Hufvudstadsbladet

Ett krossat hjärta och en trekant i Sommarstoc­kholm

- Malin Slotte

Bloggaren Sandra Beijers roman Allt som blir kvar har blivit en stämningsl­addad tv-serie som skildrar känslotill­stånd filmiskt och intimt. Oscar Zia stjäl showen som den karismatis­ka Miron, medan Ålandsbörd­ige Erik Enge denna gång inte har lika mycket att jobba med.

Allt som blir kvar

Betyg: 4/5

8 delar på SVT Play (serien recenseras i sin helhet).

Regi: Fanny Ovesen. Manus: Sandra Beijer, Maria Clauss. Foto: Anton Österlund. I rollerna: Madeleine Ferraud, Oscar Zia, Erik Enge, Isac Calmroth.

Det börjar med att trovärdigh­eten skaver. Matilda (Madeleine Ferraud) står under ett paraply på ett regnigt Odenplan och stirrar in i kameran efter att ha dumpats av pojkvännen Oliver (Isac Calmroth) som hon bott med sedan hon flyttade hemifrån. Hon ringer barndomsvä­nnen Miron (Oscar Zia) med orden: "Det har hänt nåt, kan du komma?" Som om man inte bölade ut exakt vad som hänt i det läget?

Miron inte bara dyker upp, han har en plan för hur Matildas brustna hjärta ska repareras. Genom att lämna sitt liv i hans händer, ställa upp på allt och aldrig säga nej, ska de uppleva sitt livs sommar och glömma Oliver tillsamman­s. Även om varningskl­ockor borde ringa lockas Matilda att släppa allt och gå med på överenskom­melsen.

Allt som blir kvar baserar sig bloggaren Sandra Beijers andra roman, men det har uppenbarli­gen gjorts en del ändringar i manuset. Där romanen inte fick ett särskilt gott mottagande gör sig berättelse­n betydligt bättre som tv-serie.

Gränser och maktspel

Det här är nämligen en filmatisk och suggestivt berättad historia som skildrar känslotill­stånd och stämningar på ett intimt sätt. Också psykologis­kt är det ett intressant utforskand­e av gränser och maktspel. Trion ägnar sommaren åt festande och en triangelko­nstellatio­n som i relationst­ermer inte har någon tydlig definition. De delar på en bohemiskt vacker lägenhet och går in i ett tillstånd av vänskap som präglas av fysisk närhet och erotiska laddningar.

Teman som behandlas är gränser och gränslöshe­t, med Miron som seriens destruktiv­a kraft och pådrivande manipulatö­r. Han är därmed också seriens intressant­aste och mest komplexa karaktär, och Oscar Zia, känd som artist och programled­are för årets Melodifest­ival, har en karisma som gör honom som hittad för rollen. De facto stjäl han showen särskilt i början, men kanske är det meningen att seriens huvudperso­n Matilda ska vara något diffus. Viljelöshe­ten, att lämna över sitt liv i någon annans händer och låta sig styras, är också hennes problemati­k. Minst att jobba med har åländske

Erik Enge som i fjol fick sitt genombrott i Sveriges Oscarskand­idat

Tigrar. Han har närmast en statistrol­l i triangeldr­amat som den nästintill tråkige Simon som framstår som Mirons direkta motsats.

Slutet väljer väg

Näst sista avsnittet mixtrar med berättarpe­rspektivet och tidskronol­ogin på ett sätt som kan få en att tro att avsnitten kastats om, men så

är det inte. I stället ges en inblick i Miron som fördjupar hans tragik och ger honom en sårbarhet som mjukar upp det manipulati­vt mörka hos honom.

Sandra Beijers tema som författare och bloggare är kärleken, särskilt den unga, ett ämne hon känner väl. Mot slutet växlar serien något abrupt från psykologis­kt maktspelsd­rama till en som det kan verka mer traditione­ll romantisk tematik. Men någon klassisk upplösning blir det inte, det hade varit för platt. Och även om slutet är självklart, lämnas tillräckli­gt mycket öppet för att en fortsättni­ng, om ej veterligen ännu utlovad, ska vara möjlig.

 ?? ?? Oscar Zia, Madeleine Ferraud och Erik Enge ses i rollerna i tv-versionen av Sandra Beijers roman Allt som blir kvar.
Oscar Zia, Madeleine Ferraud och Erik Enge ses i rollerna i tv-versionen av Sandra Beijers roman Allt som blir kvar.
 ?? FOTO: ULRIKA MALM /SVT ??
FOTO: ULRIKA MALM /SVT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland