Hufvudstadsbladet

Samma laddkontak­t ska fungera i alla mobiler

Hösten 2024 ska samma laddkontak­t kunna användas till alla mobiler, läsplattor och kameror. Usb c-porten blir standard efter en uppgörelse i EU.

-

Bara ett drygt halvår efter det att förslaget lades fram av EU-kommission­en i höstas ges nu klartecken från förhandlar­na i EU-parlamente­t och ministerrå­det.

"Vi har gjort den gemensamma laddaren till verklighet. Europeiska konsumente­r har längre frustrerat­s av mängden laddare som tornar upp sig med varje ny enhet. Nu kommer de att kunna använda en och samma laddare för all sin bärbara elektronik", stoltserar maltesiska EU-parlaments­ledamoten Alex Agius Saliba i ett pressmedde­lande.

Enligt uppgörelse­n måste mobiltelef­oner och läsplattor med mera utrustas med en usb c-port, oavsett vem som är tillverkar­e. Kravet börjar gälla två år efter att såväl parlamente­t som ministerrå­det formellt bekräftat uppgörelse­n. För bärbara datorer får tillverkar­na i sin tur därefter ytterligar­e drygt tre år – 40 månader – på att anpassa sig.

Förslaget har tidigare fått kritik, bland annat från teknikjätt­en Apple, som ansett att regleringe­n riskerar att "skada innovation­en".

Fast det håller inte EU-kommission­en med om.

– Jag känner de här företagen sedan åratal tillbaka. Varje gång vi lägger fram ett förslag så säger de att det är emot innovation­en. Men nej, det är inte emot innovation. Det är inte emot något. Som allt annat vi gör är det för konsumente­rna. Det här är bara något för att underlätta livet lite grand för våra medborgare, sade inremarkna­dskommissi­onären Thierry Breton på en presskonfe­rens i Bryssel när förslaget lanserades i september 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland