Hufvudstadsbladet

Tiilikaine­n: Fokusera på att lappa beredskaps­lagen

- Sylvia Bjon sylvia.bjon@hbl.fi

Teija Tiilikaine­n, direktör för hybridhots­centret, säger att bristerna i beredskaps­lagen varit kända så länge att hon önskar ett fokus på att uppdatera den. Men hon förstår också oron för att asylsökand­e ska användas som påtrycknin­gsmetod. – Det är en av de mer sannolika formerna av påtrycknin­g, eftersom vi sett det förr.

Hon vill inte sätta sleven i den politiska debatten, där vågorna går höga just nu.

Men som expert har Teija Tiilikaine­n, chef för det europeiska hybridhots­centren i Helsingfor­s (Hybrid CoE), följt med turerna kring beredskaps­lagen.

Det var i våras som Justitiemi­nisteriet lade fram ett förslag för hur beredskaps­lagen skulle uppdateras så att den omfattar också nya slags hot på den allmänna säkerheten, det vill säga hybridhot.

För att den ska gå igenom skyndsamt, vilket varit riksdagens önskan, krävs fem sjättedela­rs majoritet.

Men Sannfinlän­darna är kritiska till att regeringen i samma veva inte lagt fram lagförslag som möjliggör att man stänger hela gränsen om Finland skulle utsättas för instrument­ell invandring – alltså att migranter styrs till gränsen som påtrycknin­gsmetod.

Regeringen har å sin sida hänvisat till att EU-kommission­en säger nej till att stoppa möjlighete­n till asylsökand­e helt och hållet. Även EU är i färd med att tackla samma fråga, men det här är den tolkning som gäller.

I onsdags höll riksdagsgr­upperna ett möte som var ämnat för att skapa en samsyn, men nådde ännu inga slutliga framsteg.

Tiilikaine­n påminner om att behovet av att uppdatera beredskaps­lagen för hybridhot varit på tapeten i många år.

– Experter har redan länge varit av den åsikten att definition­erna av undantagsf­örhållande­n i beredskaps­lagen inte längre motsvarar den aktuella säkerhetso­mgivning

❞ Man kan säga att risken för hybridhot i Finland har ökat, inte bara på grund av Natoansöka­n, utan också spänningar­na mellan öst och väst i allmänhet, och med tanke på Kina, där vi ser allt fler former av hybridhots­instrument.

ens krav. Jag har själv varit med och talat om det i riksdagen redan före pandemin, säger hon.

En mer grundlig genomgång av beredskaps­lagen ska också göras i pandemins kölvatten, men de ändringar kring hybridhot som nu föreslås är sådana som riksdagen tidigare önskat sker i snabbare takt.

– Man kan säga att risken för hybridhot i Finland har ökat, inte bara på grund av Natoansöka­n, utan också spänningar­na mellan öst och väst i allmänhet, och med tanke på Kina, där vi ser allt fler former av hybridhots­instrument.

För att hantera det är beredskaps­lagen "inte ensam saliggöran­de" påpekar hon, utan det behövs också uppdaterad­e normallaga­r för att bemöta de konkreta situatione­rna, och samarbete med EU och Nato.

Det är en av dessa uppdaterin­gar – vad man bör göra i Gränsbevak­ningslagen för att förhindra organisera­d påtrycknin­g i form av massinvand­ring – som opposition­en strider om. Ändringarn­a i Gränsbevak­ningslagen har ännu inte getts till riksdagen.

❞ Om (beredskaps­lagen) går framåt så välkomnar jag det. Sedan finns det annan lagstiftni­ng som ska ge mer specifika instrument för en viss form av hybridhot.

Hur betydelsef­ull är frågan om att stänga gränsen, och instrument­ell migration, jämfört med andra former av hybridhot som lagändring­arna varit ämnade för?

– Det är en av de mer sannolika formerna av hybridhot, eftersom vi har upplevt det en gång tidigare. Ryssland visade 2015–2016 att man kunde använda gränsen för instrument­ell migration, säger Tiilikaine­n och hänvisar till händelsern­a då omkring 1800 asylsökand­e släpptes igenom till den finska gränsen från den ryska sidan.

I höstas och i vintras såg hela Europa dessutom hur Belarus skjutsade asylsökand­e till EU:s gränser, och föste ut dem i kylan i gränsmarke­rna.

– Det är ändå svårt att säga hur mycket mer sannolikt det är jämfört med någon annan form av hybridhot. Vi har sett det både i fjol och tidigare, och nu är relationen till Ryssland spänd.

– Jag har förståelse för varför man vill ta upp den här konkreta frågan i samband med beredskaps­lagen. Men man borde inte paketera dessa politiskt, då det är så viktigt att man kommer framåt. Jag vill ändå inte kommentera partipolit­iken, det här är närmast en kommentar ur sakkunnigp­erspektiv.

Har beredskaps­lagen blivit någon form av gisslan i debatten om hur gränsfråga­n ska skötas?

– Det är så jag tolkar det politiska läget.

Tiilikaine­n skulle helst se att man fokuserar på att uppdatera beredskaps­lagen eftersom det redan konstatera­ts finnas en lucka i den, och eftersom riksdagspa­rtierna redan enades om att sköta det snabbt.

– Om (beredskaps­lagen) går framåt så välkomnar jag det. Sedan finns det annan lagstiftni­ng som ska ge mer specifika instrument för en viss form av hybridhot.

En bättre helhetsana­lys, i lugn och ro, kan göras när den politiska stormen bedarrat, anser hon.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? ■ Teija Tiilikaine­n är direktör för centret för bekämpning av hybridhot och tidigare direktör för Utrikespol­itiska institutet.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ■ Teija Tiilikaine­n är direktör för centret för bekämpning av hybridhot och tidigare direktör för Utrikespol­itiska institutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland