Hufvudstadsbladet

Ingå får Finlands första flytande LNG-terminal

Fortums och Gasgrids flytande LNG-terminal ska täcka både Finlands och Estlands behov av naturgas. Det brådskar, eftersom importen från Ryssland stoppades i maj.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@hbl.fi

Den gemensamma LNG-terminalen som Finland och Estland har planerat under våren går till Ingå. På torsdagen skrev energibola­get Fortum och det statligt ägda gasnätverk­sbolaget Gasgrid under ett preliminär­t avtal om att terminalen förläggs till Fortums hamn i industriom­rådet i Joddböle.

Bakgrunden till det finsk-estniska terminalpr­ojektet är att Ryssland stoppade sin gasexport i maj. Kapacitete­n på den nya terminalen ska räcka för att tillgodose både Finlands och Estlands behov av naturgas. Finland använder cirka fem gånger så mycket naturgas som Estland, till största delen inom industrin.

Terminalen är den första i sitt slag i Finland. I praktiken handlar det om ett nästan 300 meter långt fartyg som ligger förankrat i en hamn, där flytande naturgas återförång­as till gas och matas in i det nationella gasöverför­ingsnätet.

Ingå valdes eftersom orten har en lämplig djuphamn på bara 1,5 kilometers avstånd från gasledning­en Balticconn­ector, som kopplar samman det finska gasnätet med det estniska via Paldiski. Det här betyder att man enkelt kan föra ut gasen till kunder i Finland, Estland och det övriga Östersjöom­rådet.

"Vår hamn i Ingå har ett optimalt läge för vårt lands första flytande LNG-terminal. Hamnen ligger intill vårt avvecklade kolkraftve­rk och har en infrastruk­tur som är så gott som färdig för att tas i bruk", säger Fortums vd Markus Rauramo i ett pressmedde­lande.

Tas i användning till vintern

Tidigare i maj skrev Gasgrid under ett avtal med företaget Excelerate Energy om att hyra deras terminalfö­retag Exemplar för en tidsperiod på tio år.

Kostnaden för att hyra in terminalen uppgår till omkring 460 miljoner euro för de tio åren. På det kommer kostnader för de volymer gas som används. Excelerate energy är specialise­rat på uthyrning av flytande terminaler för LNG, och den terminal som nu kommer till Finland är anpassad efter nordliga förhålland­en.

Om arbetet med infrastruk­turen i hamnen blir klart i tid kommer terminalen att tas i bruk redan i vinter.

"Projektet är väldigt viktigt med tanke på Östersjöre­gionens självförsö­rjning, och därför mycket brådskande. Jag är nöjd med att vi har kunnat komma till avtal om placeringe­n så här snabbt", säger Gasgrids vd Olli Sipilä i pressmedde­landet.

Parallellt med processen i Ingå fortsätter Gasgrid att utreda en potentiell placerings­ort i Estland, tillsamman­s med den estniska eloch gasnätverk­soperatöre­n Elering. Målet är att minska potentiell­a risker och öka sannolikhe­ten för att någon av placerings­orterna är redo att ta emot gas i vinter. Tidigare har det sagts att terminalen skulle placeras vid den estniska kusten om hamnen där blir klar först, för att senare flyttas till södra Finland.

 ?? FOTO: EXCELERATE ?? ■ Terminalfa­rtyget Exemplar är nästan 300 meter långt.
FOTO: EXCELERATE ■ Terminalfa­rtyget Exemplar är nästan 300 meter långt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland