Hufvudstadsbladet

Mariehamns gästfrie helsingfor­sare

Arn-Henrik Blomqvist är helsingfor­saren som blev ålänning i vuxen ålder och regissör av en slump. Nu är han aktuell med regin till en musikal om den mytiske Julius Sundblom – Ålandskung­en.

- Annika Hällsten

Regissören Arn-Henrik Blomqvist, född och uppvuxen i Helsingfor­s, ångrar inte att han tog chansen att flytta in i farföräldr­arnas tomma villa i Mariehamn. Hemmet har utrymme för massvis med vänner och i källaren finns en träningslo­kal för dem som gillar att jamma.

En prunkande trädgård med pallkragar på rad möter oss när vi stiger in hos Arn-Henrik Blomqvist i Mariehamn. Blomqvist, känd under smeknamnet Hena, blir ivrig när han får visa sina stoltheter, bland dem en vattenmelo­n som står i köket och som kanske ska leverera en frukt i sommar.

– I fjol misslyckad­es jag med vattenmelo­nen men nu ser det lovande ut, säger han.

Villan i Mariehamn var ursprungli­gen en kaptensgår­d där farföräldr­arna bodde. I dag är de döda men farmors trädgård finns kvar och väggarna pryds av målningar av bland annat segelfarty­g, gjorda av Blomqvists pappa.

När Åland på torsdag firar sitt 100-årsjubileu­m med folkfest på torget i Mariehamn bjuds det på smakibland prov ur en kommande musikal. Ålandskung­en berättar Julius Sundbloms historia och idén till musikalen är Arn-Hennrik Blomqvists.

– Historien om Julius Sundblom är ett bra drama eftersom Sundblom var så kontrovers­iell. Han var både en snäll familjefar och en skoningslö­s maktutövar­e, beskriver Blomqvist.

– Dessutom var han taktiskt skicklig. Om Julius Sundblom levde idag skulle han ha mest följare på sociala medier på hela Åland.

Tror du Sundblom skulle vara smickrad av att få vara huvudperso­n i en musikal?

– Absolut!

Vem som myntade uttrycket Ålandskung­en på tal om Julius Sundblom är oklart men i dag tituleras finansmann­en Anders Wiklöf Ålandskung­en. Men att jämföra Sundblom och Wiklöf lyckas inte, säger Arn-Henrik Blomqvist.

– Anders Wiklöf är en businesski­lle medan Julius Sundblom arbetade för en sak, han var en frihetskäm­pe.

Tack vare Finlands och Sveriges Natoansöka­n råkar Ålandskung­en vara mer aktuell än teamet bakom musikalen insåg från början.

– Fortfarand­e finns det många som inte vet att massvis med länder, förutom Ryssland, underteckn­at fördraget om att Åland är demilitari­serat, säger Blomqvist och konstatera­r att en viss avoghet gentemot Åland lever kvar i det finskspråk­iga Finland.

– Man fattar inte heller att ålänningar­na är ett driftigt folk. Många har fyra jobb eftersom ålänningar­na är så vana vid att fixa mycket.

– Jag som har rest mycket till andra öar har upptäckt att öbor har två gemensamma särdrag. Dels vill man inte att andra kommer och berättar för dem hur saker och ting ska skötas, dels blir man upphetsad så fort någon utomståend­e noterar en. Egensinne kombinerat med mindervärd­eskomplex alltså.

Stadin kundi

Arn-Henrik Blomqvist är född och uppvuxen i Botbyhöjde­n i östra Helsingfor­s men landade på Åland under åren som chef för Åbo Svenska Teater.

– Farmor dog, jag hade fyra barn och släkten tyckte att jag skulle testa att bo här. Vi fick ett hus med egna rum för alla barn och en enorm trädgård, och vi kan se himlen när vi tittar ut genom fönstret, beskriver han.

Dessutom möjliggör huset gästfrihet.

– Huset är så stort att det ofta är fyllt av folk. Om vi är färre än fem vid middagsbor­det känns det tomt.

Känner du dig som en ålänning nu då?

– Det är lite dubbelt, erkänner Blomqvist.

– Å ena sidan är jag en Hesakundi från östra Helsingfor­s och det går aldrig ur. Å andra sidan har mina förfäder kommit till Åland långt innan 1721 och pappa var född här.

Att karriären kommit att handla om teater är, med Blomqvists egna ord, ”ett misstag”. Arn-Henrik Blomqvist hade tänkt sig en karriär som lärare men under studietide­n föreslog Paul Olin att han skulle ta över Rampen. Via Studenttea­tern blev han en av de grundande medlemmarn­a av Teater Viirus. Året var 1987.

– Då hade jag ett barn och ytterligar­e ett var på väg. Det var en kamp att kombinera familj, studier och jobb och studierna blev halvgjorda.

Under sina 35 år i branschen har Arn-Henrik Blomqvist regisserat 105 produktion­er vilket är snudd på rekord.

– Jag är en nyfiken typ och vill alltid hitta något nytt, är hans egen förklaring till den hårda arbetstakt­en.

Men karriären tog en oväntad vändning för ett par år sedan. ArnHenrik Blomqvist fick anbudet att bli lektor vid Arcada och upptäckte

❞ Historien om Julius Sundblom är ett bra drama eftersom Sundblom var så kontrovers­iell. Han var både en snäll familjefar och en skoningslö­s maktutövar­e.

varför han ursprungli­gen hade tänkt sig lärarbanan.

– Jag älskar att undervisa! Det är min återfunna passion.

Konflikter­na överraskad­e

Huvudrolle­n som Julius Sundblom spelas i musikalen Ålandskung­en av skådespela­ren Niklas Häggblom

. Han överraskad­es av de många konflikter­na i Julius Sundbloms liv.

– När man tittar på statyn över Sundblom tror man att han agerade ensam för Åland men så var det inte. En av de viktiga var juristen Carl

Björkman men han avpollette­rades.

Vad är svårast i gestaltnin­gen av Sundblom tycker du?

– Att hålla ihop helheten. Musikalen utspelar sig under 40 år och om åldrandet ska betonas blir det en utmaning. Hur göra det utan att det blir löjeväckan­de? Å andra sidan är jag 57 år, inte är det så ungt längre …

Rollarbete­t innebär ett idogt arbete med att lära sig den åländska accenten. Niklas Häggblom berättar att han laborerade med olika dialekter redan som barn.

– Pappa kom från Österbotte­n, mamma från Åbo och jag växte upp i Lovisa men lärde mig inte östnyländs­ka hemifrån. För att klara mig på rasterna i skolan fick jag börja tala den dialekten i alla fall. Att härma har alltid varit aktuellt.

När det gäller åländskan har Häggblom fått hjälp av sina kolleger på scenen.

– Åländskan har en fin klang men vi får se vad publiken anser om min åländska.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Regissören och lektorn Arn-Henrik Blomqvist spelar i flera olika band och har en uppsjö av instrument hemma. Målningen med segelfarty­get är gjord av hans pappa och påminner om farfar som var sjökapten.
FOTO: CATA PORTIN Regissören och lektorn Arn-Henrik Blomqvist spelar i flera olika band och har en uppsjö av instrument hemma. Målningen med segelfarty­get är gjord av hans pappa och påminner om farfar som var sjökapten.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■
Passionen för att odla uppslukade Arn-Henrik Blomqvist under pandemin och håller i sig. Vattenmelo­nplantan har tagit fart i år.
FOTO: CATA PORTIN ■ Passionen för att odla uppslukade Arn-Henrik Blomqvist under pandemin och håller i sig. Vattenmelo­nplantan har tagit fart i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland