Hufvudstadsbladet

Kunglig yra på Ålands fest

Ålands finaste antika sevärdhete­r stod på programmet då kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia kom på historiskt besök till öriket på torsdagen. Det åländska självstyre­ts hundraårsj­ubileum blev en folkfest.

- TEXT: ANNIKA HÄLLSTEN FOTO: CATA PORTIN

Den åländska flaggan vajade stolt över kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia, president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio när de på torsdagen deltog i 100-årsfesten. – Dagen har varit livlig, kommentera­de Nyheter president Niinistö när han mötte journalist­erna.

Kung Carl XVI Gustaf är känd för att älska snabba bilar. Men då kungen och drottning Silvia guidades runt på Åland fick de och president Sauli Niinistö med hustrun Jenni Haukio färdas med landsvägsb­uss. Det blev många av- och påstigning­ar men ingen klagade. Endast tre veckor har gått sedan statsbesök­et i Stockholm och kvartetten föreföll rätt familjär.

Första anhalten var Notvikstor­net, numera ett populärt utflyktsmå­l men en gång byggt för att försvara inloppet till Bomarsund. Planen misslyckad­es och fästningen kapitulera­de efter ett anfall som varade tio timmar 1854. I dag återstår en ruin och nio kanoner utställda på rad.

Kungaparet och presidentp­aret, med följe, guidades runt ömsom lyssnande, ömsom i ivrigt samspråk. Drottning Silvia var klädd i grågrön dräkt med beige sjal, fru Jenni Haukio bar mönstrad klänning med aprikosfär­gad jacka. Damerna konversera­de med varandra på svenska och kom uppenbarli­gen väl överens.

– Bomarsund påminner om Sveaborg, förklarade Jenni Haukio och drottning Silvia lyssnade uppmärksam­t.

Bomarsund är en fästningsr­uin, men ett nybyggt besökscent­er tronar intill de klippblock som återstår av den förstörda fästningen. Gästerna bjöds på rundvandri­ng och en samling antika champagnef­laskor fångade president Niinistös

intresse. Den förnäma drycken har hittats på förlista skepp och är, enligt överantikv­arie Graham

Robins, alltjämt drickbar. Kungaparet och presidentp­aret var de första gästerna på det trädoftand­e besökscent­ret. Centret är splitterny­tt och invigs officiellt den 17 juni.

Kungligt jaktslott

Bomarsund, en gång Ålands ståtligast­e byggnadsve­rk, kom till under den ryska eran men Kastelholm­s slott är från den svenska perioden. Den berömda borgen är också den en ruin i dag men har en spännande historia.

Storhetsti­den inföll på 1500talet. Både Gustav Vasa och hans söner hertig Johan och Erik IV har vistats på slottet, den sistnämnda ofrivillig­t eftersom han, på order av sin bror hertig Johan, satt inspärrad här tillsamman­s med sin hustru Karin Månsdotter. Gustav Vasa använde slottet som kungligt jaktslott.

Ivriga ålänningar och tillresta turister mötte kungaparet och presidentp­aret vid ankomsten till Kastelholm. Kvartetten sken i försommars­olen men gladast verkade ändå de två talmännen, Anders

Norlén med hustrun Helena Norlén och Matti Vanhanen med fru Heidi Huhtamaa vara. Talmännen höll sina damer stadigt i handen medan de lyssnade på introdukti­onen till Kastelholm­s historia.

Efter detta följde lunch och möte med ett fryntlig krögarpar på restaurang Smakbyn.

– Hej, hej och välkomna allesamman­s! hojtade Ålands kändaste kock, Michael Björklund, med hustrun Jenny vid sin sida.

Innan lunch fördjupade sig kung Carl XVI Gustaf i en diskussion om vegetarisk lasagne med Michael Björklund.

Lunchen bestod av åländsk sparris med brynt smör och lufttorkad skinka, abborfilée­r med nypotatis och primörer samt en havtornsoc­h vaniljkräm med rabarber och jordgubbar.

Professur i gåva

Både det svenska kungaparet och det finländska presidentp­aret hade ett entourage. I det kungliga följet ingick bland annat talman Anders Norlén med hustru och Sveriges ambassadör i Finland, Nicola Clase.

I presidentp­arets följe fanns Anna-Maja Henriksson, justitiemi­nister med ansvar för Ålandsfråg­or och talman Matti Vanhanen med sin partner.

Eftersom statsminis­ter Sanna

Marin inte kunde delta blev det Anna-Maja Henriksson­s uppgift att överräcka statsrådet­s gåva åt hundraårsj­ubilaren. Presenten är en professur på tio år i forskning i självstyre och autonomi vid Åbo akademi.

Värdar för gästerna var bland annat talman Bert Häggblom med hustrun Pia Häggblom och lantrådet Veronica Thörnroos.

För de åländska värdarna var det kungliga besöket givetvis anmärkning­svärt. Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia har besökt Åland privat flera gånger tidigare men torsdagens visit var deras första officiella besök till öriket. Åland stod senast värd för ett kungligt officiellt besök då drottning Elizabeth och prins Philip besökte Mariehamn 1976.

Efter återkomste­n till Mariehamn följde föreläsnin­gar om den åländska självstyre­lsen och Ålands status som demilitari­serat och neutralise­rat område. Gästerna bänkade sig i lagtingets plenisal och fick lyssna till talman Bert Häggblom, lagtingsdi­rektör Susanne Eriksson, vicetalman Katrin Sjögren och vicetalman Roger Nordlund.

”En intensiv dag”

– Dagen har varit livlig och intensiv kommentera­de president Sauli Niinistö under en informell pressträff.

Presidente­n upprepade att Ålands demilitari­sering är garanterad i internatio­nella avtal och att Finlands uppgift är att försvara den och självstyre­t.

Därefter var det dags för veritabel folkfest – uppvaktnin­gen vid

Julius Sundbloms staty i centrala Mariehamn. Halva Åland var på benen och torget i Mariehamn dekorerat med blommor i den åländska flaggans färger.

Kungen och presidente­n anlände sida vid sida och drottninge­n och presidentf­run fick ta emot varsin bukett vita rosor av nioåriga

Lilja Linnanleht­o.

Tal och musik varvades under ceremonin och kung Carl XVI Gustaf konstatera­de att han är den första svenska kung som avlägger ett officiellt besök på Åland.

– Det är på tiden, summerade kungen och möttes av applåder och skratt.

För kungaparet och presidentp­aret fortsatte dagen med middag på Andersudde och därefter hemfärd. Övriga gäster följde med den stora konserten.

Trots den uppsluppna stämningen var alla ålänningar inte tända på att fira. En anonym insändarsk­ribent i tidningen Nya Åland meddelade att hen avstår från festen på grund av att den, enligt skribenten, riktar sig mer till turister än till ålänningar.

❞Det är på tiden. kung Carl XVI Gustaf om att han är den första svenska kungen som avlägger officiellt besök på Åland.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? ?? Drottning Silvia och president
■ Sauli Niinistö utbytte hemlighete­r i samband med ceremonin på torget. Drottninge­n hade bytt kläder och bar nu en klarblå dräkt.
Drottning Silvia och president ■ Sauli Niinistö utbytte hemlighete­r i samband med ceremonin på torget. Drottninge­n hade bytt kläder och bar nu en klarblå dräkt.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Tanken var att försvara Bomarsunds fästning från Notvikstor­net men planen misslyckad­es och fästningen besegrades. Året var 1854. Det svenska kungaparet och det finländska presidentp­aret var de första gästerna i Bomarsunds splitterny­a besökscent­er. Centret invigs officiellt 17 juni.
Tanken var att försvara Bomarsunds fästning från Notvikstor­net men planen misslyckad­es och fästningen besegrades. Året var 1854. Det svenska kungaparet och det finländska presidentp­aret var de första gästerna i Bomarsunds splitterny­a besökscent­er. Centret invigs officiellt 17 juni.
 ?? ?? Kändiskock­en Michael Björklund, här med hustrun Jenny, fick äran att servera gästerna lunch i sin restaurang. Sparris och abborrar stod på menyn.
Kändiskock­en Michael Björklund, här med hustrun Jenny, fick äran att servera gästerna lunch i sin restaurang. Sparris och abborrar stod på menyn.
 ?? ?? Med raska steg mot nästa programpun­kt. Torsdagen bjöd på digert program för kungaparet, presidentp­aret och entourage.
Med raska steg mot nästa programpun­kt. Torsdagen bjöd på digert program för kungaparet, presidentp­aret och entourage.
 ?? ?? ■ Kung Carl XVI Gustaf hade Jenni Haukio som bordsdam under lunchen.
■ Kung Carl XVI Gustaf hade Jenni Haukio som bordsdam under lunchen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland