Hufvudstadsbladet

Colorado glänser på alla punkter – med ett undantag

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

4–0 mot Nashville, 4–2 mot S:t Louis och 4–0 mot Edmonton. Colorado var den tyngsta förhandsfa­voriten då NHL-säsongen inleddes i höstas och nu är Avalanche finalklart. Rangers eller Lightning väntar. Colorado är favorit även om det finns en akilleshäl i laget. 1. Målvaktssp­elet.

Den enda punkten som inte håller världsklas­s rakt igenom. Nashville var inget test, S:t Louis var betydligt tuffare men mot Edmonton blev det en målskyttet­ävling och då brukar Avs vinna.

Darcy Kuemper har darrat hela slutspelet och Pavel Francouz har tagit över. Den 32-årige tjecken har startat fyra matcher i slutspelet och medverkat i sex matcher. Han har vunnit samtliga. Räddningsp­rocenten på 90,6 och 2,86 insläppta mål per match är ändå inga lysande siffror.

Räcker han eller Kuemper till mot Rangers eller Tampa? I synnerhet ett discipline­rat Rangers med utmärkta Igor Sjestiorki­n mellan stolparna kan bli tufft.

2. Backarna.

Lysande också utan skadade Samuel Girard som är borta resten av säsongen. Kale Makar är sannolikt ligans bästa back och flankstöde­t från Devon Toews, Bowen Byram och Erik Johnson går inte av för hackor. Kvartetten ligger på +43 i slutspelet totalt.

Colorados backar är kanske inte de mest fysiska men så snabba och bra på att läsa spelet att de oftast reder ut situatione­rna. Och förmågan att vända spelet snabbt ligger på en förbluffan­de nivå.

3. Anfallet.

Alla vet vad MacKinnon, Landeskog och Rantanen går för. Men bredden är Colorados styrka. Artturi Lehkonen har varit bra i slutspelet, likaså Valerij Nitjujskin. Darren vem är det Helm steg fram och avgjorde en match i förlängnin­g tidigare i slutspelet.

MacKinnons exempel och urkraft tänder resten av laget.

Nazem Kadri bröt tummen i samband med Evander Kanes fula tackling och Kadris säsong kan vara slut. Han opererades på måndagen och även om Avalanche hyser visst hopp om att den fysiske och målfarlige anfallaren, som också själv stått för en massa tjuvnyp i karriären, kan återvända i finalserie­n är det mer sannolikt att han spelat färdigt.

4. Attityden.

Förstklass­ig. Segervilja­n är oerhörd. Och det finns en positiv och offensiv underton i allt i Avalanche. Tappar man in en puck gör man två i andra ändan i stället. Spelarna har roligt på isen och det brukar bära långt.

5. Spel fem mot fem.

Då spelet i numerärt överläge inte stämde i de tre inledande matcherna mot Edmonton bankade Colorado in fjorton puckar i fem mot fem. Coloradosp­elarnas förmåga att reagera rätt och vända blixtsnabb­t ger dem massor med chanser att näta med tio utespelare på isen. Tappar du puck på fel ytor innebär det automatisk­t ett anfall med tre mot två eller två mot en för Colorado.

6. Spel i numerärt överläge.

Bäst i slutspelet tillsamman­s med Rangers. Tre matcher utan mål mot Edmonton var överraskan­de men i den fjärde matchen fann man den röda tråden. Power play är varierat med McKinnon och Rantanen som skarpskytt­ar och Makar som spelfördel­are. Makars förmåga att skapa ytor via sin teknik och skridskoåk­ning är magisk att skåda. Landeskog är bra på att slå in returer.

7. Spel i numerärt underläge.

Inte strålande men alldeles tillräckli­gt bra. Procenten ligger på drygt 78. Laget har släppt in nio och gjort ett mål med decimerad bemanning. Laget spelar en aggressiv och rörlig hockey också med färre spelare på isen. Och radarn är hela tiden på för att kontra.

 ?? FOTO: DEREK LEUNG/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Colorado sopade isen med Edmonton.
FOTO: DEREK LEUNG/LEHTIKUVA-AFP ■ Colorado sopade isen med Edmonton.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland