Hufvudstadsbladet

Jämställdh­et och utmattning

- KOLUMN Mirjam Kalland är professor i småbarnspe­dagogik vid Helsingfor­s universite­t.

Tidigare under våren publicerad­es en internatio­nell jämförande forskning om mammors utmattning. Resultaten visade på samband mellan utmattning och jämställhe­t. Det överraskan­de resultatet var att mammor var mer utmattade i länder som kategorise­ras som jämställda än i andra länder. Jag blev intressera­d av forsknings­upplägget, och fick tag på ursprungsa­rtikeln.

Jämställdh­eten på nationsniv­å bedömdes i denna studie med fyra kriterier, av vilka ingen berörde föräldrask­ap. Kriteriern­a berörde i stället delaktighe­t i arbetsliv, utbildning, hälsa och politisk makt. Finland var det mest jämställda landet enligt dessa kriterier, och Sverige kom på andra plats. Jämställdh­eten på individniv­å gällde värderinga­r och förväntnin­gar, och också dessa hade samband med utmattning: om man förväntade sig jämställdh­et, fanns det en större risk för utmattning. Att ha många barn och små barn ökade också risken. Finska mammor upplevde betydligt högre grad av utmattning än svenska mammor, men var inte högst på listan trots att man kunnat få det intrycket på basen av debatten (de mest utmattade mammorna fanns i Polen och i Egypten).

Den fråga som uppstår är följande: är problemet här i Finland faktiskt jämställdh­eten? Eller handlar det om de krav som full delaktighe­t i arbetslive­t ställer, som ofta inte låter sig inrymmas i en åtta timmars arbetsdag? Handlar det också om en kärv inställnin­g till barndomens och familjeliv­ets betydelse, som i många sammanhang hierarkisk­t underordna­s näringsliv­ets och den offentliga ekonomins krav? Jag frågar mig också varför man vill ha föräldrarn­a tillbaka in i arbetslive­t så snabbt som möjligt, samtidigt som småbarnspe­dagogiken kämpar med personalbr­ist? Och jag påminner om att kvalitativ­t undermålig småbarnspe­dagogik skadar (jo, ni läste rätt) barnens utveckling, på samma sätt som allvarliga brister i föräldrask­apet.

Krävande heldagsjob­b och omsorg om små barn går sällan att kombinera på ett fungerande sätt utan extra hjälp. Om vi kunde acceptera detta som en utgångspun­kt, kunde vi sedan fundera på vad som kunde göras. Jag blickar mot Sverige som är ett föregångar­land när det gäller jämställt föräldrask­ap, och där mammorna är mindre utmattade än hos oss. Hur ser där ut? En större del av barnen går i förskola (förskolan i Sverige inbegriper åldersgrup­pen 0–6 år) än hos oss. Mammor och pappor jobbar. Varför mår de bättre än vi? Min tolkning är att det handlar om det faktum att en mycket större del av både mammor och pappor till småbarn i Sverige arbetar deltid, och barnen har kortare dagar på förskolan. När barnen kommer upp i skolåldern finns det högklassig fritidsver­ksamhet som gör att barn i skolåldern inte är ensamma på eftermidda­gen eller under sommarlove­t. Samhället har således satt in extra resurser för att stödja föräldrask­apet och barnens trygga vardag. Möjligen fördelas omsorgen om barnen och hemmet jämnare i Sverige också utanför statistikf­örda kvoter.

Det finns upprepade forsknings­resultat på att föräldrar i Finland upplever det tungt att kombinera arbetsliv och föräldrask­ap. Därför behövs det åtgärder för att man ska kunna kombinera föräldrask­ap och arbetsliv på ett positivt sätt. Vi behöver skapa realistisk­a möjlighete­r för föräldrar att jobba deltid (det går ju i Sverige) och starkare strukturer som stöd för föräldrask­apet i form av hög kvalitet på fritidsped­agogiken före och efter skoldagen och under loven. Och vi behöver stärka den inre kompassen och ihärdigt prioritera barnet i alla de miljöer där barn växer och utvecklas. Det är bra att hålla i minnet att den vardag som kanske är tung för oss vuxna är barnens enda barndom. Hur vill vi att barnen ska minnas den?

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland