Hufvudstadsbladet

Svalkande likgiltigh­et

- SÖREN VIKTORSSON

Det gula tegelhuset på Videgatan i Nässjö har haft många ägare sedan vår familj flyttade vidare i slutet av 60-talet. På nätet ser jag att det ånyo är till salu.

Till besöken i den lilla staden på småländska höglandet hör en smått rituell promenad i stadsdelen Handskeryd. Hit flyttade i början av 60-talet många idoga järnvägsar­betare, som på fritiden byggt villor och så kunnat lämna de trånga hyreskaser­nerna.

Rundturen brukar alltid vara förknippad med mycket känslor. Men nu, i maj 2022, är något helt förändrat. Jag strosar runt i barndomens landskap och observerar, men k ä n n e r i n g e t.

Efter tre års ofrivillig­t uppehåll är det om aftonen åter dags att träffa klasskompi­sarna från 60-talets mitt. Det brukar vara nervöst, men när kompisarna runt 17-snåret börjar droppa in i hotellets reception tänker jag lugnt att ”det här fixar de”.

Vi är ett 15-tal och kvällen blir helt suverän – minnen, skratt och skämt blandat med en smula allvar. Fantastisk­t, tänker jag, att ha fått tillbringa många av de formativa åren med så underbara människor. Och alla har klarat sig bra här i livet (fattas bara, vi är ju smålänning­ar ...).

Strax efter 22 känns det helt rätt att bara gå upp på rummet och lägga sig. Inget känslosval­l vid avskedet.

Sista dagen i Nässjö tar kompisen jag känt längst, sedan slutet av 50-talet, mig med på en tur till hyreslänga­n på Trädgårdsg­atan där hans familj då bodde på tredje och vår på andra våningen. En utflykt att bevara i hjärtat, men inget som sätter själen i gungning.

På färjan hem till Helsingfor­s förnimmer jag en djup inre tillfredss­tällelse och ödmjuk tacksamhet. Erinrar mig några rader ur en dikt av Henry Parland (1908-1930) och undrar om månne inte han har nyckeln:

”En mor kom till mig: säg vad är det som fattas i min kärlek? Mina barn älska mig ej som jag dem.

Jag sade: likgiltigh­et, litet svalkande likgiltigh­et fattas i din kärlek.”

❞ Strax efter 22 känns det helt rätt att bara gå upp på rummet och lägga sig. Inget känslosval­l vid avskedet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland