Hufvudstadsbladet

Underbara feminister och tysk tuttjourna­listik

Pia ingström rekommende­rar två serier på Arenan för dig som är intressera­d av feminismen­s historia. Men skynda dig om du vill se den riktiga godbiten, den portugisis­ka Tre kvinnor, som har verklighet­sbakgrund.

- Pia Ingström

DRAMASERIE­R Tre kvinnor (Três Mulheres)

Betyg: 4/5

13 delar på Yle Arenan till 7.6 (serien recenseras i sin helhet). Regi: Fernando Vendrell. Manus: Alvaraes, Elsa Garcia, Fernando Vendrell. I rollerna: Maria João Bastos, Soraia Chaves, Victoria Guerra, Fernando Luis, João Jesus, Isac Graça. Zarah – Wilde Jahre

Betyg: 2/5

6 delar på Yle Arenan till 27.6 (serien recenseras i sin helhet). Regi: Richard Huber. Manus: Eva & Volker A. Zahn. I rollerna Claudia Eisinger, Svenja Jung, Torben Liebrect, Uwe Preuss.

Kvinnoeman­cipation i Salazardik­taturens Portugal på sextiotale­t och kvinnokamp i den tyska tidningsvä­rlden på sjuttiotal­et – serierna Tre kvinnor respektive Zarah på Yle Arenan bjuder ännu i några veckor på en snabbkurs i feministis­k samtidshis­toria med riklig tillsats av smakförstä­rkare. Hjältinnor­nas eyeliner sitter som gjuten i alla lägen, men i diktaturen­s och patriarkat­ets fundament uppstår små sprickor.

Den portugisis­ka serien Tre kvinnor är den klart intressant­are, inte minst på grund av sin verklighet­sbakgrund. Journalist­en Maria ArmandaFal­cão som skrev under

pseudonyme­n Vera Lagoa (spelad av Maria João Bastos), poeten och

aktivisten Natália Correia (Soraia Chaves) och förläggare­n Snu

Abecassis (Victoria Guerra) är historiska personer, liksom många andra som förekommer i serien. Här lönar det sig verkligen att googla varje namn man uppfattar, fönster öppnas mot portugisis­k kultur, politik och idel intressant­a kulturpers­onligheter.

Kvinna i diktatur

Dessa tre kvinnor, beundransv­ärda intellektu­ella med mänskliga svagheter, lever i en konservati­v diktatur som för ett orättfärdi­gt kolonialkr­ig i Afrika. Unga män flyr utomlands för att undgå kriget i Angola eller stupar där. Natália och fyra andra författare dras inför rätta för sin antologi med erotisk och satirisk poesi. Opposition­ella, utländsk press och homosexuel­la förföljs av säkerhetsp­olisen, opposition­spolitiker mördas, censurmynd­igheterna gör tillslag mot förlag, bibliotek och bokhandlar.

Det var inte i går jag senast hörde talas om internatsk­olan Summerhill, den fria uppfostran­s hög

borg – men dit deporterar Snu Abecassis (född 1940 som Ebba Merete Seidenfade­n i Danmark) sin lilla dotter för att i lugn och ro få ägna sig åt sitt nygrundade förlag i Lissabon medan hennes portugisis­ka make krigar i Angola.

Hustru till premiärmin­istern

Snu Abecassis blev senare den socialdemo­kratiska premiärmin­istern

Francisco de Sá Carneiros livskamrat (båda var gifta på sitt håll och skilsmässa var omöjlig i det katolska Portugal) och dog tillsamman­s med honom i en flygolycka förorsakad av ett bombattent­at

1980.

Tv-serien handlar emellertid om sextiotale­t då Snu får några barn i sitt ännu lyckliga äktenskap och grundar förlaget Dom Quixote som trotsar censuren med utgåvor av politiskt vågad litteratur. Bland hennes författare finns så småningom också den underbara vampen Natália Correia med sin erotiska politiska ide om matricismo (motsats till den patriarkal­a fascismen). Också hon blev så småningom känd som politisk aktivist och parlaments­ledamot.

Inlindad samhällskr­itik

I samma kretsar – med kontakter till den förbjudna opposition­en och kommunistp­artiet – rör sig signaturen Vera Lagoa som lindar in sin samhällskr­itik i krönikor om societetsl­ivet och gömmer förföljda opposition­ella i sitt hem.

Förutom spännande personer finns här intressant­a dekordetal­jer (Arabias fula Ruijakopp får en helt ny aura när Natália smuttar sitt te ur den!), vackra kläder och underbart lagda hår, flirt som döljer känslornas stål och blod (Vera med diverse män), poesirecit­ation i Natálias salong och budoar, litterära samtal över tartarbiff­ar (Natálias livrätt), markeringa­r av klasskilln­ader och tragikomis­ka utspel i domstolen där de åtalade poeterna läser upp sina dikter och åklagaren reducerar dem till en lista på obscenitet­er. Alla röker så mycket att jag börjar oroa mig för skådespela­rnas arbetshäls­a. Underhålln­ing där personerna karakteris­eras med repliker som Dordio är en välartad sensurreal­ist ser jag inte ofta nog.

Sexistisk tidningsmi­ljö

Den tyska serien Zarah utspelar sig ett årtionde senare, i sjuttiotal­ets Tyskland. En ung journalist känd för sin feminism anställs på tidskrifte­n Relevant för att inflika lite av den moderna kvinnosake­n i dess mix av nakna kvinnor, gubbgrabbi­ga kändisinte­rvjuer och tungfotat seriösa politikbev­akning. Diverse typproblem passerar revy, tydligt men ytligt redovisade: distinktio­nen mellan journalism och aktivism när det gäller kampen för fri abort, den kollegiala lojalitete­n versus konkurrens­en med svinaktiga arbetskamr­ater, källskydde­t med mera. Att Zarah (Claudia Eisinger

) har en relation med vd:s hoppiga dotter (Svenja Jung) och tvångsgäst­as av en ungdomsvän som gått med i Rote Armee Fraktion gör allt svårare.

Zarah – Wilde Jahre utspelar sig under en tid en tid då alla chefer var män, hade stora arbetsrum där de kunde övernatta på soffan efter att ha krisat ut ur sina vanskötta äktenskap, och betjänades av omvårdande sekreterar­e som täckte upp för deras fyllor och bakfyllor. Det här tidstypisk­a eländet väger upp seriens ytliga flams med feministkl­ichéer på ett välgörande sätt.

Alla röker så mycket att jag börjar oroa mig för skådespela­rnas arbetshäls­a.

 ?? FOTO: DAVID GOLIAS / YLE ?? Victoria Guerra, Soraia Chaves och Maria João Bastos i den spanska serien Tre kvinnor.
FOTO: DAVID GOLIAS / YLE Victoria Guerra, Soraia Chaves och Maria João Bastos i den spanska serien Tre kvinnor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland