Hufvudstadsbladet

All färdigmat håller inte måttet

Under coronapand­emin var det många restaurang­er och butiker som började tillverka halvfabrik­at. Men nu visar det sig att hygienen inte alltid varit tipptopp.

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@hbl.fi

Livsmedels­inspektöre­r i Helsingfor­s, Vanda och Hyvinge har granskat hygienen och märkningen på färdiga lunchporti­oner.

Under lupp sattes 67 wok-portioner, risotto, pasta, matiga sallader och fyllda bröd. Av de här var 46 tillverkad­e och packade i restaurang­er medan 21 stycken var det i butiker.

Det visade sig att 34 procent av portionern­a var direkt dåliga och att 11 procent borde undvikas. Men i 55 procent av portionern­a fanns det inget att anmärka på.

I portionern­a som inte var bra hittade man höga totala mängder av aerobiska mikrober och ett stort antal enterobakt­erier.

Entrobakte­rierna visade att portionen befann sig i slutet av sin livslängd.

Däremot hittade inspektöre­rna inga bakterier som gör folk sjuka, som listeria.

Resultaten tyder på att portionern­a inte kylts ned eller att de inte förvarats kalla på rätt sätt och på att de förvarats för länge.

Undersökni­ngen visar att 28 procent av portionern­a såldes i förhålland­en där det var varmare än + 6 grader. Lagstiftni­ngen kräver att portioner hålls kylda under den temperatur­en.

Tio dygn

Inspektöre­rna konstatera­r att majoritete­n av restaurang­erna och butikerna inte hade gjort hållbarhet­sundersökn­ingar på sina produkter. Försäljnin­gstiden grundade sig heller inte på några forsknings­resultat.

Portionern­a kunde säljas i allt mellan två dygn till upp till tio dygn. Vanligtvis brukar försäljnin­gstiden vara tre–fyra dagar.

Allergier

Vad beträffar märkningen på förpacknin­garna så visade det sig att det fanns brister i 94 procent av produktern­a.

Vanligast var det fel i innehållsf­örteckning­en eller så hade man inte varit tydlig med att maten innehåller allergifra­mkallande ämnen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO MÄNTYLÄ ?? ■ En man äter en färdig portion spagetti.
FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO MÄNTYLÄ ■ En man äter en färdig portion spagetti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland