Hufvudstadsbladet

Sorg, stress och samarbete

- Susanna Ginman susanna.ginman@hbl.fi

Coronapand­emin är inte förbi, den lever kvar, om än i ny skepnad. Vad har vi lärt oss – eller har vi lärt oss något? Som vid alla kriser ökar skillnader­na mellan folk och folk och det gäller att se de långsiktig­a följderna – både positiva och negativa.

Förhoppnin­gsvis är olika slags forsknings- och utrednings­projekt i full gång kring pandemiåre­n, alla de restriktio­ner eller skyddsåtgä­rder som vidtogs och vilka konsekvens­er de har fått och får på kortare, men också längre sikt.

Vid en diskussion på onsdag, med Institutet för hälsa och välfärd (THL) som arrangör dryftades en del av konsekvens­erna.

Barn och unga har på många sätt varit värst utsatta. Två år är en försumbar tid för vuxna personer, men en mycket lång tid för barn och unga. Våren 2020, men också senare blev det distansund­ervisning för många. Mika Salminen, hälsosäker­hetsdirekt­ör vid THL, säger att man kan fråga sig om nyttan av stängda skolor var större än den skada som förorsakad­es. Professor Kimmo Grönlund vid Åbo Akademi hänvisar till forskning i England som visar att de stängda skolorna ledde till ökad ojämlikhet och han befarar att konsekvens­erna kommer att synas länge och ses bland annat i form av mindre social rörlighet. Salminen är oroad för ungdomar och unga vuxna. Färska uppgifter från Estland visar att självmorde­n bland unga har ökat och att det finns ett samband till pandemitid­en. Salminen, som har haft en central roll under pandemin och på nära håll sett hur THL:s och regeringen­s kommunikat­ion har fungerat, anser att Finland i något skede blev en slags fånge av att vi klarade pandemihan­teringen så bra i början – man vågade inte slopa begränsnin­garna.

Många blir kanske överraskad­e av att det inte fanns en klar uppfattnin­g om vår sjukhuskap­acitet i början av pandemin. Det beror på att kommunerna är sjukvården­s basenheter och att hela vårdsystem­et är mycket splittrat och den nationella styrningen är svag. Ett system för att följa kapacitete­n på daglig bas utarbetade­s. Men det problem som återstår är att inte finns marginaler i vården, påpekar Kaisa-Liina Tynkkynen från Tammerfors universite­t och THL. Den är effektiver­ad så långt att snabba kriser blir ett problem. I slutändan handlar det om de resurser vi satsar på vården – de är mindre än i resten av Norden. Det syns också i branschens löner. Det finns inte heller samlad informatio­n om hur mycket vårdperson­al vi har och var personalen är placerad. Det arbetet pågår nu.

För EU har pandemin varit dramatisk på många plan. Europaparl­amentarike­r Henna Virkkunen (Saml) lyfter fram att viruset drabbade Europa snabbt och nästan samtidigt i alla länder. Italien drabbades ändå värst i början och bad om hjälp med utrustning – men fick inget gehör bland EU-länderna. I stället började en hård konkurrens om skyddsutru­stning och annat som var väsentligt för patienter och vårdperson­alen. Däremot ställde Ryssland upp och flög in förnödenhe­ter.

Den fria rörlighete­n i EU sattes på undantag – trots att den är en av grundpelar­na i EU:s existens. Professor Kimmo Grönlund från Åbo Akademi understryk­er att det handlar om en grundlägga­nde rättighet som har varit mycket utsatt redan före pandemin. Hotet om terrorism är en orsak och flyktingst­römmen 2015 en annan. Finland har haft en hård linje med stängda gränser i två år och granskat covidintyg vid gränserna längre än andra EU-länder. Så har det varit trots att experter redan före pandemin har varit eniga om att stängda gränser i dagens värld inte skyddar mot virus. Störst skada har de stängda gränserna skapat i områden som Tornedalen där folk jobbar och bor på olika sidor om gränsen.

Vilka följder kommer de stängda gränserna att ha på längre sikt? Blir vi mer inåtvända och stärks tron på att allt ont kommer utifrån? Grönlund påpekar att de som krävde stängda gränser i samband med flyktingva­ndringen hade samma rädsla som vi nu har sett i samband med pandemin. Kommer vi att uppleva en regering som stänger gränserna nästa gång vi har många flyktingar i rörelse?

En annan lärdom på EU-nivå är hur beroende Europa är av Kina när det gäller utrustning och läkemedel. Nu är en förändring på väg. EU engagerade sig starkt i utveckling­en av vaccin och satsade en hel del pengar på det. Ur europeisk synvinkel blev den gemensamma vaccinansk­affningen en framgång, men den drabbade i början andra länder och kontinente­r med mindre resurser.

I en kommentar till diskussion­en lyfter ärkebiskop emeritus Kari Mäkinen fram att pandemin ledde till ett bra samarbete mellan civilsamhä­llet och myndighete­rna. Men coronakris­en skapade även stress och sorg – och att de lever kvar även om pandemin nu har en annan skepnad. Det påverkar på samhällsni­vå, men också på individniv­å. Skiljelinj­erna inom samhället har vidgats. Hur starkt vårt samhälle är definieras inte av hur majoritete­n har det – utan hur starka de sköraste samhällsgr­upperna är.

Mäkinens ord fungerar som ett bra motto för pandemins lärdomar och var de ska sökas.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland