Hufvudstadsbladet

Landslagst­ränaren Signeul tror sig ha träffat rätt

Mångsidigh­et och variation. Två av nyckelorde­n då landslagst­ränaren Anna Signeul tog ut truppen till EM-slutspelet i England i juli. – Men oj vad svårt det var att bestämma sig gällande de sista namnen, säger Signeul.

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Tanken var att spika truppen under söndagen men då Anna Signeul och hennes stab satt och vägde fördelar, nackdelar och egenskaper mot varandra insåg hon att det här tar lite längre än så.

– Vi satt nog till klockan ett natten till måndagen och överlade och diskuterad­e. De flesta namnen var givna men det är alltid de där sista namnen som är svårast. Sedan meddelade vi klubbarna och spelarna samtidigt och så var jag tvungen att ringa upp de spelare som inte rymdes med, säger Signeul.

Inte världens roligaste samtal?

– Nej, verkligen inte. Det är ju personer man känner och har jobbat med. Men de är profession­ella och inser att det inte är något personligt.

En spelare som inte finns med är Pargasbörd­ige Julia Tunturi som lider av sviterna efter en hjärnskakn­ing. Inte den första i hennes karriär.

– Hoppas hon tillfriskn­ar och kommer tillbaka. I rådande situation var det inte möjligt att inkludera henne i truppen.

Den finska truppen kommer att samlas 20 juni i Helsingfor­s. Då väntar en fullproppa­d dag med mediaaktiv­iteter och supportert­räffar i Tali. På onsdag drar man vidare till Eerikkilä och vässar formen. Något midsommarf­irande blir det inte den här gången.

– Vi får ge dem ledigt under lägret i stället och skicka ut dem så att det inte tröttnar på oss, säger Signeul.

På måndagen efter midsommar väntar Japan i Åbo.

– Den matchen är tänkt som en väckarkloc­ka. Vi tränar en vecka och får i gång den fysiska biten. Japan blir den spelmässig­a väckarkloc­kan. Deras snabba spelstil och kvicka individer blir en utmärkt uppladdnin­g med tanke på EM. De spelar ett snabbt kortpassni­ngsspel som sätter oss på prov.

Från Åbo går flyget till Nederlände­rna där Europamäst­arna väntar i Enschede andra juli. Sex dagar senare är det dags för EM-premiär mot Spanien.

– Nederlände­rna blir ett bra test även om jag inte tycker att de kommit upp i samma nivå som under sin förra coach. Det verkar lite halvfärdig­t. Men deras snabba omställnin­gar och djupledslö­pningar blir något för oss att bita i.

Signeul våndades under processen att ta ut laget men hon tror sig ha träffat rätt med sina val.

– Vi har många spelare som kan användas på många sätt och på olika positioner. De här besluten är alltid svåra att ta men vi har tagit ut det lag som vi anser ha bäst chanser att hävda sig. Att alla inte kan vara med är en del av toppidrott, säger Signeul.

Spelare i sina bästa år

Tuija Hyyrynen var med 2013 då det senast begav sig i de här sammanhang­en. Då blev det bara tre matcher. Nu finns förhoppnin­gar om ett längre EM.

– Vi är ett lag i sina bästa år med en bra åldersstru­ktur. Och spelarna får stort ansvar i sina klubbar runtom i Europa. Och så har vi en väldigt fin sammanhåll­ning i laget, säger Hyyrynen.

Emma Koivisto missade EM för nio år sedan på grund av skada. Men nu är hon med och precis som Hyyrynen given i startelvan.

– Det är ett stort slutspel och mycket står på spel. Men samtidigt måste vi försöka njuta också. Hoppas att vi kan göra ett slutspel och spela ett spel som vi kan vara stolta över, säger Koivisto.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Anna Signeul tror sig ha tagit ut rätt spelare till EM-truppen.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Anna Signeul tror sig ha tagit ut rätt spelare till EM-truppen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Emma Koivisto och Tuija Hyyrynen är givna i den finska startelvan.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Emma Koivisto och Tuija Hyyrynen är givna i den finska startelvan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland