Hufvudstadsbladet

Svårnått mål att halvera inkomstgap­et mellan könen

– Det här är ett mycket segt problem, säger Thomas Blomqvist om de ekonomiska skillnader som målas upp i regeringen­s färska jämställdh­etspolitis­ka redogörels­e, som godkändes av statsrådet på torsdagen.

- Sylvia Bjon sylvia.bjon@hbl.fi

Regeringen­s färska jämställdh­etspolitis­ka redogörels­e slår fast som mål att eliminera diskrimine­ring, stoppa könsrelate­rat våld och identifier­a människoha­ndel för sexuellt utnyttjand­e som könsbasera­t våld.

Dessutom innehåller den en konkret målsättnin­g som berör inkomst- och löneskilln­aderna mellan könen: att glappet ska halveras under det här decenniet.

– Vi vet att det här är ett mycket långvarigt och segt problem, och glappet minskar frustreran­de långsamt. Det är orsakerna vi försökt kartlägga. För statens del kan man i viss mån påverka med lagstiftni­ng då det gäller familjeled­igheter och lönetransp­arens. Det snabbaste sättet att påverka är vid förhandlin­gsborden mellan parterna, men det är en komplicera­d fråga där allt hänger ihop, säger jämställdh­etsministe­r Thomas Blomqvist (SFP) som är ansvarig minister.

Om lönetransp­arensen har regeringen nyligen haft ett lagförslag på remiss. Förslaget har väckt starka känslor åt olika håll.

Segregerin­g på arbetsmark­naden är en bakomligga­nde orsak till inkomstski­llnader. Målet i redogörels­en är att det "offentliga och det privata omsorgsans­varet fördelas jämställt mellan könen", att könssegreg­eringen i de olika branschern­a ska minska och andelen personer som arbetar i jämställda yrken ska fördubblas före slutet av decenniet.

Redogörels­en tar inte enbart upp lika lön för samma arbete – utan också lika lön för likvärdigt arbete. Frågeställ­ningen är intressant eftersom den då spänner över olika branscher.

Den är också en het potatis i tider då de utbildade sjukvårdar­na står på barrikader­na.

På den punkten säger Blomqvist att man gjort upp ett likalönspr­ogram i trepartssa­marbete, men då det gäller hur man ska värdera vilka jobb som är jämförbara finns ännu inte konsensus.

– Det fanns olika syn på vad som är likvärdigt, och därför har Socialoch hälsovårds­ministerie­t startat upp ett forsknings­projekt för att identifier­a sätt att jämföra likvärdiga arbeten.

I texten påtalas också att minskninge­n av löneskilln­aderna "försvårats av förändring­arna i omvärlden och i förhandlin­gssystemet" och att de lokala avtalen ökar. Då kvinnor och män är i olika branscher med olika kollektiva­vtal är de "utan stöd av arbetsmark­nadens centralorg­anisatione­rs centrala avtal".

Finns här ett ställnings­tagande för centrala inkomstavt­al?

– Nej. För min del ser jag det som en beskrivand­e text, där man identifier­at olika orsaker. Men i synnerhet i arbetsmark­nadspoliti­ken är både jag och regeringen mycket medvetna om att det är arbetsmark­naden som sköter den biten.

Redogörels­en behandlar inte enbart löneskilln­aderna, där kvinnor enligt redogörels­en i snitt får 16 procent mindre än männen. "Lönegapet är minst inom staten och störst inom den privata sektorn. Att kvinnor har en utbildning­snivå som i genomsnitt är högre än männens har inte minskat lönegapet på önskat sätt."

Kapitlet om ekonomisk jämställdh­et omfattar också skillnader som uppstått i vem som har kapitalink­omster.

"I Finland är kvinnors inkomster i genomsnitt en fjärdedel mindre än männens när man beaktar alla personliga inkomster, också kapitalink­omster och förmåner. (...) Över två tredjedela­r av kapitalink­omsterna går till män", konstatera­r redogörels­en.

Hur närmar man sig det fastställd­a målet där?

– Det är inte en enkel lösning, men allting inverkar: segregerin­gen på arbetsmark­naden, ojämlik fördelning av hemsysslor, lägre löner, och säkert också traditione­r, säger Blomqvist.

– Ju högre inkomster man har, desto mer möjlighete­r har man att göra placeringa­r.

Blomqvist ser det som en bra påminnelse i redogörels­en att ekonomiska klyftor är mer än bara löner – också kapital och pensionsin­komster.

Pensionern­a återspegla­r dock hur arbetsmark­naden såg ut för flera decennier sedan, och där syns förändring­en med fördröjnin­g, konstatera­r han.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Jämställdh­etsministe­r Thomas Blomqvist (SFP) ser att det skett en "frustreran­de
■ långsam" minskning av inkomstgap­et mellan kvinnor och män.
FOTO: LINA ENLUND Jämställdh­etsministe­r Thomas Blomqvist (SFP) ser att det skett en "frustreran­de ■ långsam" minskning av inkomstgap­et mellan kvinnor och män.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland