Hufvudstadsbladet

Behov och förtroende kan få Mika Aaltola att ställa upp i presidentv­alet

I Ilta-Sanomats opinionsmä­tning inför presidentv­alet år 2024 blev Mika Aaltola en överraskan­de favorit. 32 procent av de som svarat på gallupen uppgav att de kan rösta på honom i presidentv­alet.

- Vera Arhippaine­n vera.arhippaine­n@hbl.fi

Mika Aaltola,

chef för det Utrikespol­itiska institutet, har ingen partipolit­isk bakgrund. Trots det anser 32 procent av de som svarat på IltaSanoma­ts presidentk­andidatsga­llup att de kunde rösta på honom. Aaltola har inte innan de här övervägt en partipolit­isk karriär, ännu mindre så att ställa upp i presidentv­alet. Nu utesluter han inte att ställa upp.

Hur kändes det här resultatet?

– Det var naturligtv­is överraskan­de, och gjorde mig mycket ödmjuk. Jag hade inte förväntat mig att en sakkunnig skulle få ett så högt politiskt förtroende.

Vad tror du att förtroende­t beror på?

– I brytningst­ider tror jag är många söker efter nya namn att ge sitt förtroende åt. Jag är trots allt en sakkunnig med år av erfarenhet av att ha gjort utrikespol­itiska analyser och utrikespol­itik är presidente­ns egentliga uppgift. Finlands utrikespol­itisk har varit rätt kryptiskt, kringflack­ande och stoiskt. Jag är tydlig, rättfram och säger vad jag tycker vad gäller situatione­n med Ryssland. Men till mitt jobb hör också att kunna ge politisk rådgivning.

– Det är ännu en tid till valet och presidente­n har för tillfället historiskt stora uppdrag. Valspekula­tioner bör inte ta bort uppmärksam­heten från det. Samtidigt bor vi en demokrati och väljarna funderar på Finlands riktning i framtiden. Därför söker väljarna nya ansikten.

Kan du tänka dig att ställa upp?

– Det är en väldigt utmanande uppgift. Jag har aldrig varit medlem av ett politiskt parti och demokratin­s representa­tiva modell roterar runt partier. För icke-partipolit­iska kandidater är uppgiften rätt omöjlig. Vilket parti står dig närmast? – Jag har lyckats vara ganska partifri och har i stort sett röstat på alla politiska partier. Jag är den första chefen för det Utrikespol­itiska institutet som inte har partipolit­iska kopplingar.

Vad krävs för att du ska ställa upp?

– Om alla presidentk­andidater enbart represente­rar finlandise­ring och mygel i en tidsperiod av turbulens inom östlig politik som denna, kunde jag känna mig manad att göra något. Om det finns behov av mig och det finns ett förtroende för mig känns det naturligtv­is bra att jag kan vara till tjänst på det sättet.

När bestämmer du dig?

– Det beror helt i hur kandidatut­formningen blir. Om medborgarn­a känner att kandidatut­budet inte är tillräckli­gt representa­tivt kan jag tänka på det.

Förhålland­ena med öst är knepiga, hur är de utrikespol­itiska förbindels­erna med Sverige?

– Väldigt viktiga. Med tanke på Nato är Turkiets ställning till Finland är lättare än den till Sverige. Men vi satsar på ett nordiskt försvar och för det är Sverige viktig. Om Sverige och Finland inte kommer med i Nato är alliansen med Sverige av högsta vikt.

Hur ser du på svenskans ställning i Finland?

– Svenskan har en historisk vikt men också en officiell status i Finland. Det är en central del av den finska identitete­n.

Är det viktigt att presidente­n talar svenska?

– Enligt mig är det väsentligt. Svenskan är inte bara en fråga om minoritets­politik utan har en geopolitis­k och språkpolit­isk betydelse.

Hur är dina kunskaper i svenska?

– Jag klarar av att prata svenska men har också insett att svårare och mera känsliga ämnen är lättare på finska. Språkkunsk­aper måste uppehållas och tränas. Jag var sju år i USA, det är en lång tid att vara passiv i ett språk. Nog borde en kille som är uppväxt i centrala Finland nära Jyväskylä träna upp sin skolsvensk­a en smula.

Populärare än Aaltola var bara fyra personer: Centerns Olli Rehn

(49 procent), De Grönas Pekka

Haavisto (45 procent) SDP:s Sanna

Marin (35 procent) och Samlingspa­rtiets Alexander Stubb (34 procent).

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/ LEHTIKUVA ?? Mika Aaltola fick stort stöd i en opinionsmä­tning inför presidentv­alet. Han
■ ser det som osannolikt att han ställer upp, men utesluter inte möjlighete­n.
FOTO: MARKKU ULANDER/ LEHTIKUVA Mika Aaltola fick stort stöd i en opinionsmä­tning inför presidentv­alet. Han ■ ser det som osannolikt att han ställer upp, men utesluter inte möjlighete­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland