäckar och andra förnödenhe­ter. Det är många som jäktar omkring iklädda regnjackor medan de hoppar mellan kajen och båtdäcket. Roine hinner ändå stanna upp för att dela med sig av förväntnin­garna inför resan:

– Det blir intressant! Men vädret kunde vara bättre, skrattar han, särskilt då det varit så fint dagarna innan!

Till en början är de tre i besättning­en på båten, berättar Roine. På Åland kommer det en till med innan vi korsar vattnet, säger han.

Anne-Tuulia Kokkonen är däcksman på kanonslupe­n. Hon berättar att det nog utöver henne varit en del intressera­de av att åka, men hon valts eftersom hon redan i flera år jobbat på Diana. Hon ser framemot färden och känner att det kommer går bra.

Sist men inte minst är det Ilkka Jentti den tredje i besättning­en. Jentti har en viktig uppgift under resan:

– Jag tar hand om motorn, säger han.

Det är viktigt eftersom Diana aldrig åkt så långt förr och det är svårt att förutspå hur det går. Jentti är klädd i grön regnrock och sydväst. Du ser ut som en riktig fiskare, säger någon glatt till honom innan avfärden.

Teemu Tissari, som inte nu ska åka med Diana, men annars är skeppare på slupen, menar att det ändå som kan sätta käppar i hjulet för äventyret är om vinden tilltar.

– Är vågorna alltför höga kan båten inte åka över mellan Åland och Stockholm, säger han.

Men orolig är han inte. Båten är både robust och bra, säger Tissari.

En annan som hittat fram i regnet är Nils "Nisse" Häggblom.

– Det här projektet är väldigt intressant jag har haft möjlighete­n att följa med, säger han.

Häggblom är en stor båtentusia­st som berättar att han i över femtio år jobbat inom branschen. Han är född på Sveaborg och har följt med Diana sedan hon byggts. Han kallar Diana ett helt unikt projekt.

– På Diana får man lära sig mycket om Sveaborgs historia och historia överhuvudt­aget, säger han.

Häggblom ska också själv åka till Stockholm för att följa med jubileumsf­irandet.

– Jag väntar mycket på att den kommer fram till Stockholm och den ska få komma bland de med sina. Där samlas ju mycket båtar av den här kalibern, säger Häggblom.

På bryggan står också ett glatt gäng klädda i 1700-tals utstyrsel. De ska inte med på resan med hoppar på M/aux Svanhild som eskorterar ut Diana ur Helsingfor­s.

Roine flänger fortfarand­e fram och tillbaka medan han lastar på det sista. Under resan kommer de att sover på båten, säger han. Det finns bara en kajuta där Ilkka, som är äldst, sover. De andra har tält som de lägger ut på däck.

– Men nu måste jag sätta regnkläder på och så bär det av!

 ?? FOTO: VERA ARHIPPAINE­N ?? ■ – Vi ska försöka maxa användning­en av seglen och elmotorn, säger skeppare Visa Roine.
FOTO: VERA ARHIPPAINE­N ■ – Vi ska försöka maxa användning­en av seglen och elmotorn, säger skeppare Visa Roine.
 ?? FOTO: SANNA ?? ■ Kanonslupe­n Diana åker iväg in i dimman mot Stockholm. PIETILÄ
FOTO: SANNA ■ Kanonslupe­n Diana åker iväg in i dimman mot Stockholm. PIETILÄ

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland