Hufvudstadsbladet

Åtal har väckts i fallet Airiston Helmi

Företagarn­a bakom Airiston Helmi åtalas för flera grova brott.

- Anna Korkman anna.korkman@hbl.fi

Åklagarna har väckt åtal för fem grova skattebedr­ägerier eller medhjälp till grovt skattebedr­ägeri, skattebedr­ägeri, grovt bokförings­brott och grovt arbetspens­ionsförsäk­ringsavgif­tsbedräger­i i härvan kring Airiston Helmi. Företaget och åtta personer står åtalade.

Sedan hösten 2018 har Centralkri­minalpolis­en undersökt misstänkt ekonomisk brottsligh­et vid Airiston Helmi. Vid en storoperat­ion till bolagets fastighete­r i den åboländska skärgården beslagtogs bland annat 3,5 miljoner euro i kontanter. Polisen har misstänkt att personer kopplade till bolaget gjort sig skyldiga till grov penningtvä­tt. I april kom beskedet att polisen vill lägga ned förundersö­kningen och återbörda den beslagtagn­a egendomen.

Nu har stämningsa­nsökan lämnats in till Egentliga Finlands tingsrätt. Först i samband med att ärendet tas upp i tingsrätte­n blir det omfattande förundersö­kningsmate­rialet och andra dokument offentliga, om inte tingsrätte­n bestämmer annat.

För tre av de brottsmiss­tänkta har åklagarna fattat beslut om åtalsefter­gift i avsaknad av bevis på att de misstänkta skulle vara skyldiga till brott. Mot ytterligar­e 17 misstänkta personer har åklagaren bedömt att inte väcka åtal.

 ?? FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA ??
FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland