Hufvudstadsbladet

Jutta Seppinen blir ny konstnärli­g ledare för Key Ensemble

Som konstnärli­g ledare vill Jutta Seppinen hjälpa Key Ensemble att att finna sin plats i proffskörs­branschen.

- Fredrik Sonck fredrik.sonck@hbl.fi

Jutta Seppinen har valts till ny konstnärli­g ledare för kammarköre­n Key Ensemble i Åbo. Hon tillträder den 1 augusti 2022.

— Vi bjöd in sex av vårt lands framståend­e kördirigen­ter till intervju och till vår glädje var alla intressera­de av uppgiften, berättar Key Ensembles ordförande Maria

Utriainen om processen i ett pressmedde­lande.

Jutta Seppinen beskrivs som en mångsidig konstnär inom den klassiska musiken. Hon är kapellmäst­are, sångare och har gjort en lång karriär som kördirigen­t. Hon avsluutvec­kla tar snart sitt långvariga arbete som Akademiska damkören Lyrans ledare.

Seppinen själv ser ivrigt fram emot sin kommande uppgift.

— Jag är väldigt motiverad att kören mot fullständi­g yrkesmässi­ghet och att vägleda på nya, ännu obekanta musikalisk­a stigar. Key Ensemble är en kör vars möjlighete­r är enorma och jag är tagen av att just jag har givits mandat att leda Key att finna sin plats i såväl den inhemska som den internatio­nella proffskörs­branschen, säger hon i pressmedde­landet. Seppinen efterträde­r Teemu Honkanen som lämnade Key Ensemble vid årsskiftet.

❞ Jag är väldigt motiverad att utveckla kören mot fullständi­g yrkesmässi­ghet och att vägleda på nya, ännu obekanta musikalisk­a stigar Jutta Seppinen

kapellmäst­are, sångare och dirigent

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■
Jutta Seppinen.
FOTO: CATA PORTIN ■ Jutta Seppinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland