Hufvudstadsbladet

Kompassnål­en darrar

-

Det föds igen färre barn i Finland. Årets första kvartalsra­pport i fruktsamhe­t höjde många ögonbryn: från rekordlåga kring 11 000 födda under januari-mars 2019 steg antalet med 500 bebisar 2020 och sedan ytterligar­e till dryga 12 000 födda förra året. Men sedan inleddes 2022 med en ordentlig svacka. Dryga 11 000 födda i början av detta år för oss tillbaka till bottennapp­et 2019.

För hela 2021 blev Finlands summerade fruktsamhe­tstal som känt 1,46, upp från 1,37 för 2020. Trots att vi fortfarand­e var långt från situatione­n ett decennium tidigare verkade fruktsamhe­ten repa sig. Att så skedde trots pandemin väckte intresse även internatio­nellt.

Skedde uppsvinget i födslar 2021 trots, tack vare eller oberoende av pandemins utbrott? I en färsk studie visar vi att barnskaffn­ingen åtminstone lyckades återhämta sig trots pandemin. (Samma gäller de övriga nordiska länderna, med undantag för Sverige.) Dessutom upplevde vissa månader förra året en så pass snabb tillväxt i antalet födda finländare jämfört med tidigare trender att ett litet "lockdownbo­nus" inte kan uteslutas.

Den snabba tillväxten i födslar förra året – i medier genast utnämnd till babyboom mot allas bättre vetande – verkar därmed vara över. Ser man till antalet som sökt moderskaps­understöd av Folkpensio­nsanstalte­n, och alltså får barn de kommande månaderna, är raset i början av detta år inte bestående. Med andra ord kan Finlands fruktsamhe­t 2022 landa på samma nivå som 2021. Samtidigt ter sig framtiden synnerlige­n oviss med tanke på de nya orosmolnen.

Den bulgariske statsvetar­en Ivan Krastev kommentera­de nyligen kriget i Europa med att så många vill förutspå hur det går i framtiden, medan vi kanske först borde försöka komma underfund med vad som händer just nu. Den insikten får genklang hos mig också gällande demografis­ka processer.

Många av oss lever glada och hektiska vårtider, det går igen att träffas och resa och så allt det där som ska hinna bli färdigt före midsommare­n. Under ytan simmar samtidigt stora skiften i framtidstr­o, krigsånges­t och ekonomisk tillförsik­t likt rovfiskar på djupare vatten.

Det har sagts att Rysslands krig i Ukraina aktiverade alla de senaste årens stora kriser – den ekonomiska krisen som bröt ut 2008, Krimkriget 2014, flyktingkr­isen 2015 – men på samma gång, medan coronapand­emin fortsätter mola i bakgrunden. Vad innebär den här nästan bibliska raden olyckor för unga vuxna?

Här fungerar barnskaffn­ing som en kompassnål, en djup och direkt tidsdiagno­stik. Bakom så gott som varje födsel i dag finns en dröm och ett beslut, ofta också tvekan och motgångar. Får andra omkring mig barn, orkar jag just nu, vågar vi just nu? Kanske skulle ett barn till i just vår familj ändå bli för mycket?

Jag möter företagare­n vars byggfirma har enorma svårighete­r på grund av höjda priser och försenade leveranser. Jag talar med en journalist som beslutat sig att vilja få barn, eftersom hon inte tror att arbetsgeme­nskapen någonsin mera blir densamma och hemmatillv­aron nu känns så ensam. Jag lyssnar på trebarnsfa­dern som om nätterna funderar på Åland. Det är nämligen där han blir placerad om det blir krig, men där har han aldrig varit som soldat. Åland är så klippigt, tänker han, hur ska det gå att gräva skyddsgrav­ar?

"Fruktsamhe­ten sjönk – experten berättar vad som påverkar den i framtiden", lovar Helsingin Sanomats rubrik, men när jag nyfiket börjar läsa artikeln är den återigen ett exempel på den tidningens klickmaxim­erande tomma löften, experten är jag själv, och jag har ingen aning.

Vi kommer antagligen att få uppleva pandemins mer långsiktig­a, negativa inverkan på parbildnin­g eller ekonomi. Skenande matpriser, höjda räntor och en osäker bostadsmar­knad för inget gott med sig för fruktsamhe­t. Men vi kan också se överraskan­de följder av stärkt europeisk och fosterländ­sk identitet – möjligen blandat men en förhöjd insikt om hur bra vi trots allt fortfarand­e har det.

 ?? Anna Rotkirch är forskarpro­fessor vid Befolkning­sförbundet. ??
Anna Rotkirch är forskarpro­fessor vid Befolkning­sförbundet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland