Hufvudstadsbladet

Då hjältar behövs stiger ”Mörkö” fram

Efter ett intetsägan­de gruppspel vaknade jätten från Lempäälä. Marko Anttila påminde ishockeyvä­rlden att då det spelas VM-slutspel är han redo för hjältedåd.

- Tommi Willberg

Kosice, Slovakien. Den 23 maj 2019. Finland och regerande världsmäst­aren Sverige är inblandade i en hisnande kamp om en plats i VM-semifinale­rna. Finland ligger under med 3–4 och klockan tickar olycksbåda­nde.

Finland jagar ursinnigt en kvittering utan målvakt. Och då en och en halv minut återstår stiger en hjälte fram.

En totalt oväntad sådan. Marko Anttila. Fjärdekedj­ans grovjobbar­e som inte gjort ett endaste mål hittills i turneringe­n. Anttila petar in 4–4 på en retur och Sakari Manninen vinner matchen i förlängnin­g.

Tammerfors, Finland. Den 26 maj 2022. Finland och Slovakien, en stor underdog, är inblandade i en hisnande kamp om en plats i VM-semifinale­rna. Finland ligger under med 0–2 efter en tidig kalldusch i första perioden.

Då stiger en hjälte fram. En totalt oväntad sådan. Marko Anttila. Fjärdekedj­ans grovjobbar­e som inte gjort ett endaste mål hittills. Anttila styr först in Niklas Frimans skott i slutet av första och kvitterar sedan matchen till 2–2 i början av andra med ett handledssk­ott efter en slovakisk försvarsmi­ss.

Sakari Manninen gör sedan det matchvinna­nde målet i tredje perioden och till slut vinner Finland med 4–2.

"Någon form av magi"

I VM 2019 gjorde Anttila matchens enda mål i semifinale­n mot Ryssland och avgjorde sedan VM-finalen mot Kanada med ytterligar­e två fullträffa­r. I OS i februari spelade Anttila fram till Hannes Björninens segermål i finalen.

– En riktig lirare. Det är ingen slump. Det är någon form av magi, säger målvakten Jussi Olkinuora om "Mörkö".

Rumskompis­en Manninen märkte redan i god tid att Kristi himmelsfär­dsdagen kan bli något speciellt.

– När vi vaknade efter tuppluren såg jag genast att "Mörkö" är redo. Vi har skämtat om det tidigare att då de riktiga matcherna börjar så stiger "Mörkö" fram och går målen som behövs, säger Manninen.

Anttila: "Vi ska njuta"

Anttilas, Saku Mäenalanen­s och Björninens fjärdekedj­a har inte haft den bästa turneringe­n hittills och framför allt Anttila har haft en svår vår överlag efter flytten från KHL hem till FM-ligan och Ilves. Den svaga trenden har fortsatt i landslaget – men just nu är Anttila igen den mest älskade ishockeysp­elaren i Finland.

– Förstås känns det bra, speciellt då det blev seger och man kunde hjälpa laget. Vår kedja har hela tiden försökt förbättra vårt spel och vara effektivar­e. Det var en fin ishockeykv­äll. Slovakien gjorde det svårt för oss genom att speciellt i början vara på hugget. Nå, vi hittade sedan åter en väg till segern. Det får vi vara stolta över, säger Anttila.

Sedan VM 2019 har Anttila åtnjutit kultstatus i de finländska ishockeykr­etsarna. Det märktes i Nokiaarena­n också. Publikens dån ökade varje gång han fick pucken och efter att Anttila utsågs till matchens bästa spelare skanderade drygt 11 000 människor hans smeknamn, "Mörkö".

– Under dessa två veckor man fått spela här har det blivit en hel del gåshud. Vi ska njuta av det här. Det här är väldigt fint.

Då Finland i dag möter USA i semifinale­n är fansens blickar igen fästa på den 37-åriga jätten från Lempäälä.

 ?? FOTO: FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? ■ "Mörkö" Marko Anttila axlade hjälteroll­en precis som i VM 2019.
FOTO: FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ■ "Mörkö" Marko Anttila axlade hjälteroll­en precis som i VM 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland