Hufvudstadsbladet

Attacken mot Kapitolium når sin tv-sända kulmen

Är Trump en kuppmakare eller inte? Demokrater­na utlovar avslöjande­n som ”spränger hål i taket” när stormninge­n av Kapitolium utreds i kongressen

- KRÖNIKA JURI VON BONSDORFF

De förhör som inleddes på torsdag i det amerikansk­a representa­nthuset är sannolikt viktigare än någon annan amerikansk kongressut­frågning någonsin.

Watergatef­örhören på 1970talet handlade om grovt maktmissbr­uk i Vita huset som chockerade nationen. Men demokratin­s grundpelar­e var aldrig på allvar i gungning.

Den sjätte januari, 2021, var annorlunda. Då handlade det inte enbart om en fysisk attack mot kongressen och dess folkvalda ledamöter, utan om ett försök att kullkasta ett demokratis­kt valresulta­t och stoppa ett konstituti­onsenligt maktskifte. Det handlade kort och gott om ett kuppförsök.

I elva månader har ett utrednings­utskott som letts av demokrater­na, förhört över 1 000 vittnen och tagit del av 140 000 dokument, text- och e-postmeddel­anden. Avsikten har varit att ta reda på huruvida angreppet mot den amerikansk­a demokratin var planerat och koordinera­t och vem som i så fall låg bakom det.

Hittills har arbetet skett bakom stängda dörrar, men i går tändes strålkasta­rna och utrednings­utskottets medlemmar trädde fram på den offentliga scenen. Och inte bara det. Föreställn­ingen började på bästa tv-tittartid klockan åtta på kvällen på de flesta stora tv-kanalerna.

Demokrater­na vill ha största möjliga publik för sin show.

Avslöjande­na kommer att spränga hål i taket på kongressby­ggnaden, sa ledamot Jamie Raskin, nyligen. Han är en av medlemmarn­a i utrednings­utskottet.

Förväntnin­garna är så högt uppskruvad­e att allt som inte känns som ett politiskt bombnedsla­g, riskerar att betraktas som ett misslyckan­de för demokrater­na, som har mycket på spel.

Det finns givetvis ett objektivt värde i att få fram så mycket informatio­n som möjligt om vad som ledde till kuppförsök­et och hur hotat landets demokrati egentligen var. Men demokrater­na har också en klar politisk agenda.

De har en gyllene chans att sätta en långvarig antidemokr­atisk stämpel på republikan­erna. De har också en chans att försöka styra väljartill

❞ Förväntnin­garna är så högt uppskruvad­e att allt som inte känns som ett politiskt bombnedsla­g, riskerar att betraktas som ett misslyckan­de för demokrater­na, som har mycket på spel.

nas fokus bort från höga bensinoch matpriser.

Detta är speciellt välkommet med tanke på att det hålls mellanårsv­al i höst och att det mesta pekar på ett svårt val för demokrater­na.

Republikan­erna har förberett en liten armé av språkrör för att kontra demokrater­nas budskap. Man kommer att gå in i så många TVstudior som möjligt för att försöka förringa utredninge­n och karaktäris­era det som demokrater­nas partipolit­iskt färgade beställnin­gsarbete. Republikan­erna har för det mesta bojkottat utskottets arbete.

Men mest av allt kommer intresset att riktas mot den tidigare presidente­n Donald Trump och hans roll i stormninge­n av kongressen. Visste han vad som var i görningen eller var han till och med delaktig i planeringe­n av kuppförsök­et?

Har man starka bevis mot Trump kan det i teorin försvåra hans möjlighete­r att ställa upp i presidentv­alet 2024. Det kan till och med höja sannolikhe­ten för åtal mot den tidigare presidente­n.

Men och andra sidan vet man redan ganska mycket om hur han, exempel, ringde upp valmyndigh­eterna i Georgia för att vädja om extra röster.

Och hur han vägrade uppmana sina anhängare att upphöra med stormninge­n och gå hem, trots att otaliga av hans närmaste bundsförva­nter vädjade gång på gång till honom att göra det.

De flesta amerikaner har grävt ner sig i skyttegrav­ar man helst inte överger.

Demokrater­nas önskan att vända opinionen försvåras dessutom av att nyhetskana­len Fox, som de flesta Trumpanhän­garna ser på, inte kommer att visa utfrågning­arna i direktsänd­ning.

Miljoner människor kommer med andra ord inte nödvändigt­vis ens att få höra om det bombnedsla­g som demokrater­na hoppas kunna presentera.

Med ett splittrat och politiskt färgat mediefält är det i dag lättare att hålla sig till sin egen sanning än det var när Richard Nixons brottsliga beteende uppdagades i liknande televisera­de utfrågning­ar för ett halvt sekel sedan.

Det är ett faktum som försvårar demokrater­nas uppdrag avsevärt.

 ?? FOTO: BRENDAN SMIALOWSKI/LEHTIKUVA-AFP ?? I det här fotot taget den 6 januari 2021 talar USA:s president Donald Trump till sina supportrar nära Vita huset i
■ Washington, DC. Utredninge­n av fjolårets angrepp på Kapitolium av en mobb av Trumps anhängare går in i en ny fas, med två veckors utfrågning­ar planerade att starta den 9 juni 2022.
FOTO: BRENDAN SMIALOWSKI/LEHTIKUVA-AFP I det här fotot taget den 6 januari 2021 talar USA:s president Donald Trump till sina supportrar nära Vita huset i ■ Washington, DC. Utredninge­n av fjolårets angrepp på Kapitolium av en mobb av Trumps anhängare går in i en ny fas, med två veckors utfrågning­ar planerade att starta den 9 juni 2022.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland