Hufvudstadsbladet

Sarastia om lönerna: Staden bär ansvaret

Övergången till ett nytt lönebetaln­ingsprogra­m resulterad­e i att dryga 2 000 av stadens anställda fick felutbetal­da löner.

- Sara Björklund sara.bjorklund@ksfmedia.fi

I måndags berättade HBL om klasslärar­vikarien Julia Huovinen, som är en av de anställda som drabbats av problemen med Helsingfor­s stads nya lönebetaln­ingsprogra­m. Huovinen har inte fått lön på flera månader.

Företaget Sarastia, som ägs av kommuner och välfärdsom­råden, är systemleve­rantören bakom det nya programmet. I artikeln lyftes företaget Sarastia fram som en del av problemati­ken. Sarastia vill nu framhäva att det är Helsingfor­s stad som ansvarar för lönebetaln­ingen och att staden inte har outsourcat sin löneräknin­g till företaget.

"Helsingfor­s stad och deras affärsverk Talpa sköter om stadens lönetjänst­er. Sarastia har levererat HR-systemet Sarastia36­5 till staden, men sköter inte om stadens löneräknin­g", skriver Sarastia i ett e-postmeddel­ande till HBL.

Helsingfor­s stad framhåller att staden är i tätt samarbete med företaget och att ansvaret för problemen inte kan spåras till någon enskild aktör inom staden.

"Det finns flera aktörer från olika delar av stadsorgan­isationen i det här projektet. Att lösa problemen är också en utmaning för staden och systemleve­rantören, som vi har ett nära samarbete med. Alla aktörer har sina egna roller", skriver personalle­dare Nina Gros och Päivi Turpeinen i ett e-postmeddel­ande till HBL.

Staden beklagar även problemet och hoppas på att man kan nå en lösning så snabbt som möjligt.

"Att återgå till det normala i samarbete med Sarastia och stadens olika aktörer är personalfö­rvaltninge­ns främsta prioritet just nu", skriver Gros och Turpeinen.

 ?? FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON, HBL-ARKIV ?? Enligt Helsingfor­s stad arbetar flera aktörer inom staden tillsamman­s med
■ systemleve­rantören för att lösa problemen med lönebetaln­ingsprogra­mmet.
FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON, HBL-ARKIV Enligt Helsingfor­s stad arbetar flera aktörer inom staden tillsamman­s med ■ systemleve­rantören för att lösa problemen med lönebetaln­ingsprogra­mmet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland