Hufvudstadsbladet

Öl med fruktig smak passar till sommarens grillrätte­r

- ÖLRUTAN André Brunnsberg

Fräscha och lättdruckn­a — så kan man sammanfatt­a årets sommaröl. Alko fokuserar på maltiga smaker från Tyskland och Österrike i sitt sortiment av sommaröl, men med finns också ett par välhumlade öl från Finland och Danmark.

713554 Lahden Erikois Summer 2022 5,0 %, Hartwall, Lahtis

Det känns onödigt att Alko tagit in denna American Pale Ale i sitt sortiment då den också finns i så gott som varje matbutik. Ölet är gyllengult med en försiktig grumlighet. Ölet är bryggt med amerikansk cashmerehu­mle, en variant som kom ut på marknaden för snart tio år sedan. Humlen ger detta öl en försiktig kryddighet och fruktighet i doften men inte de mer spännande aromer jag förknippar med varianten. Smaken är lite blaskig med låg beska, ett rent men tråkigt öl där bryggeriet spelar säkert och inte tar ut svängarna.

Pris: 2,29 euro/33 cl Betyg: 2/5

748194 Garden of Eden 6,4 %, To Øl, Danmark

Tycker man om välhumlade öl så är To Øls bryggpub Brus i Köpenhamn värt ett besök.

I denna grumliga och tropiska IPA har bryggeriet lagt till fruktpuré av aprikos, guava, papaya, passionsfr­ukt och mango. IPA:n är därmed något mellan öl och en fruktsmoot­hie, brygden har en tropisk doft som väl smälter in med humlen. Ölet känns tjockt och fylligt, den söta fruktsmake­n bärs upp av en balanseran­de humlebeska. Helheten känns inte så förfinad, men visst är det ändå gott. Pris: 3,99 euro/33 cl

Betyg: 3/5

756626 Urweisse 4,9 %, Erdinger Weissbräu, Tyskland

Erdinger-bryggeriet är världens största veteölsbry­ggeri och ligger i Bajern nordöst om München. ”Ur-” i ölets namn syftar på ursprung, ölet är bryggt i äldre traditione­ll stil med en giva karamellma­lt som ger ölet en ljusbrun färg. Doften är angenäm med banan, nejlika och citrus. Ölet är för sin styrka överraskan­de fylligt, men den höga kolsyran gör ändå helheten fräsch. Ett gott, klassiskt tyskt veteöl som gärna dricks i sällskap och till lättare grillat.

Pris: 3,69 euro/50 cl

Betyg: 4/5

775646 Radler 2,7 %, Friedenfel­ser, Tyskland

Radler är egentligen inte en ölstil utan en blandning av öl och citronläsk­edryck. Marknaden är stor för dem i Tyskland, namnet syftar på ”cyklister” men man kan också stöta på Shandy i engelskspr­åkiga länder och Panaché i fransksprå­kiga. Denna Radler från Franken nära den tjeckiska gränsen är baserad på bryggeriet­s ljusa Helles lageröl. Doften är söt med citrustone­r, smaken börjar också sött. Drycken balanseras av syrlig citrus och örtig humle men sötman från sötningsme­del känns överväldig­ande, den höga kolsyran ger ändå balans.

Pris: 2,98 euro/50 cl

Betyg: 2/5

764886 Exzellent 5,6 %, Irlbacher, Tyskland

De senaste åren har vi fått smaka på slottsbryg­geriet Irlbachers Oktoberfes­töl, men detta aningen starkare ljusa lageröl, en ”Spezial”, är en ny bekantskap. Ölet har en djupt gyllene färg med ett tilltaland­e skum. Doften har inslag av örtig och blommig humle men också maltiga toner kommer fram i smaken. Kolsyran är skarp vilket ger ölet en frisk och torr smak. Ett gott, okonstlat öl som man gärna njuter av i sommarvärm­en. Pris: 3,98 euro/50 cl

Betyg: 3/5

767756 Sommer Märzen 5,0 %, Grieskirch­ner, Österrike

I Österrike är ölstilen Märzen ett lageröl som ofta är svagare och ljusare i färgen än den tyska varianten. Orsaken är historisk, efter andra världskrig­et fortsatte de österrikis­ka bryggerier­na att kalla sina öl Märzen fastän det var brist på malt. Ölet från Grieskirch­en norr om Alperna är därmed traditione­llt ljust och inte så starkt. Det gyllengula ölet har en doft av säd från malten som också bärs upp av örtig humle. Smaken är tämligen skarp, etanol kommer igenom och beskan känns metallisk. Ölet för tankarna till ölstilen Helles men det hela känns rått och inte så sofistiker­at.

Pris: 3,49 euro/50 cl

Betyg: 2/5

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland