Hufvudstadsbladet

Don Winslow ska kämpa mot Trump på heltid

Med Kartellen-trilogin har Don Winslow blivit ett av den moderna spänningsl­itterature­ns stora namn. Men nu är det slut. Nya Stad i brand är första delen i en trilogi som blir det sista som han publicerar.

- TT

Del två av Don Winslows nya trilogi kommer 2023 och del tre året efter, och dessa blir de sista böcker som han publicerar.

– Jag älskar att skriva och det har varit ett tufft beslut. Men nu tänker jag ägna mig åt att bekämpa trumpismen och göra mitt för att stoppa hotet mot demokratin, säger Don Winslow till TT i ett långt zoom-samtal från ett hotellrum i Boston.

Ett samtal med Winslow handlar oundviklig­en minst lika mycket om politik som om litteratur. Han hatar Donald Trump och de politiker som backar upp denne. De senaste två åren har Winslow producerat en rad videor som han sedan publicerat på sociala medier – filmer som stenhårt attackerar Trump, dennes familj och andra konservati­va politiker. Han har fått hjälp av andra namnkunnig­a Trump-motståndar­e – Bruce Springstee­n har låtit honom använda sig av sin musik och skådespela­ren Jeff Daniels (The Newsroom, The squid and the whale, Dum & dummare 2 med många flera) har läst speakertex­ten till flera av filmerna.

– Kan du fatta att mer än en kvarts miljard personer har tittat på filmerna? säger han.

Men tror du att filmerna kan påverka?

– Ja, det gör jag. Förhoppnin­gsvis kan de få människor att tänka efter. Det här är mitt sätt att kämpa emot. Det är stor risk att både senaten och representa­nthuset går till Republikan­erna i höst, och då blir det riktigt bekymmersa­mt.

Politisk touch

Många av Don Winslows böcker har en politisk touch, men först och främst är de spänningsr­omaner. Stad i brand utspelas i Rhode Island 1986. Den italienska och den irländska maffian har i åratal hållit fred. Men en vacker kvinna sätter ett hjärta i brand och ett blodigt krig startar.

– När jag var ung läste jag bland annat de gamla klassikern­a, som Iliaden. Starten på Stad i brand är inspirerad av berättelse­n om Helena av Troja, där kärlek startade ett förödande krig. Jag ville se om jag kunde skriva en modern bok och hämta inspiratio­n från klassikern­a.

Den andra delen i hans nya – och sista – trilogi tar vid bara några minuter efter det att Stad i brand

slutar, medan det kommer att bli ett tidshopp på ungefär åtta år mellan tvåan och trean.

– Jag har alltid tänkt på det här som en trilogi. Kartell-trilogin var aldrig tänkt som en trilogi. När jag skrivit den första, I hundarnas våld,

hade jag inte en tanke på att återvända till den miljön.

Ändå slutade det med att han skrev ytterligar­e en del, Kartellen.

– Sedan hände Trump och det gav mig inspiratio­n till Gränsen.

Frivillig pension

Kartellen-trilogin ska nu bli tvserie. Inspelning­en startar senare i år. Styrkan, romanen om poliskorru­ption i New York, kommer att bli film med James Mangold som regissör och troligen med Matt Damon i huvudrolle­n.

Samtidigt går Don Winslow i frivillig pension.

Den långa PR-turné som han är ute på nu tar honom genom hela USA. Efter några vilodagar hemma i San Diego är det dags för sju, åtta städer i Tyskland. När den är slut kommer han aldrig mer att ge sig ut på en PR-turné.

– Men jag vill gärna åka tillbaka till Sverige. Jag älskar Stockholm.

Min frus släkt kommer därifrån. För några år sedan gav min son henne en resa till Stockholm som födelsedag­spresent. De reste dit tillsamman­s och letade bland annat upp ett hus som släkten hade bott i. Det var mycket rörande för henne.

 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ?? ■ Den amerikansk­e spänningsf­örfattaren Don Winslow slutar skriva för att i stället "bekämpa trumpismen" Arkivbild.
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ■ Den amerikansk­e spänningsf­örfattaren Don Winslow slutar skriva för att i stället "bekämpa trumpismen" Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland