Hufvudstadsbladet

Kunglig yra i Mariehamn

-

● Den åländska självstyre­lsens 100-årsjubileu­m kulminerar i dag, den 9 juni, med en fest som varar hela dagen. Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia anländer för första gången på officiellt besök till Åland och deltar i festlighet­erna tillsamman­s med president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio. Statsminis­ter Sanna Marin skulle delta men har fått covid. Också Anna-Maja Henriksson, som är Ålandsmini­ster, Nicola Clase, som är Sveriges ambassadör i Finland och talman Matti Vanhanen ingår i följet.

● Kungaparet och presidentp­aret besöker bland annat Bomarsunds fästningsr­uin och Kastelholm­s slott. Lunchen intas på Jenny och Michael Björklunds restaurang Smakbyn.

● Kung Carl XVI Gustaf och president Sauli Niinistö deltar i uppvaktnin­gen vid Julius Sundbloms staty i Mariehamn och håller varsitt tal i samband med ceremonin.

● En stor del av dagens jubileumsp­rogram arrangeras på torget i Mariehamn. Här uruppförs en nyskriven åländsk fanfar, skriven av musikern och kompositör­en Fredrik Erlandsson och här presentera­s också Ålänningen­s sång, i nytt arrangeman­g av kompositör­en Kjell Frisk. Dessutom uppträder Yohan Henriksson och Emil Grönvall med visor.

● Dagen avslutas med en konsert på Andersudde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland